Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 6, 2010

Amalan Berpantang secara Tradisional

Banyak juga web yang bercerita tentang amalan berpantang selepas bersalin. Sampai aku tak tau nak ikut cara yang macam mana. Tapi aku jumpa satu artikel tentang amalan berpantang secara tradisional kat web nih. Aku rasa leh follow la kot bila dah bersalin nanti.

Amalan-amalan berpantang secara tradisional:

1. BERTUNGKU
- Alat yang digunakan adalah batu tungku- dipanaskan di atas api dalam masa setengah hingga 1 jam
- Bahan2 lain yg digunakan bersama- daun mengkudu @ daun sirih @ daun lengkuas
- Tujuan:
a. Menghangatkan badan ibu
b. Membuang angin dalam badan (termasuk angin meroyan)
c. Mengecutkan urat yang kembang selepas bersalin
d. Membetulkan dan melancarkan perjalanan darah
- Cara-cara: Bertungku mula dari pangkal paha, berhampiran ari-ari @ bawah pusat, atas perut (bawah cik B), tapak kaki dan tumit.
- Bertungku dilakukan terus setiap hari sehingga habis pantang.
- Nak tau lanjut leh terjah kat si
ni http://iceblessedbeauty.blogspot.com/search/label/Bertungku

2. BERURUT
- Dilakukan setiap pagi sebelum mandi atau selepas bertungku
- Seminggu selepas bersalin selama 3 hari berturut-turut
- Atau di penghujung pantang pada hari ke 42 hingga ke 44, hari ke 60 dan hari ke 100 pantang
- Tujuan:
a. Memulihkan kesegaran tubuh badan
b. Melancarkan peredaran darah
c. Membuang angin di dalam badan
d. Membetulkan urat
e. Memperkemaskan bahagian perut
f. Mempercepatkan pengeluaran darah nifas serta kekotoran dari dalam badan
g. Melancarkan pengaliran susu

3. MANDIAN SEMASA BERPANTANG
- Ada 2 jenis iaitu mandian air rebusan daun (aku hanya nak citer pasal nih aje)/ mandi lulur (gunakan bahan lulur)
- Mandi air rebusan daun dilakukan selepas berurut & bertungku
- Dilakukan selama 2 minggu
- Bahan-bahan: daun kunyit terus, daun lenggundi, daun secerek, daun pandan, daun lengkuas, daun serai wangi, daun pisang kelat, daun inai, daun mengkudu, rempah halba dan daun limau purut
- Contoh ramuan yg diperlukan:
a. 10 helai daun limau purut
b. 4 biji halia muda
c. 7 helai daun pandan
d. 2 helai daun kunyit hitam
e. seketul lengkuas
f. segenggam halba (dipunjutkan ala2 sup bunjut adabi tuh)
- Cara-cara penyediaan air mandian:
a. Gunakan periuk tanah
b. Bahan2 dibasuh dan dijerangkan bersama air di atas api sederhana
c. Masukkan halba yg dipunjutkan
d. Setelah air siap, campurkan dengan air pili bersama air rebusan tersebut dan pastikan suhu suam2 kuku jek...
- Cara-cara mandi dengan air rebusan daun
a. Jirus mulai dari bahagian ibu kaki kanan hingga ke pinggang (ulang pada kaki kiri)- supaya urat tidak tersentak bila terkena air
b. ulang jirus kaki ke bahu bahagian kanan (ulangi di bahagian kaki kiri)
c. mandi keseluruhan badan
d. Daun-daun dari air rebusan dan punjut halba boleh guna untuk digosokkan ke bahagian badan
- Tujuan:
a. Mengeluarkan angin
b. Mengendurkan otot
c. Menghaluskan kulit
d. Awet muda

4. MEMAKAI BENGKUNG
- Sebelum memakai bekung:
a. Sapukan perut dengan ubat barut (tepel) yang dicampurkan 5 titik minyak kayu putih, 3 titik minyak gandapura, kapur sirih dan perahan limau nipis (atau guna ubat barut yg dh siap ada dlm set bersalin yg korang beli)
- Khasiat tepel:
a. Mengurangkan rasa sakit di perut
b. Mempercepatkan pengeluaran darah kotor
c. Mengempiskan perut
d. Memulihkan kondisi perut
- Selain itu rawatan luar yg perlu:
a. pemakaian param- ke seluruh badan supaya badan tidak masuk angin
b. pemakaian pilis- disapukan memanjang menutupi dahi supaya dapat menghilangkan rasa pening kepala

5. PEMAKANAN
- Di awal2 bersalin- makan makanan kering untuk mengecutkan rahim
- Adalah dilarang sama sekali memakan makanan yang: pedas/ gatal/ berlemak dan berminyak
- Tujuan: Mengelakan angin meroyan @ tempat peranakan menjadi licin dan tidak kembali ke tempat asal
- Ada yang mengatakan jika minum air batu (of course la tak boleh) dan minum terlalu banyak air akan menyebabkan urat dan peranakan menjadi kembang (yang minum air ni mungkin air yg sejuk bedi kot, kalu minum air biarlah air suam sbb air perlu utk ibu2 yang BF)
- Mengurangkan pengambilan makanan: bergula, lemak, berminyak yang berlebihan
- Cara-cara memasak makanan ketika berpantang: Panggang, Rebus, Dikukus
- Penggunaan bahan2 ini sebagai bahan perasa adalah sangat digalakkan:
a. Lada Hitam
b. Halia
c. Serai
d. Asam gelugur
e. rempah ratus
- Ulam-ulaman: Pegaga/ kunyit/ halia/ cekur dan mengkudu
- Mengelakkan makanan berangin:
a. dari kekacang: kering/ kacang panjang/ kacang soya
b. susu/ hasil susu: susu/ ais krim/ keju
c. sayuran: kobis/ lobak putih/ lobak merah/ kubis brussel/ bawang/ kobis bunga/ asparagus/ timun/ brokoli
d. sayuran berubi: kentang/ sengkuang
e. buah2an: prun/ aprikot/ epal/ kismis/ pisang/ sukun/ pear/ pic
f. bijirin/roti: makanan yang mengandungi gandum dan produk daripada gandum termasuk pastri, roti dan bijirin
g. makanan berlemak: yang bergoreng
h. cecair: minuman bergas
i. seserat: kacang/ oat/ kacang panggang


Fuh!! Kalu dipraktikkan memang namanya berpantang betul2 la tuh. Itu tak termasuk lagi petua2 pantang lain yg melarang orang perempuan baru lepas bersalin membuat keje2 di umah. Cthnya yg aku tau tak leh angkat2 berat sbb takut bentan dan sebagainya lah..

Tapi sebenarnya kalu dikaji2 pantang larang masa berpantang nih (terutamanya rawatan pulihkan tubuh badan) perlu sebab logik akalnya, umur kita semakin meningkat, tapi kalu panjang umur badan kita nih nak dipakai lama. Dah tu perempuan bila dah masuk umur 30 an mmg le kena banyak berpantang sbb banyak sangat penyakit leh kena (tak mo le sebut2 apa penyakit2 nya...gerun).

To all preggy mummy yang bakal melalui saat2 ini, hope n3 nih leh jadi panduan. Ikut suka u all gak nak ikut ke tak. Tapi aku memang dh pasang niat nak pantang betul2 tak kisah le bersalin normal ke czer.

Selamat beramal!!

Sumber rujukan:
http://iceblessedbeauty.blogspot.com/
http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s2_99/a53104.htm

P/s: Nak tagged Deena Awanis sebab anda sedang berpantang sekarang nih, leh la nnt citer pengalaman berpantang anda ok...

4 comments:

  1. gud info..tapi anak kedua ni sy dah kurang pantang..buat jugak tapi tak sekuat anak pertama dulu ar

    ReplyDelete
  2. beb...web lain lah..tapi info lebih kurang...

    ReplyDelete
  3. info yg bagus nie..thx!

    wina dulu pantang cincai je..1-2 minggu je pakai bengkung & bertungku itupun tak selalu

    kali nie ingat nak pantang btol² la..nak dapatkan bentuk badan yg ideal & badan yang sehat :-)

    ReplyDelete
  4. alfa, sy pun anak first tak tau nk pantang camne sbb czer. itu la guna kawan2 blogger... :D

    eiffa, tu la tgk lebeh kureng jek.. heheheh...

    wina, harus kita berpantang secara serius... cam saya ckp beside nk cantik, badan nk pakai lama (jika dipanjang kan usia.. :D)

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails