Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, November 13, 2015

Insan-insan luar biasa

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Dalam kehidupan kita ni ada di kalangan kita insan-insan yang sangat luar biasa. Melakukan perkara-perkara luar biasa. Saya sangat respek individu yang sanggup berkorban untuk melakukan perkara yang mereka minat. Ini kisah seorang insan yang begitu menyayangi makhluk Allah seekor kucing. 

Saya seorang pencinta kucing. Tetapi tidak seperti insan-insan ni. Mereka sanggup mengambil kucing-kucing terbiar untuk dijaga. Membantu kucing-kucing yang sakit untuk dirawat. Menyelamatkan kucing yang kena accident, seperti yang saya baca dalam FB baru-baru ni, memerlukan rawatan RM600. Mata kedua belah nya terpaksa dibuang, rahangnya yang patah perlu disambung. Insan-insan ini sangat gigih!

Salute kepada anda insan-insan luar biasa!!!

Friday, November 6, 2015

Oh My Jep.....

Assalamualaikum...selamat pagi!!

Oh my Jep... I'm in love with u Jep. U r always in my mind. Day and night. Matamu menggoda setiap yang melihat. Badanmu gebu sedap dipeluk seperti memeluk teddy bear. Bulu di badanmu sungguh menawan kalbu. Sungguh aku tak lena tidur kerana terkenangkan engkau Jep. Harapanku agar kita dapat bertemu walau ku tahu kau duduk jauh dengan tuanmu di Pahang.

Oh My Jep......

Thursday, November 5, 2015

Hobi saya.... BERKEBUN!

Assalamualaikum....Selamat Pagi!

Hari ni nak bercerita tentang hobi. Alhamdulillah Allah bukakan pintu hati saya untuk berubah menjadikan berkebun sebagai satu hobi apabila umur mencecah 30an. Yang mana sebelum dari umur itu, berkebun bukanlah sesuatu yang menjadi minat dan hobi saya.

Nak tau macam mana saya boleh terjebak dengan hobi berkebun ni?

Salah satu sebab paling utama kerana Alhamdulillah Allah murahkan rezeki kami untuk duduk rumah milik sendiri (maksudnya bukan la menyewa rumah orang lain). Jadi we have the full control la kan... (citernya sejak kawin dok ngan mak mentua dan kakak ipar.. ate pepaham le ye deme2 sume). Jadinya bila dah dok umah sendiri pakat-pakat la nak menghias halaman rumah yang sekangkang kera tu. Dan of course orang yang tak pernah berminat nak berkebun ni amik jalan mudah untuk cantikkan laman umah dengan menanam pokok-pokok bunga ini!! Ros Jepun....!

Asalnya saya memang peminat bunga-bunga ni sejak dari bergelar isteri dan ibu (which is masa anak dara... ada aku kesah!!). Jadi menyimpan azam yang tinggi bila dah ada umah sendiri mesti nak tanam pokok bunga ni. Mulanya jiran dekat umah tu hadiahkan sepasu bunga ni. Masa tu tak nak try2 je. Sebab orang kata kalau tangan panas susah nak jadi tanam apa pun.

Alhamdulillah dari sepasu, jadi la berpasu-pasu dan bunganya kembang sekuntum-sekuntum. Bila tengok kat umah orang berkuntum-kuntum bunganya yang berkembang (ada sikit jeles la...) terus berazam lagi cari cara nak bagi pokok-pokok bunga kat umah tu blooming. Dapat la cari baja bunga dan tambah dengan baja organik (tahi lembu yang dikutip kat padang permainan kat umah.. hehehe). Sebelum ni ada yang kata bunga ni tak boleh tempat panas dan perlukan banyak air. Maka di letakkan kat tempat yang redup. Pastu datang sorang kawan komen kata bunga ni kena letak tempat kena matahari. Kalih pulak letak kat luar umah. Alhamdulillah dengan gabungan tips2 dan hati suci murni nak berkebun, makanya terhasillah MINI GARDEN kat depan umah (which is sekarang ramai yang jatuh cinta dan berkenan ngan bunga-bunga tu).

Ada sapa2 yang bekenan nk bunga RJ ni, meh la ke kebun teman ni, just ketik2 je.. Senang sangat nak tanam!  



Sekolah dah nak cuti...?


Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Diam tak diam tinggal 2 minggu saja lagi sesi sekolah 2015 akan berakhir. Cepat betul masa berlalu!! Najwa dah nak masuk tahun 2. Najihah dah nak tadika.

Alhamdulillah, berkat usaha gigih kak ngah Najihah selama 11 bulan dia dah bersedia nak melangkah ke alam persekolahan. Kak ngah dah boleh kenal dan tulis nombor 1-10. Huruf Aa to Zz pulak banyak improvement dah. Mesti nak cuba sebut huruf-huruf yang dia nampak di mana-mana saja.

Kak Long Najwa pun semakin maju dalam pelajaran. Saya utamakan subjek Matematik Dan English. Setiap hari mesti buat latih tubi. Pengisian cuti sekolah pun dah diatur. Kak Long akan mula belajar sifir dan Grammar. Kak ngah pulak belajar kenal suku kata.

Sebenarnya Ibu Ilyanie ni yang over excited nak belajar semula, rindu saat-saat di zaman persekolahan. Silibus sekolah rendah tahun 1 semua dah khatam dah... Hahaha...

Dalam pendidikan anak-anak saya tak kejar sangat untuk jadi nombor satu. Saya tekankan belajar untuk ilmu. Dari tak tahu jadi tahu, dari tahu jadi pandai, dari pandai jadi bijak. Buat mereka rasa seronok untuk belajar setiap hari.

So, kita tunggu kisah ragam kak ngah ke sekolah pulak nanti. Tak sabarnya!!

Wednesday, November 4, 2015

Hidup itu satu pilihan

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Hidup itu satu pilihan.

Memilih untuk membuat pilihan itu satu pilihan.

Memilih untuk tidak memilih pun satu pilihan.

Jadi... Hidup itu satu pilihan.

Saturday, August 15, 2015

Great Achievement 2015

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!!

Setiap orang ada melalui kisah pencapaian yang dibanggakan. Even baby pun akan diraikan pencapaiannya bila dah boleh berjalan dan bercakap.

Kali ni nak share dengan korang kisah pencapaian kecil aku pada hari raya tahun ni, 2015. Citer nya sejak dari zaman bujang tak pernah pun berasap dapur atau berbau biskut, kuih atau kek raya bila nak dekat2 raya. Selalunya mak akan tunjuk-tunjukkan kat kedai je. Bila dah kahwin dok serumah dengan mak mentua, baru merasa dapur oven berasap dan berbau biskut raya kat umah bila dah nak dekat-dekat raya tu.

Untuk tahun ni, bila dah duduk rumah sendiri lagi pulak nak save budget nak tak nak, reti tak reti, tau ke tak tau kena buat jugak la biskut raya tu. Alhamdulillah... Menjadi la 5 jenis biskut raya dari air tangan Ibu Ilyanie sendiri. Since kami anak beranak gemor bebenor biskut chocolate base ni, maka jadilah biskut badam nestum, biskut badam bercoklat, biskut koko, biskut jejari bercoklat (dah abis dah biskut-biskut ni) dan jangan tak tau dengan tangan Ibu Ilyanie menjadi jugak buat biskut semperit you!!

Moralnya, jangan kata tak tau, tak reti, tak pernah buat, tak pernah belajar buat makanya tak boleh nak buat biskut raya ni. Sebabnya aku pernah cuba buat biskut raya jadi keras macam batu, buat kek ke tong sampah akhirnya. Kena berani dan jangan putus asa, terus mencuba tau. Usaha tangga kejayaan!

Tuesday, August 11, 2015

Masa Berlalu Tanpaku Menyedari

Assalamualaikum... Selamat pagi!!!

Lama gilerrrssss!!!!!! X hapdet blog. Rindu....!!!! Macam-macam nak tulis, masa saja yang mencemburui kita. Ni pun dah nak hujung-hujung Syawal dah. Di kesempatan yang bersisa ni nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Bila cakap pasal masa, sekejap je dah nak masuk ke fasa terakhir 2015. Macam mana progress tahun 2015 ni? Whatever it is... Sentiasa #syukurselalu dengan setiap yang berlaku. Ambil iktibar dan hikmah dalam setiap kejadian yang berlaku di dalam hidup kita. Pencapaian yang kita perolehi kita #syukurselalu dan usaha lagi untuk pencapaian yang seterusnya.

Ok la cukup sesi membebel kita pada petang ni. Sekian....

Tuesday, June 30, 2015

Sticky Post: Ukhuwahfillah.. Salam Perkenalan

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Salam perkenalan... Jemput baca entri kat blog saya dan sudi-sudilah komen juga ye. Then tinggalkan link di bawah untuk saya bertandang ke blog anda pula.

Jom kita berukhwahfillah!


Friday, May 22, 2015

Motivational Quotes

Assalamaualaikum... Selamat Pagi!!

Allah kasih dan sayangkan kita.

Allah tunjukkan kasih dan sayangnya dengan ujian dan dugaan yang diberikan kepada kita. Cuba renungkan kembali kisah-kisah nabi terdahulu, semuanya menerima ujian-ujian yang hebat dari Allah. Dan setiap ujian itu pasti ada hikmah yang tersembunyi, memerlukan kita melihat dengan mata hati.

Semoga kita tabah menghadapi ujian dari Allah ini.

P/s: Dedikasi to sahabat Nurul Jahirah, stay strong mommy!


 

Tuesday, May 12, 2015

Best ke Blogging?

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... diam tak diam time goes by, time fly fast, bla...bla...bla.... Dah 5 tahun saya berblogging. Ingat lagi entri pertama saya di sini. Masa tu hingusan lagi. Tak pandai satu benda pun pasal blogger ni nak edit nak letak gambar, nak tukar background, macam-macam la.....

Alhamdulillah.. I am proud of my blog. Biasa-biasa je, follower pun tak seberapa. Tetapi saya tetap terus menulis entry by entry. Saya dah anggap ni satu electronic diary saya. Yang suatu masa nanti akan saya wariskan kepada anak-anak saya. Saya memang suka menulis. Tulis apa saya yang terlintas di fikiran saya. Tak tertumpu pada satu-satu perkara saja.

Saya update blog hanya di CC sahaja sebab saya takde PC di rumah dan smartfon saya tak cukup besar yang memuaskan hati saya untuk digunakan menghapdet blog.

Happy 5th Anniversary to my beloved blog IT'S ALL ABOUT OUR LIFE.

By the way, tengah teringat ni nak kongsi sikit la citer pasal majlis perkahwinan aktor handsome idaman Malaya, si Fahrin Ahmad. Pelakon lelaki idaman kalbu saya tak ramai... ada beberapa je. Saya meletak standard yang tinggi ye untuk mereka bertakhta di hati saya. Jadi salah sorangnya tu ialah Fahrin Ahmad selepas Aaron Aziz.

Jadi hari Ahad lepas tengok Melodi kat TV3 ada la liputan majlis perkahwinan aktor ni. Totally sweet diorang berdua. Tahniah buat Fahrin Ahmad dan pasangan.

Credit picca

 Lama menyepi bab cintan cintun akhirnya kahwin gak dia. Alhamdulillah...tumpang gembira. Citernya, dalam slot Melodi tu ada satu bahagian yang buat saya tersentuh dan air mata saya bergenang...scene apabila Fahrin mencium dahi isterinya lalu dipeluk erat isterinya tu....... Zup!! terasa hati jap ngan scene tu.... Selalu lepas isteri salam tangan suami, cium dahi, habis tang tu je.... ni... Sapa tengok ari tu tau la....

Ok la takat tu je... Nanti sambung lagi k! Da....!!!

 

Friday, May 8, 2015

Helpless

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!


Pagi-pagi ni pergi ke Mydin RTC. Sampai kat tempat parking nampak seekor ibu kucing ni tengah duduk menung sambil mengiau-ngiau.


Saya rasa hairan sebab dia mengiau tak henti-henti seperti meminta tolong. Saya pun pergi dekat dan memerhati gelagat kucing tu.





Tengok tu sampai masuk kepala dalam lubang tu! Dalam hati dah agak dah ni mesti kes anak dia masuk dalam lubang tu. Telahan saya betul sebab dapat dengar suara anak kucing dari dalam lubang tu!!

Mula-mula tu saya berdiri je perhatikan dia, terasa HELPLESS...! Tak tau macam mana nak tolong sebab takde tempat nak cekau anak dia tu keluar dari lubang tu. Rasa hati tu nak blah je, tapi hati tak rasa sampai... tak sanggup pulak nak tinggalkan dia. Ye la..ibarat kita mintak tolong orang dan terasa HELPLESS sampai tak tau nak buat macam mana. Begitu juga ibu kucing tu.

Saya berfikir sejenak. Lalu saya cuba masukkan tangan ke dalam lubang tu. Saya rasa HELPLESS sekali lagi sebab lubang tu terus ke longkang jadi saya tak dapat nak gapai anak kucing yang jatuh ke dalam longkang tu.

Tiba-tiba saya dengar something saya masukkan tangan ke dalam lubang tu sekali lagi, alhamdulillah saya dapat capai kepala anak kucing tu dan saya tarik dia keluar dari dalam lubang tu....

ALHAMDULILLAH!!! Lega rasanya...




Anak kucing tu dapat diselamatkan!!!! Rasanya tu bukan anak dia, tapi sebab rasa perikekucingan, ibu kucing tu tak sanggup nak tinggalkan anak kucing terbiar tu dalam lubang tu. 

Akhirnya, they live happily ever after. Amin...










Monday, April 27, 2015

Cabaran jadi cikgu anak sendiri

Assalamualaikum...Selamat Pagi!!

Sambungan cerita dari pengalaman jadi cikgu buat anak-anak saya, Kak Long Najwa 7 tahun dan nanti saya citerkan tentang pengalaman saya homeschooling anak saya yang no 2 Kak Ngah Najihah.

Tahun ni 2015, Kak Long Wawa dah darjah 1. Alhamdulillah dia dah cekap membaca, menulis dan mengira. Alhamdulillah, dia pun dah pandai baca teks berbahasa Inggeris. Kena bantu dia untuk membaca teks-teks bahasa Inggeris supaya dia membaca dengan lebih lancar dan memahami teks tersebut.

Menjadi cikgu kepada anak-anak sendiri lebih mencabar sebab dari pengalaman peribadi saya, saya kena buat ulangkaji di rumah sebelum saya proceed mengajarnya. Nak kena study silibus subjek-subjek tersebut. Dan saya tak tau teknik-teknik terkini pembelajaran budak-budak sekolah. Tapi, since dia masih darjah 1 dan saya full time housewife, elok jugak la saya jadi cikgunya. Seronok jugak 'belajar' semula ni selepas meninggalkannya berbelas tahun.

Semua subjek mencabar jugak bagi budak-budak darjah 1. Dari pemerhatian saya, Kak Long Najwa tak boleh absorb terlalu banyak pemahaman untuk konsep. Jadi saya galakkan dia untuk buat latihan tubi untuk membiasakan diri dia dengan soalan-soalan tersebut. Corak soalan lebih kurang sama sahaja tetapi ada trick yang terselit dalam setiap soalan, dan trick tu la Kak Long Wawa kena kuasai.

Itu citernya tentang Kak Long Wawa. Ni nak citer pasal Kak Ngah Najihah pulak. Tahun ni saya tak hantar dia ke mana-mana, jadi saya buat homeschooling saja. Matlamat dan motif saya nak bagi Kak Ngah Najihah kenal huruf, ingat dan boleh menulis semula huruf tu, at least ada la bentuk huruf dan nombor tu.

Antara aktiviti yang saya buat, banyaknya mewarna dan menconteng! Sekarang ni tengah nak biasakan dia menulis huruf. Untuk nombor, nombor 1 2 3 dan 7 dah pandai tulis dan dah kenal. Sekarang nak ajar huruf pulak. Setiap hari saya luang masa paling kurang setengah jam untuk pastikan dia menulis dan membaca (untuk mengenal huruf dan nombor).

Ni antara aktiviti yang saya buat untuk homeschooling (banyak lagi gambar takleh nak upload kat PC).






 






 



 Cabaran? Memang la ada... nak ajar budak umur 4 tahun yang suka bermain dan suka hilang fokus tentu sekali mencabar! Sebab tu saya allocate masa at least setengah jam sehari. Masa tengah belajar mesti rasa mengantuk la, letih la, nak baring la, lenguh tangan la... macam-macam! Tapi memang best jadi cikgu kepada anak-anak sendiri.

Friday, April 24, 2015

Menjadi seorang pendidik

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

 Lepas grad pada tahun 2003, ramai kawan-kawan yang cadangkan saya jadi cikgu. Saya tak nak sebab tak minat lagi satu saya seorang yang garang, habis nanti anak murid kena dera.

Tahun demi tahun, bila dah ada anak, mahu atau tak saya kena la jadi cikgu jugak. Jadi la, dapat 2 orang anak murid. Tu pun macam-macam ragam!

Pengalaman menjadi cikgu kepada anak-anak saya ni yang paling best bila saya lihat development diorang from years to years. Bermula dengan Kak Long Najwa, saya hantar ke sekolah Permata Kemas masa tu umur 4 tahun. Kak Long Najwa suka menulis dan suka dengan buku. Saya tak ajar cuma bila nampak minat ke arah itu saya beli banyak buku kosong untuk dia menulis dan menconteng.

Bila masuk tahun seterusnya saya hantar dia ke sekolah Tadika Kemas masa umur 5 tahun. Di sekolah tu peringkat permulaan saya ikut perkembangan dia, cikgu-cikgu Tadika akan bekalkan kerja sekolah di rumah dalam buku latihan dan latihan awal Kak Long belajar tulis corak garisan... macam gambar kat bawah.

Contoh garisan... but not in dotted version la.

Credit picca to Google
 Then moving on to belajar menulis ABC, 123 dan Alif Ba Ta dan seterusnya belajar menguasai 3M (Membaca, Menulis dan Mengira). Alhamdulillah umur 6 tahun masuk Pra Sekolah dah pandai menyebut suku kata dan umur 7 tahun dapat membaca dengan lancar termasuk juga bacaan bahasa Inggeris.

Apa yang nak saya sharekan di sini ialah ilmu yang saya dapat dari 'proses pembelajaran' yang saya perolehi daripada Kak Long Najwa. Sebelum saya citerkan, one question... apa kaitan gambar garisan-garisan di atas dengan education development Najwa?

Jawapannya ialah anak kita belajar mengenal huruf, nombor dan alif ba ta daripada garisan-garisan tersebut! Itulah satu-satunya ilmu berharga yang saya belajar bila saya jadi cikgu kepada anak-anak saya.

Explore dan develop ur mind from ur own child education development. Masa terlalu suntuk nak citer panjang nanti saya sambung lagi.

Da...!!!


Wednesday, April 22, 2015

Fitnah akhir zaman....

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Saya suka bersembang dengan En. Hubby tentang hal-hal isu semasa (sebenarnya saya tak minat sangat pun). En. Hubby ni bila buka bab isu semasa memang semangat waja!

Isu tu ada kaitan dengan entri saya hari ni yang dapat saya ulaskan secara ringkas, Fitnah akhir zaman.

Fitnah mengikut kamus dewan... leh klik kat sini ye. Itu maksud secara terusnya. Maksud secara selindungnya apa-apa je la yang dikobarkan kepada kita yang buat kita percaya kepada berita yang kita sendiri sebenarnya tak tau pun yang itu betul ke salah. Dan juga, bila kita tau kebenaran kita takut sebab nanti kehilangan kawan, kita akan mengiyakan kobar tu tadi walaupun kita dah tau kobar tu sebenarnya betul ke salah.

Please kawan-kawan, kita dah sampai ke penghujung zaman. Tolong la jangan menjebakkan diri dalam fitnah-fitnah akhir zaman ni. Kebenaran dan yang batil tu dah jelas hitam putihnya, awat la lagi kita nak pi taruh warna purple ke pink ke. Kita terima je bulat-bulat, yang salah tetap salah yang betul tetap betul.

Tapi dah tak tau yang mana satu salah atau yang mana satu betul...... Dok diam-diam kat situ, JANGAN BERGERAK! (intonasi ala-ala polis gitu).

Semoga kita terpelihara dari fitnah akhir zaman ini. Cuba renungi maksud ayat dalam Surah Al-Qalam yang menyebut tentang fitnah ini.

Monday, April 20, 2015

Ahlan Wa Sahlan

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Mengumumkan ketibaan......


Credit Pic to Google


Semoga bulan Rejab 1436 kali ni permulaan untuk kita melakukan sesuatu perubahan yang baik dan berterusan selamanya. Amin......

Bila kita dah tua nanti...

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Bila kita dah tua nanti macam mana la agaknya keadaan kita ye..? Sekarang ni pun tak berapa nak muda sangat dah pun, cuma kita rasa masih muda sebab badan masih kuat, sakit belum datang, makan minum boleh tibai semua, kudrat masih kuat, kulit belum kedut dan masih bertenaga.

Cuba renung sejenak, bayangkan keadaan kita bila kita dah tua nanti...

Credit pic to google


 

 

Wednesday, April 15, 2015

I'm a cat lover

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Satu masa saya terjumpa post ni di FB seorang teman... lalu air mata saya mengalir tanpa dapat di tahan.



Saya terus klik link ke FB owner post tersebut. Dan tertarik dengan pic ni...



 

Hamba Dan 'Tuan'nya

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Lamanya tak berceloteh dalam laman blog kesayangan ni. Alhamdulillah hari ni baru ada kesempatan. Dah lama tak mencoret dah berkarat rasanya nak menulis ni. 

First and for most... Alhamdulillah syukur sangat kepada Allah di atas limpah kurnia dan nikmat yang sangat banyak tak terhingga untuk kita. Terasa sangat kerdil diri ni yang mengaku hamba tapi berlagak seperti tuan.

Kadang-kadang ada ketika kita sedar diri yang kita ni hidup sebagai hamba di muka bumi... tetapi lebih ramai yang tak sedar dan berlagak seperti tuan. Bila kita sedar diri kita ni hamba, sedar tak kita ni hamba kepada 'tuan'nya? Bukan hamba selain dari 'tuan'nya itu?

Ramainya dari kalangan kita yang menjadi hamba$$, hamba dunia, hamba cinta, hamba macam-macam lagi. Bila kita jadi hamba selain dari 'tuan'nya, kita akan lupa diri yang kita ni hamba dan menurut kehendak dasar hati yang nak jadi tuan. Bila kita hamba rasa diri kita tuan, kita renung balik kisah Adam, 'Tuan'nya Adam dan Iblis. Jadikan kisah ini pedoman selamanya dalam hidup kita. Sebab bila kita hafal, ingat dan menghayati kisah ini, kita takkan biar diri kita menjadi tuan dan sebaliknya menjadi hamba kepada 'tuan'nya sahaja.

Insya Allah... Amin.

 

Tuesday, February 17, 2015

BEWARE!!! They are among us.....

Assalamualaikum... Selamat Pagi!



PMME.

I AM elkenian 

Pengedar Sah Elken 

(ID no: 101000000724) 

Call.SMS.Whatsapp: 017-5346280 

Email: puteri_hannan@yahoo.com 

Blog: puterihannan.blogspot.com



Youtube Video sharing:


Wednesday, February 11, 2015

Apa yang saya buat dalam biz Elken?

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Bila bercakap tentang biz direct selling, fokus utama adalah mesti menjual, promot produk, menjual produk, customer dan membeli. Terma-terma ni selalu dikaitkan dalam biz direct selling. Untuk orang yang terlibat dengan biz direct selling ni pulak, nak tahu yang seseorang tu berjaya mesti kena ada income besar, ramai downline dan pangkat tinggi.

Tetapi tahukah anda di Elken, semua itu adalah petunjuk-petunjuk palsu yang menentukan kejayaan dalam biz direct selling???

Walaupun dah masuk tahun ke 5 dalam dunia Elken, dalam biz network Elken, saya masih baru dan mentah dalam selok-belok perniagaan ini. Setiap hari saya belajar...belajar dan belajar lagi untuk menjadi lebih baik dari semalam.

Jadi apa yang saya buat dalam biz Elken?

Kerja saya setiap hari ialah mempromosikan gaya hidup sihat, gaya hidup MRT:

1.Pencegahan lebih baik dari mengubati

2. Reverse treatment (rawatan berbalik) for CKD, cardiovascular, Cancer, etc

3. Terapi- Rawatan tanpa ubat (free drugs treatment)

4. Gaya hidup sihat gaya MRT- 4 langkah penjagaan kesihatan

Pengedar Sah Elken
(ID no: 101000000724)
Call.SMS.Whatsapp: 017-5346280
Email: puteri_hannan@yahoo.com
Blog: puterihannan.blogspot.com

Price you have to pay....

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Dalam kehidupan kita setiap apa yang kita nak mesti ada kos yang kita perlu bayar.

Nak makan...

Nak minum...

Nak pakai baju..

Nak mandi...

dan macam-macam lagi.

Sama juga le dengan kalau kita nak berjaya dalam hidup. Cerita paling mudah, sekarang dah masuk bulan ke dua dalam tahun 2015.

Disember 2014 ritu dah tetapkan azam nak kuruskan badan. Dah plan nak diet, nak bersenam, nak makan suplemen dan sebagainya....

Azam nak kuruskan badan akan tercapai bila sanggup bayar kos untuk menjadikan plan tu berjaya...

1. Kos untuk beli makanan yang berkhasiat. Cth: sayuran dan buah-buahan organik. Beli kat pasar pagi pun kena bayar gak... hehe

2. Kos untuk bersenam pun ada, nak beli kasut baju seluar untuk jogging... nak kena bayar untuk masa nak bersenam. Al maklum la sibuk bekerja... 

3. Nak makan suplemen mmg la nak kena bayar sebab nak kena beli!


So.. itu satu contoh je.

Yang paling penting kita kena faham, nak berjaya dalam perniagaan, lagi la banyak kos yang nak kena bayar untuk berjaya.

Tetapi!!!!

Yang membezakan perniagaan konvensional dan lain-lain perniagaan dengan Elken..... kita tak perlu bayar dah untuk sistem, mentor dan ilmu. Sebab elken memang dah sediakan semuanya!!

Yang kita kena bayar adalah...

1. Kos untuk kena reject

2. Kos untuk tebalkan muka

3. Kos untuk kena kondem (ada ke perkataan ni..? hehe) dengan kawan-kawan dan ahli keluarga.

Anda ada bran??

Saya pun tak berani, tak sanggup tetapi saya mesti..mesti...mesti...mesti... MAHU!!

Sebab ini saja peluang yang ada dalam hidup untuk berubah.

 

Wednesday, February 4, 2015

Sambungan... Kuasa Hikmat Kayu Hitam

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!


Hari Selasa lepas, saya bersin tak henti-henti. Dah itu tandanya nak selesema le. Alhamdulillah... seperti yang dijangkakan, saya kena demam selesema. Saya rasa sangat tak selesa sebab badan rasa sangat lemah, sendi-sendi badan semua sakit. Anak-anak bising suruh saya pergi klinik, sebab itu yang kita buat bila mereka sakit kan...

Since dah amalkan MRT sejak tahun 2010, dan dah sedar kebaikan dan kepentingan MRT, alhamdulillah saya usaha untuk tidak amalkan sebarang ubat bila kena demam selesema atau batuk. Apa yang saya amalkan selama kena selesema dan demam dalam 3 hari ni?

Saya guna kayu ni dan saya buat ikut dalam video ni saja. Alhamdulillah... Malam saya buat guasa, bangun tidur pagi tu dah rasa lega dan badan rasa lebih segar berbanding masa hari pertama kena selesema dan demam.




Macam mana guasa boleh membantu? Kerana setiap gesekan kayu guasa di titik meridien akupuntur yang ditunjukkan di dalam video tu membantu mengaktifkan sel darah dan melancarkan peredaran darah di bahagian tersebut (supaya khasiat dari makanan dan oksigen sampai ke dalam sel darah).


 

Thursday, January 29, 2015

Kuasa hikmat kayu hitam

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Ha.. hari ni entri gempak sikit. Nak kasi tau kuasa hikmat kayu hitam!

Pada suatu hari, tak disangka-sangka telah berlaku kejadian pengeluaran angin kus kus dari mulut berbunyi begini "Burp". Biasanya angin ni keluar bila kita dah rasa kenyang. Tapi hari tu, anginnya bunyi agak kasar dan menunjukkan simptom banyak lagi angin di dalam perut yang bertungkus-lumus mahu dikeluarkan dari arah atas dan bawah. Makanya, dengan hikmat kayu hitam.... sedikit gesekan di bahagian perut, alhamdulillah angin tersebut dapat dikeluarkan, dan mewujudkan sensasi kelegaan pada paru-paru!

Suatu hari, seorang mengadu bahunya lenguh dan kakinya sakit. Dengan kuasa hikmat kayu hitam, sedikit minyak dan sedikit gesekan di atas kulit, membantu pengaliran darah supaya lebih lancar ibarat traffic jam yang lancar dibantu oleh polis trafik di jalan raya.

Aduhh!!! Sakit kepala.... kuasa hikmat kayu hitam mampu melegakan rasa sakit di kepala dan mendatangkan kesan kelegaan yang cepat!

Nak rasa sendiri kuasa hikmat kayu hitam ni?? Jom cepat2 booking masa dengan saya di talian 017-5346280. Saya tolong anda hilangkan angin kus kus, sengal-sengal badan, lenguh-lenguh kaki dan tangan, sakit kepala, migrain, selesema dan demam, dsb....

Ni la dia kayu hitam tuh. Kecil molek aje... tapi kuasanya... cubalah sendiri!


Free demo guasa!! PMME.





Thursday, January 22, 2015

Back to Basic

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... bersyukur ke hadrat Allah di atas limpah kurnia nikmat yang melimpah ruah. Hari ni dah masuk hari ke 22 dalam tahun baru 2015. How is everything? Harapan saya anda semua dapat terus istiqamah dengan azam yang dah ditetapkan di awal-awal tahun.

Back to basic.

Setiap hari kita memulakan hari yang baru. Orang yang kita jumpa semalam tak kita jumpa hari ni pada masa keadaan dan mood yang sama seperti semalam. Kelukaan yang kita alami semalam takkan berulang hari ni pada masa, keadaan dan orang yang sama. Setiap hari adalah hari yang baru.

Dalam kehidupan kita, apa pun yang kita buat sebagai orang yang beragama terutama sekali kita yang beragama islam, seorang Muslim, kita buat apa pun mesti kembali kepada fitrah.

Seperti itu jugalah ilmu yang saya temui di Elken. Elken mengajar saya menjadi orang baru setiap hari. Zerorize.. mengosongkan diri walaupun dah berstatus tinggi dan berpendapatan 5 atau 6 angka sebulan. Apatah lagi saya yang masih merangkak mencipta kejayaan di dalam perniagaan saya di Elken. Setiap hari kita perlu belajar, dan guru paling dekat dengan kita adalah pengalaman. Pengalaman akan mendidik kita untuk menjadi orang yang hebat, secara negatif atau positif adalah pilihan kita sendiri. Tetapi dalam skop entri saya of course saya nak jadi orang yang hebat dari segi positivity. Dapat keuntungan senyum, dapat Hadiah senyum, dapat berita gembira senyum, dapat dugaan senyum, dapat ujian dari Allah pun senyum, hujan panas ribut petir pun senyum. Bukankah hebat macam tu!!

Duduk dalam Elken selama 4 tahun dan tahun ni dah masuk tahun ke 5, terus bertahan sebab ilmu kehidupan, ilmu kesihatan dan ilmu kecantikan yang ada dalam Elken!!

Not just because of $$$$$RMRMRMRMRM sahaja!

Tahun ni 2015, Elken dah bertapak 20 tahun di Malaysia dan berkembang pesat ke 9 buah negara Asia!


Proud to be ELKENIAN.

"BUILD YOU TO BUILD OTHERS".

Tuesday, January 13, 2015

Cerita 12 Jan 2015... part 2

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!

Alhamdulillah hari ni genap umur kak Ngah Najihah 4 tahun. 
Selamat hari lahir kak ngah! Semoga menjadi anak yang solehah dan mendengar kata ibu abah dan opah2 atuk, mengenang jasa ibu abah dan guru dan menjadi hamba Allah yang beriman. Amin....

Mula homeschool dengan dia seawal 8 pagi after breakfast, bertahan selama 40 minit je... Pastu dah tak fokus dah. Heheheheh....
 Ada je alasannya letih la, nak minum la, nak tengok tv la, ngantuk la...
Mencabar jugak nak homeschool ni!!

Takpe-takpe, esok masih ada kita cuba lagi. Tukar cara pulak. Ibu cuba belajar bersabar dan bertenang melayan karenah mu nak....

Semoga sesi homeschool kami untuk tahun 2015 ni berjaya, Amin....


 

Monday, January 12, 2015

Cerita 12 Jan 2015.. part 1

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!!

Alhamdulillah puji-pujian bagi yang Maha Esa kerana telah memberikan nikmat yang melimpah ruah kepada kita despite ada rakan-rakan kita yang masih sedih atas kesan bencana banjir yang melanda.

Alhamdulillah cerita saya hari ni sangat best.. teruja dan sangat seronok.

Kak Long Najwa dah officially murid SK Pengkalan Bharu, tahun 1 Pintar sesi 2015. 







 Terkenang saat mengandungkan dia dan melahirkan dia 7 tahun yang lalu, now she is big girl, big sis!! Huhuhuhu rasa cam nak nangis plak.

Her journey begin today, what will she become after 12 years education begin today. This is her big day!! 

12 JANUARY 2015.

Ibu mendoakan kejayaan yang gilang gemilang buat kak long dan semoga menjadi anak yang solehah dan mengenang jasa ibu abah dan guru serta menjadi hamba Allah yang beriman. Amin.....

Monday, January 5, 2015

Welcome 2015!!! Kena Homeschooling la....

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!

Alhamdulillah dah masuk hari ke 5 dalam tahun 2015. How is ur day in this new year?

I'm feeling superb!!! Rasa macam baby baru lahir... Tak tau lah kenapa berperasaan begini. Normally orang akan kata, biasalah awal-awal tahun... No No No... Rasanya kali ni lain macam.

Tahun ni ada cabaran baru untuk saya, saya kena homeschool Najihah. Yup! Saya katakan ini cabaran sebab saya kena make it through and true. Tahun 2016, Najihah dah masuk pre school, so tak mo dia ketinggalan dari kawan-kawannya. Kenapa tak hantar sekolah tahun ni? Yeah... ada some last minute issues dan keputusan homeschool ni diambil.

Sekarang tengah surf and browse web untuk dapatkan bahan mengajar yang boleh membantu. Saya ambil kesempatan dengan cabaran ni untuk membentuk diri saya jugak, sebab saya not so so dengan budak-budak even dengan anak sendiri. Saya sangat garang, tegas, susah nak bergurau dan selalunya saya serius dengan anak-anak. So, saya harap dengan cabaran ni saya boleh membentuk diri sendiri jadi lemah lembut, sabar dan lebih bertenang bila berhadapan dengan ragam anak. And bonding antara saya dan anak akan jadi lebih lagi.

Ada kawan-kawan di dunia blogger yang pernah ada experience homeschool anak? Boleh la share your experience and tips.

Ok la, got to go. Nanti kita jumpa lagi! Wish u all the best for this year and may all your dreams come true. Amin.. Doakan saya jugak ye kawan-kawan.

Happy New Year 2015!!!!

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails