Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, October 19, 2010

Skin to Skin contact

Credit to http://www.mystfx.ca/InfantSkinToSkinContact/

Sebenarnya apa2 pun istilah, terminologi dan pendekatan yang korang baca dalam artikel Breastfeeding adalah sangat penting untuk diambil tahu sebenarnya ye kawan2...

Istilah "Skin to Skin Contact" nih aku dgr dari mula2 tau pasal BF, then continued masa kat SGM ari tuh.. tapi disebabkan berlagak pandai.. aku tak le tanya lanjut pasal istilah nih.

Hari nih aku jumpa agi istilah nih kat forum Susuibu.com untuk isu permasalahan nih. Aku pun start googling and let see what I have found out about it...

"Skin to skin contact immediately after birth, which lasts for at least an hour has the following positive effects on the baby:
  • Are more likely to latch on
  • Are more likely to latch on well
  • Have more stable and normal skin temperatures
  • Have more stable and normal heart rates and blood pressures
  • Have higher blood sugars
  • Are less likely to cry
  • Are more likely to breastfeed exclusively longer

Walla!!! Ghupe2nya.. banyak manfaat yang diperolehi dari method nih. It is not just a term used in BF but it is a method yang sangat bagus.....

Kalu korang nak tau leh terjah kat mana2 web yang bincang pasal nih atau leh je g kat sini.

P/s: Any info ttg BF, aku tak terus copy paste dalam satu2 n3. Lagi bagus kalu korang gi baca terus kat link yg aku bagi or google.

4 comments:

  1. true!mmg byk manfaat skin to skin ni.esp.utk bb yg keliru puting & yg ssh nak direct bf..btw, sayalah mrsAmon yg post psl skin to skin kt susuibu.com tu..hehee

    ReplyDelete
  2. mummy aulia, oh ye ke??? heheh bertemu kita di arena blogger plak.. :D.

    ReplyDelete
  3. fatin, bagus fatin..teruskan usaha anda..cayalah..

    ReplyDelete
  4. ayu, thank u much! u r my sumber inspirasi... :D

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails