Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Follow Me

Friday, October 7, 2011

I'm home!!!!

Assalamualaikum semua!!

 La.........................ma......... saya tak update blog kan. Bukannya bertapa tapi mcm2 hal berlaku dan saya meneruskan kehidupan untuk mencari alternatif bagi membolehkan saya menikmati kehidupan yg sangat singkat ini.
Dah masuk bulan ke 10 di tahun 2011, dan tak lama lagi usia kita bakal menginjak ke tahun yg baru. Perasan atau tidak masa berlalu sangat2 pantas mcm bullet train. Terasa diri kita semakin tu.. ops! saya masih muda remaja lagi. Hehehe...


 Btw, saja nak tepek gambar yg dulu2 dan gambar saya yg sekarang n selamanya. Ada banyak perbezaan kan? Perbezaan dan perubahan itulah yg saya cari dan lakukan selama saya tak muncul2 di blog ni.

Ada sesiapa yg ingin tau rahsia kemujaraban kotak merah di bawah ni? Boleh hubungi saya di 017-5346280.


Jumpa lagi nanti ye!!

Monday, July 11, 2011

'Diploma' Graduation day for Nur Ilyanie Najihah

Assalamualaikum

Hari ni dh 6 bulan Jihah minum setiap titis air susu ibu tanpa campuran susu lembu. Alhamdulillah dia dh pandai menyulur. Dan sekarang tengah berlatih2 nak merangkak. Dah pandai angkat badan cuma belum nak bergerak ke depan.

Semoga anak ibu membesar dengan sihat!!
Her favorite activity masa lapang..

Monday, July 4, 2011

BAGAIMANA KUALITI AIR DI RUMAH ANDA?

Assalamualaikum semua..

BAGAIMANA KUALITI AIR DI RUMAH ANDA???



Gambar di atas adalah hasil ujian kualiti air paip rumah yg saya buat di rumah emak saya di Ipoh.

Anak sulung saya bertanya, "Ibu, itu air kencing ke?".

Kanak2 yg berumur 3 tahun seperti dia pun tau yg air itu kotor dan tidak bersih serta tidak sepatutnya diminum. Bagaimana pula kita yg telah matang dan dewasa?

Adakah kita sanggup memperjudikan nasib dan masa depan kita dan terutamanya anak2 kita?

Memang banyak penapis air di Malaysia tetapi jenama yg memberikan kita pulangan berbaloi dengan modal yg kita laburkan hanyalah BIO PUR ELKEN. Kerana BIO PURE ELKEN memberikan kita AIR TULEN BERSIH DAN SELAMAT untuk diminum.

Untuk maklumat lanjut sila ke blog saya duniakuelken.blogspot.com

Tuesday, June 21, 2011

BOGEL MENUJU TUHAN

Assalamualaikum

Tak tau le boleh ke tak post tajuk yg sebegitu kat blog nih. Tapi ni bukan tajuk n3 saya bulat2.. saya 'cut anda paste' dari blog yg tuan empunya dirinya sendiri yg buat.
Sebelum tu, saya nak tanya...siapa suka tgk citer JUVANA??

Masa episod yg awal tu saya tak tengok sangat sebab berpendapat citer tu tak best. Bila masuk episod pertengahan, rasa cam best dan terus mengikutinya sampai sekarang. Best!! Memang layan la citer tu.

Dalam ramai2 watak citer tu saya terberkenankan si dia nih. Ntah la.. dari awal kemunculan saya terasa ada sesuatu yg tak leh dinyatakan secara lahiriah. Apa yg pasti lps tgk citer Juvana, baru saya pasti yg bl tgk wajah pelakon ni, rasa sedap mata memandang. Suka tgk lama2 wajah dia.
And then saya terjumpa pulak blog pelakon nih dan selalu mengikuti penulisan beliau. Dah sah dan tak salah sangka saya tentang dia, memang jiwa pelakon ni dicerminkan melalui wajahnya sendiri. Wallawei!! Bahasa puitis tuh!

Kalu nak tau apa kaitan tajuk n3 saya dengan pelakon ini, silalah ke blog beliau dengan mengklikkan picca di bawah.

Dia buku bergerak saya!

Assalamualaikum semua..

 Petang2 gini sedap gak buat taik mata yek! Anak dh tido tapi si ibu pula tak boleh nak tido. Kena menelaah utk intebiu minggu depan. Haish!! Seram pula sebut pasal intebiu.

Petang ni nak citer pasal buku bergerak saya, iaitu En.Hubby. Yup! Dia buku bergerak saya. Tanyalah pasal politik, isu semasa, ekonomi, dunia, NAM, ASEAN, NATO, UNCHR, KOMANWEL, Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua, semualah yg berkenaan mesti dia dapat jawab. Detail pulak tu! Bila dibuka satu topik contohnya pasal ekonomi meleret2 la nanti dia bercerita. Suke!!!
Tapi saya tak reti hape pun, walau saya degree holder. Kengkadang malu jugak ngan dia sebab pendidikan dia setakat SPM je. Tapi ilmu pengetahuan am dia ibarat master degree holder.

Sebenarnya memang dia bising sebab saya malas baca pasal isu semasa. Pada dia dah kita ni degree holder, pemikiran dan ilmu mesti la lebih sket dr dia yg SPM je kan. Tapi tu la, bukan masalah tahap pendidikan. Masalah utamanya budaya membaca tak tersemat dalam diri saya. Membaca pun takat mana yg perlu dan memilih lagi tu apa yg nak dibaca. Hee...malu rasanya bila dia perlekehkan degree yg saya ada. En.Hubby sangat suka membaca, kalu suratkhabar tu dari kulit ke kulit. Menurut katanya masa zaman sekolah dulu fav subjek dia ialah Sejarah. Dia menelaah buku sejarah tu mcm baca buku cerita. Sebab tu kalu cerita pasal kemerdekaan Malaysia dia ingat setiap tarikh penting dan peristiwa dan juga nama org yg terlibat.

Tu la, walau dia tak seromantik Seth (watak dalam Nora Elena), tak sehensem Aaron Aziz (ku jatuh cinta padamu kini), tak pandai nak bergaya macam Abah saya. Saya tetap sayangkan dia sebab dia buku bergerak saya!
Actually n3 ni dibuatkan khas utk edisi hari bapa Ahad lepas dan dia g keje tinggalkan kami anak beranak tuk 3 hari mulai dari hari ni. Windu kat dia!!


Monday, June 20, 2011

Revision on my wishlist 2011

Assalamualaikum

Hasrat hati menggunung tinggi nak buat mcm2 perkara di tahun 2011 ni. Tapi apakan daya cempedak tak akan menjadi nangka sebab buah cempedak boleh digoreng, buah nangka sedap di masak lemak sahaja.
Azam tahun Baru 2011 nak buat macam2
  • Blogshop
Honestly, nak buat. TAPI ada 3 perkara utama yg mengekang hasrat ini tidak dapat dilaksanakan pada tahun ini. Modal of course tak mandang masa ni, produk tak decide nak jual pe sebab dah banyak sgt blogshop jual tudung, pakaian, aksesori wanita dan kek. Last but not least, masa yg sangat mengekang.
  • Breastpump
 Nampak gayanya tak mandang gak yg ni sebabnya rasa tak perlu nak beli yg baru, tak tau le kot esok dh dpt koje gomen, kena pulak pakai BP baru. Ni kira KIV dulu la.
  • Exclusive Breastfeeding for 6 month-Phase 1
Insya Allah lagi 2 minggu dapat capai phase 1 in breastfeeding bb Jihah. Sekarang ni pun dh get ready menu pertama yg nak diberikan pada dia. Semoga dipermudahkan Allah perjalanan breastfeeding saya bersama bb Jihah, Amin...
  • Maintain berat badan ideal 55kg
Masa dalam pantang fikirkan mudah je nak maintain berat badan. Bukan la susah sangat cuma diri sendiri je yg tak pandai nak berdisiplin dalam diet harian. Tak cukup zat yg diperlukan dalam diet harian, masih kurang vitamin (sayuran dan buahan), terlebih sikit sebanyak gula, garam, aji ngan minyak (lemak), kengkadang tu termiss gak minum air ais. Hehehe.. btw, berat terkini yg saya timbang 57.9kg, ok la tu kot. But always and everyday amalkan supplemen kesihatan ELKEN, especially ELKEN Spirulina. Kena usaha lebih gigih lagi. Chaiyok! Chaiyok!
  • New Me
 Alhamdulillah, saya dah jadi diri saya semula. Before this saya seringkali rasa down, stress dan sering bersifat negatif. Ntah le.. last year memang saat2 mencabar bagi saya. Sekarang pun sama tapi dengan diri saya yg baru (seperti sedia kala) saya tabah menghadapi saat2 genting dan sukar dalam hidup.

Lagi satu saya dah berani mencuba untuk new presentation of myself, maybe sebab umur pun dah menginjak angkanya ke series lain, nak tak nak kena la amik berat sikit soal kesihatan diri. Nanti bila dah sampai masa sakit sana sini susah juga kan.

Begitulah adanya diri saya sekarang. Nak kena revise selalu supaya kita ingat matlamat diri dan hidup ada landasan untuk mencapai matlamat tersebut.

Apa yg saya perlu buat sekarang ialah keep on track dan terus mencari jalan untuk meningkatkan kualiti hidup from negative to positive.
Chaiyok! Chaiyok!

Sunday, June 19, 2011

Al Fatihah buat keluarga Zami Ismail 'Pak Uda'

Assalamualaikum

Yang hidup pasti akan menghadap kembali kepada Yang Mencipta. Al Fatihah buat keluarga Allahyarham Pak Uda Zami Ismail.
Tiada lagi aksi dan lawak jenaka spontan yg menceriakan dari arwah.

Teringat sangat lawak bersahaja arwah dalam filem terakhir lakonannya 'Hantu Kak Limah Balik Kampung'.

Berita lanjut di sini, mStar Online.

Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah...

Contest: Contest by Ciare Baha: Priceless moment with my baby

How to participate? Klik gambar untuk g direct ke n3 link.

Tarikh tutup pada 25 Jun 2011.

Hadiah untuk pemenang tajaan ALA ANGGUN BUTIK.



Nama Ibu: Fatin Hamamah

Nama Anak: Nur Ilyanie Najihah Bt Che Fadzlee (5 bulan)

DOB: 7 January 2011

Sunday, June 12, 2011

Rombongan cik kiah ke Stadium Putra Bukit Jalil

Assalamualaikum semua

Semalam heboh pasal piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil. Saya pun sibuk juga mengikut rombongan cik kiah ke Bukit Jalil, tapi bukan ke Stadium Nasional. Saya ke indoor stadium di sebelahnya, Stadium Putra Bukit Jalil.

Untuk apa???
Nak tau leh tengok picca kat blog saya yg lagi satu.

Friday, June 10, 2011

Kuliah Jumaat: 10 amalan terbalik

Assalamualaikum

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan. 

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain. 

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Gerodek ilmu pasal pemakanan pulak

Assalamualaikum semua!!

Sebelum ni saya gerodek ilmu pasal breastfeeding. Hari ni saya kena gerodek ilmu pasal pemakanan tuk lil Jihah pulak. Sebab tak lama dh dia nak mula makan. Sekarang ni pun nampak gayanya dah pandai tengok benda makan dan orang tengah makan.
Semalam saya try bagi dia pegang biskut marie. Nak tau apa yg dia buat? Terus dia ngap biskut tuh!! Tapi dia tak pandai isap... dia nak gigit terus biskut tuh!!! Haish.. nasib cepat2 amik. Kalu tak tercekik pulak dia. Buat masa ni takde la nampak tanda2 nak tumbuh gigi. Tapi dia sangat suka menggigit ngan gusinya.

Oh ya! Pas saya tarik biskut tu dari tangan dia.. apa lagi.. huwaaaaaa!!!!! Menangis dia. Marahkan saya amik biskut tuh.. Jihah..jihah...
Jika ada apa2 menu nak dikongsikan sila la tinggalkan link kat komen nanti tau. Leh saya terjah dan cuba nanti.

Wednesday, June 8, 2011

Nak bagi makan ke tak nak???

Assalamualaikum Semua!!!

Nak tanya sket...
Memang le polisi breastfeeding kena exclusive sehingga 6 bulan.

Tapi oleh sebab bb Jihah sangat teringin nak makan, sehinggakan kalu kita cuba suakan makanan dia nak ngap!! Boleh tak kita bagi dia makan bites (macam biskut marie, rusk) bukan utk kenyangkan dia, tp bg dia food utk dia hisap atau gigit (cam kita bagi bb mainan gigit utk dia gigit tu)??

Kesian la tgk dia bila dia perhatikan kita makan, memang cam reti aje dia yg kita tengah makan. Dia tengok makanan yg kita makan dan mulut kita bergerak kunyah makanan. Bila tengok muka kesian dia tu, kita pulak rasa tak larat nak makan.
Macam mana ek??

Fyi, baby Jihah sudah pandai meniarap sendiri dengan rasminya pada 1 jun 2011. Dan she's going to be 5 month this coming 12 jun 2011.

All about $$$$$

Assalamualaikum semua!!

Dah hampir 8 bulan saya dok goyang kaki aje di rumah, tak berkhidmat bersama masyarakat. Kini sudah sampai ke penghujung ketika di mana, saya perlu bangkit semula untuk berkhidmat bersama masyarakat (wallawei!! ayat tak leh blah!!).

Selama saya dok di rumah bersama anak2, saya jadi insaf dan mula percaya kepada kuasa wang ringgit. Memang tak hidup manusia sekarang tanpa wang ringgit. Semuanya tentang $$$$$$$.

Kan best kalu kita ada pokok duit kat laman rumah. Kuar umah je main petik aje duit2 yg ada kat pokok tu. Tapi nak ada pokok duit pun kena la usaha tuk tanam, baja dan siram. Pendek kata, apa2 pun yg kita nak di dunia ni walaupun $$$$ kena la usahakan jugak. Takleh la nak harap duit tergolek depan mata, atau kita seru je duit terus menyembah ke kaki kita.

Selama ni, sejak saya menjadi graduan, graduate dan berada di alam pekerjaan saya pegang duit sendiri. Saya nak beli apa2 pun saya tak susahkan sesiapa baik mak abah atau adik beradik. Tapi sekarang bila dah duduk umah rasa susahnya takde duit!!! Terasa sangat la yg diri ni kerdil di hadapan semua orang. Sebabnya kita graduan yg ada kelayakan tapi tak dapat nak cari duit sendiri, terpaksa mengharap belas ihsan dari En. Hubby (huwaa!! nak nangis nih).

Saya kasihan tengok En.Hubby, setiap hari teruk bekerja nak dapatkan gaji bulanan yg sama setiap bulan, yg mana bila dapat setelah 25 hari bekerja abis dalam sekelip mata jek. Nak lekat kat dalam bank satu hari pun tak sampai. Haish!!! Duit..duit..duit...

Harga itu naik, harga ini naik tu dh takleh nak cakap apa sebab itu semua di luar kawalan kita. Nak tak nak sekarang ni, terpaksa la saya keluar untuk mencari keje untuk dapatkan $$$$ lebih.

Tapi kata orang tua2, besar periuk besar la kerak nya. Sampai bila2 pun kalu kita cari $$$ tak penahnya nak cukup. Tapi apa nak dikata, itu la lumrah kehidupan kita di zaman sekarang. Jadi macam mana???

Nak tak nak saya kena keluar juga la mencari $$$.

P/s: Ngomelan kosong seorang insan yg tak berapa nak mandang $$$ nya.

Tuesday, June 7, 2011

Hati Ibu

Assalamualaikum Semua!!!

Selama saya tidak beronline, banyak perkara yg saya belajar.

Belajar erti kehidupan.

Belajar erti bersabar.

Belajar erti bersyukur.

Belajar erti berjimat.

Belajar jadi pemikir.

Belajar utk tidak jadi malas.

Belajar dan terus belajar mengenali hidup.

Oleh itu kawan2, apa pun yg sedang anda lalui sekarang. Baik buruknya kita kena bersyukur.

Belajar untuk bersyukur dan Ikhlas.

"Ya Allah!! Kuatkan semangat hambamu ini yang kadangkala sering lalai dan leka dalam mengingatiMu...." 

Monday, May 30, 2011

Gelagat anak2 di depan web cam

Assalamualaikum!!!

Lama tak bersiaran sebab bil broadband tak berbayor lagi. So, today is a quick update pasal anak2. Just melayan picca aje ari ni.

Btw, nak bagitau yang si Jihah tu walaupun baru 4 bulan lebih nak masuk 5 bulan Jun ni nanti, dah pandai demand. Nak citer kat sini tak reti nak describe. So jom layan je piccas. Semuanya aksi spontan dua beradik tanpa disuruh2.. yg si kecik tu boleh tahan jugak!! All those picca, yg plg favorite....





This is my favorite!!! Sweet!!!

Saturday, May 28, 2011

GO GO FOR BREASTFEEDING TO NEW MOM TO BE

Assalamualaikum!!

Perasan tak saya dah update balik blog list Mom to be. Mula2 tu eksyen sbb kita dh tak preggy lagi tunggu lagi 3 tahun lak pasni. Tapi bila terfikir nak berkongsi citer ttg breastfeeding to all new mom to be or mommies yg mahu berjinak2 dalam dunia Breastfeeding, saya wujudkan balik blog list tu. Dengan tujuan nak buka minda, beri kesedaran dan berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman yg ada.

Macam dalam n3 saya yg lepas2, kesedaran wujud dengan izin ALLAH dan dari itu saya mula menggerodek ilmu tentang breastfeeding. Dari mula kehamilan sampai la nak bersalin, saya terus menuntut ilmu even masa dalam pantang pun saya masih belajar sampai sekarang. As what i put kat side bar "Breastfeeding is forever a learning process for both mom and baby".
Antara blog, web, portal dan bacaan sy selalu saya buat ialah di sini




Website search entry: Breastfeeding

Selain dari itu, saya jugak selalu turun g Support Group Meeting di Ipoh. Tak penah miss sampai la masa saya nak dekat bersalin dan masa berpantang. Seronok dapat join ngan member2 seangkatan. Macam2 ilmu dan pengalaman dapat dikongsikan. Jika ada di antara u all yg dok di Ipoh and masih tercari2 Support Group utk Ipoh area leh la add di FB..Kelab Penyusuan SusuIbu Perak. Tapi kena ada account FB dulu la yek. Dan tak lama pas tu ada group dalam FB Kumpulan Ibu2 Menyusukan, KIM.

Nak menuntut ilmu tak leh malu2, kena rajin bertanya. Sebab nak berBF zaman sekarang tak macam zaman dulu. Nak kena ada KESEDARAN, ILMU, MIND SETTING. Dan saya tak nafikan memang BF zaman sekarang makin mencabar sbb desakan hidup dan sebagainya. So, jangan malas2 nak membaca, jangan malu2 nak bertanya dan jangan lupa get ready mentally and physically especially to career mom yg nak berBF nanti. Saya tak keje, so tak terasa hebat cabarannya. Heheh..

GO GO FOR BREASTFEEDING TO NEW MOM TO BE!!!!

Friday, May 27, 2011

Positive Parenting

Assalamualaikum!!

 Masa saya bersalin di Hospital Bersalin Ipoh, saya diketemukan dengan satu majalah yg sangat informatif. Tak pasti ada dijual di pasaran ke tak, sebab kat MPH pun saya tak penah jumpa majalah tu. However, saya berjaya jumpa website majalah tersebut dan baru berjinak2 untuk mengexplore ilmu yg terkandung di dalamnya.

Sejak kejadian Wawa melukis di kereta hari tu, hati saya mula rasa bimbang sebab saya takut kelakuan itu berlaku akibat kurangnya perhatian yg saya berikan pada dia. Makanya saya ambil keputusan untuk belajar secara serius ttg Positive Parenting.

Jom kita gerodek ilmu ttg Positive Parenting.

Wednesday, May 25, 2011

Hari dan Waktu bersiaran telah berubah

Assalamualaikum!!

Disebabkan bil broadband saya tak berbayor lagi, makanya ari ni saya bersiaran di Opis saya bersama assistant saya.
With my loyal assistant
Best jugak ada opis sendiri, tak kisah nak masuk kol bape, nak dok bape lama, nak online bila2 masa, nak balik jam bape, nak buat apa yg kita suka, bila2 masa sahaja.

Upline tengah bersharing

Oh anakku!!!!

Assalamualaikum!!

 At the time i wrote this n3, I am feeling so depressed, sad and stress...

Oh anakku!!!!
Kenapa jadi begitu???

Kenapa kau buat ibu dan abah begitu???
Kenapa??

Kenapa???
Semuanya hanya berlegar2 di sini, tak mampu nk diluahkan secara lahiriah. Apa la yg dapat difahami oleh anak berumur 3 tahun bila kita marah dan memukulnya.

Sabar lah ibu, sabarlah abah...
Semuanya dugaan dan ujian buat kita.

Susahnya nak jadi ibu and abah yg baik. Apa yg perlu kami lakukan??
Kenapa Wawa conteng kereta Ibu ngan Abah guna batu?????

Waaaaa!!!! Kenapa??????
Sob..sob..sob... (sedih sebab tahan perasaan marah dan memang sedih pun).

Sekian.

Sunday, May 22, 2011

Thanks for award

Assalamualaikum!!!

Terima kasih atas award yg sangat cantik itu from momma Rania.

Al- Fatihah buat Penghuni Rumah Anak2 Yatim, Hulu Langat Selangor

Assalamualaikum!!



Al-Fatihah buat mangsamangsa tanah runtuh yang berlaku di Rumah Anak2 Yatim, Hulu Langat Selangor dan takziah buat keluarga dan waris2 mangsa.

Daripada Dia kita datang dan kepada Dia kita kembali. Semoga roh mereka di tempatkan di kalangan orang2 yg beriman.

Saturday, May 21, 2011

Berehat sekejap

Assalamualaikum!!!

Perhatian! Perhatian!

Mulai esok saya tak dapat nak bersiaran sehingga la saya bayar bil BB saya nih. For the time being, saya ada update pre scheduled n3 untuk tatapan semua. 

Will be right back soon!!
Nampak tak amaran terakhir tuh??

Alhamdulillah,,Pujian Bagi Allah

Assalamualaikum!!!


Sekadar ingin berkongsi kegembiraan saya bersama2 anda semua.




 Semoga urusan saya dipermudahkan ke peringkat yg seterusnya, AMIN...

Friday, May 20, 2011

Kuliah Jumaat: Kisah di sebalik Menguap

Assalamualaikum!!

 Kuliah Jumaat tertunggak pada Jumaat minggu lepas.

Sama2 kita renungkan dan selamat bermuhasabah!
Rujukan: Menguap
Rasulullah Muhammad SAW bersabda: "Apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu." (HR Muslim)

Rasulullah Muhammad SAW bersabda: " Sesungguhnya Allah Ta'ala membenci orang yang menguap. Menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya semampunya." (HR Bukhari)

Rasulullah Muhammad SAW bersabda: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka)." (HR Muslim)

To my dearest beloved breastfeeding mom and non breastfeeding mom

Assalamualaikum!!!

To my dearest beloved breastfeeding mom and non-breastfeeding mom...
 Saya penah memegang title kedua2nya. Dan saya faham serta tahu bagaimana perasaan, hati dan nurani seorang ibu yg memegang title antara kedua2nya. Di sini saya ingin berkongsi, perasaan dan hati nurani saya untuk kedua2 insan tersebut yg berada di luar sana. Tanpa ada sebarang perasaan sangsi dan prejudis terhadap kedua2 insan kerana kita semua adalah IBU.

To my dearest beloved breastfeeding mom,
 Seronok rasa dapat menyusukan anak kitakan?! Sangat terasa bonding di antara kita dan anak. Saat melihat dia menyusu terasa tenang hati dan perasaan kita. Tapi jangan pula kita terlalu berlebih2 dengan ilmu, kesedaran dan kelebihan yg kita ada kerana kita adalah insan terpilih oleh Allah S.W.T untuk memperolehi ilmu, kesedaran dan kelebihan tersebut. Semuanya datang atas kehendak Dia. Begitulah yg saya alami ketika pertama kali saya bertemu blog Momma Ayu di dunia maya ni. Dan sekarang saya bersyukur ke hadrat mu Ya Allah kerana diberikan ilmu, kesedaran dan kelebihan itu berbanding sebelumnya. Saya berkata demikian kerana saya tidak merasakan semua itu bersama anak sulung saya, sampai sekarang kalu disingkap kisah itu saya akan menitiskan air mata (ni pun rasa nak nangis dh...). Jadi, jangan kita lupa untuk bersyukur kepada ALLAH atas setiap titis air susu yg kita berikan kepada si manja kita.

To my dearest beloved non breastfeeding mom,
Jangan pula anda berasa dukacita kerana tidak dapat memberikan hak yang sepatutnya buat anak2. Insya Allah, mohon sebanyak2nya pada Dia untuk diberikan peluang itu bagi anak2 kita yg lain. Walaupun bukan susu ibu yg anda berikan pada anak2, saya faham dan tahu anda tetap menyayangi mereka dan kasih sayang anda kepada mereka tidak berbelah bahagi. Bukanlah bermaksud bila anda tidak mampu (dari segi ilmu, kesedaran dan kelebihan) bermakna anda tidak menyayangi anak2 anda. Tetapi hanya Allah yg tahu hikmah di sebaliknya. Begitulah juga apa yg terjadi kepada saya, kasih sayang saya bertambah2 buat anak sulung saya kerana kekurangan yg saya ada (tidak memberikan susu ibu secara eksklusif sejak lahir).

Sekian!

*Luahan ini rentetan dari kejadian HAYAT HANYA 14 HARI). Jangan menjadi hakim terhadap apa yg terjadi, hanya Allah yg tahu apa hikmah di sebalik setiap kejadian itu.

Hayat Hanya 14 Hari

Assalamualaikum!!

Pagi-pagi tadi MIL mintak tolong belikan suratkhabar. As usual saya sebagai menantu yg taat (hehehe....) pergi la berjalan kaki ke kedai mamak lalu dibelikan suratkhabar biasa.

Sampai2 di rumah terus menyelak helaian suratkhabar tu, TETAPI!!! Bila saya terpandangkan tajuk n3 saya dalam suratkhabar tu, terus hati berdegup kencang. Dalam hati saya berkata... LAGI??!!!!!

Terus dibuka helaian suratkhabar ke mukasurat untuk berita tu. Ya Allah!!!! Telah ditakdirkan HAYATNYA HANYA 14 HARI sahaja. Innalillah.... Hati keibuan menjadi sedih dan pilu...
Untuk berita lanjut leh baca terus di sini. (Credit to Harian Metro Online)

Hayat hanya 14 hari

Oleh Mohd Sabran Md Sani
sab@hmetro.com.my
TUMPAT: “Kami panik apabila melihat keadaannya (bayi) lembik dan tidak bermaya, selain air putih dilihat keluar pada bahagian mulut dan hidungnya,” kata Wan Mariah Wan Abdullah, 39, ibu kepada seorang bayi lelaki berusia dua minggu yang maut apabila tersedak susu dalam kejadian di Kampung Kutan Hulu, Wakaf Bharu, di sini, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 6 pagi itu, kegembiraan pasangan suami isteri yang baru mendapat cahaya mata lelaki diberi nama Nasrul Nizam Mazalan hanya bertahan selama 14 hari kerana terpaksa menerima hakikat anak ketiga daripada tiga beradik itu meninggal dunia dalam kejadian berkenaan.

Malah, impian untuk melakukan majlis cukur jambul di rumah ayahnya di Kampung Jintan, Chekok, Pasir Mas, minggu depan terpaksa dibatalkan ekoran kejadian berkenaan.

Menceritakan kejadian itu, Wan Mariah berkata, kira-kira jam 11 malam kelmarin, dia bangun untuk membuat susu botol bagi anaknya itu sebelum kedua-duanya tidur di bilik berasingan daripada suaminya, Mazalan Mansur, 38, serta dua anaknya yang lain.

“Ketika itu, saya lihat susu yang diminum sebanyak dua auns tidak habis. Anak saya kemudian tertidur sebelum tersedar menyebabkan saya mengesat susu yang mengalir di mulut dan selepas didodoi, anak saya tidur lena.


“Bagaimanapun, kira-kira jam 1 pagi, anak saya bangun semula dengan tangisan yang agak kuat. Hampir tiga jam dia terlena sebelum sekali lagi bangun kira-kira jam 4 pagi,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.


Menurut Wan Mariah, ketika bangun untuk kali kedua, dia memberikan susu kepada anaknya itu kerana bimbang dahaga, namun anaknya enggan meminumnya sebelum diberikan air putih dan tertidur.

Katanya, dia tergamam apabila melihat keadaan anaknya tidak bermaya dan lembik selepas bangun dari tidur kira-kira jam 6 pagi.

“Saya sempat memanggil suami dan kami begitu panik dengan keadaan itu. Ketika itu, suami berusaha menyedut air di mulut anak kami menggunakan mulutnya, tetapi tidak menampakkan sebarang kesan.

“Tanpa berlengah, kami segera membawanya ke Klinik Kesihatan Wakaf Bharu pada pagi tadi (semalam), sebelum doktor yang membuat pemeriksaan mengesahkan anak kami meninggal dunia akibat tersedak susu,” katanya.


Wan Mariah berkata, bayinya itu dilahirkan secara normal dengan berat badan 2.3 kilogram, dua minggu lalu. Pasangan itu yang bernikah pada 2006 dikurniakan dua anak lain iaitu Nor Ayuni Natasya, 5, dan Nor Asmaniza, 2.


“Memang sudah lama kami mengidam mendapat bayi lelaki sebelum saya disahkan mendapatnya tahun ini, namun terpaksa melepaskannya dengan berat hati selepas dia meninggal dunia akibat kejadian menimpanya pagi tadi.


“Semua ini takdir Tuhan dan kami harus terima dengan reda,” katanya.


Jenazah Nasrul Nizam disemadikan di Tanah Perkuburan di Kampung Kutan Hulu, Wakaf Bharu, kira-kira jam 4 petang semalam.


Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Tumpat, Deputi Superintendan Shariffudin Yusof, ketika dihubungi mengesahkan kejadian menimpa bayi terbabit.

Kuliah Jumaat: Dalil Bersyukur

Assalamualaikum!!!

Untuk kuliah jumaat kita hari ni, saya bukanlah orang yg layak untuk membicarakan tentangnya. Tetapi saya ingin berkongsi sedikit ilmu yg saya perolehi dari pembacaan yg saya buat.
Bersyukur.. perkataan mudah untuk diungkapkan. Tapi berapa ramai di antara kita yg mampu untuk melakukannya?? Setiap masa rasa bersyukur dan tunduk dengan kebesaran yg Maha Esa. Sebagai manusia memang kita selalu buat salah dan silap, setiap kali kita mendapat kesenangan kadang2 kita alpa tapi bila kita ditimpa musibah, kita jadi marah kepada Pencipta.

Sama2 kita muhasabah diri betapa kerdil diri kita kerana apa sahaja yg ada di langit dan di bumi ini adalah milik ALLAH S.W.T semata2.

Renung2kan dan Selamat Bermuhasabah!

*Peringatan buat diri sendiri dan teman2...
Rujukan: DALIL BERSYUKUR

“Jika kamu menghitung-menghitung nikmat Allah, niscaya kamu tidak akan dapat menentukan jumlahnya (menghitungnya). Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.” QS. An Nahl : 18.

“Mereka mengetahui nikmat Allah kemudian mereka mengingkarinya, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang kafir.” QS. An Nahl : 83.

“Sesungguhnya Ibrahim adalah seorang imam yang dapat dijadikan teladan lagi patuh kepada Allah dan hanif. Dan sekali-kali bukanlah ia termasuk orang-orang yang mempersekutukan (Allah), lagi yang mensyukuri nikmat-nikmat Allah. Allah telah memeilihnya dan menunjukinya kepada jalan yang lurus.” QS. An Nahl : 120-121.

“Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik” kepada dua orang ibu bapaknya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada dua orang ibu bapakmu. Hanya kepada-Kulah kamu akan kembali.” QS. Luqman : 14.

“Jika kamu kafir (ketahuilah) maka sesungguhnya Allah tidak membutuhkanmu dan Dia tidak meridhoi kekafiran hamba-hamba-Nya. Jika kamu bersyukur, Dia meridhoi kesyukuranmu itu. Seseorang yang berdosa tidak memikul dosa orang lain. Kemudian kepada Robb-mulah kembalimu lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. Sungguh Dia Maha Mengetahui apa yang tersimpan dalam dada(mu).” QS. Az Zumar : 7.

“Hai orang-orang yang beriman, makanlah diantara rezki yang baik-baik yang kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya kepada-Nyalah kamu menyembah.” QS. Al Baqarah : 172.

“Sesungguhnya dia (Nuh) adalah hamba (Allah) yang banyak bersyukur.” QS. Al Isra’ : 3.

“Ya Robb-ku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang ibu bapakku, dan untuk mengerjakan amal sholeh yang Engkau ridhoi. Dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang sholeh.” QS. An Naml : 19.

“…Bekerjalah hai keluarga Daud untuk bersykur (kepada Allah). Dan sedikit sekali dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur.” QS. Saba : 13.

“…Tidakkah Allah lebih mengetahui tentang orang-orang yang bersyukur (kepada-Nya)?.” QS. Al An’am : 53.

“Kami akan memberikan balasan kepa orang-orang yang bersyukur.” QS. Ali Imron : 145.

“…Sesungguhnya jika kamu bersykur niscaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” QS. Ibrahim : 7.

“Mengapa Allah akan menyiksamu, jika kamu bersykur dan beriman? Dan Allah adalah Maha Mensyukuri lagi Maha Mengetahui.” QS. An Nisa : 147.

“…Ingatlah kamu kepada-Ku, niscaya Aku ingat pula kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari nikmat-Ku.” QS. Al Baqarah : 152.

“Sesungguhnya manusia itu sangat ingkar dan tidak berterima kasih (bersyukur) kepada Rabb-nya.” QS. Al ‘Aadiyat : 6.

“Sesungguhnya Kami telah menunjukinya jalan yang lurus, ada yang bersyukur dan ada pula yang kafir. Sesungguhnya kami menyediakan bagi orang-orang kafir rantai, belenggu dan neraka yang menyala-nyala.” QS. Al Insaan : 3-4.

“Dan barangsiapa yang bersykur kepada Allah, maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri. Dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpui.” QS. Luqman : 12.

“Dan keridhoan Allah adalah lebih besar. Itu adalah keberuntungan yang besar.” QS. At Taubah : 72.
 
“Kemudian aku (iblis) akan mendatangi mereka (manusia) dari muka dan dari belakang, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan dari mereka yang bersyukur.” QS. Al A’raf : 17.

“Sesungguhnya bagi kaum Saba’ ada tanda kekuasaan Allah ditempat kediaman mereka yaitu dua buah kebun di sebelah kanan dan di sebelah kiri. (kepada mereka dikatakan): “Makanlah olehmu dari rizki yang dianugerahkan Rabb-mu dan bersyukurlah kamu kepada-Nya. Negerimu adalah negeri yang baik dan Rabb-mu adalah Rabb yang Maha Pengampun.”  “Tetapi mereka berpaling, maka Kami datangkan kepada mereka banjir yang sangat besar, dan Kami ganti kedua kebun mereka dengan dua buah kebun yang ditumbuhi (pohon-pohon) yang berbuah pahit, pohon Atsi dan sedikit dari buah Sidr. Demikianlah kami memberikan balasan kepada mereka karena kekafiran mereka. Dan Kami tidak menjatuhkan azab (yang demikian itu), melainkan hanya kepada orang-orang yang sangat kafir.” QS. Saba’ : 15-17.

“Dan apa saja nikmat yang ada pada kamu, maka dari Allah-lah (datangnya), dan bila kamu ditimpa oleh kemudharatan, maka hanya kepada-Nyalah kamu meminta pertolongan. Kemudian apabila Dia telah menghilangkan kemudharatan itu dari kamu, tiba-tiba sebagian dari kamu mempersekutukan Rabb-nya dengan (yang lain)” QS. An Nahl : 53-54.

“Dan terhadap nikmat Rabb-mu maka hendaklah kamu menyebut-nyebutnya (dengan bersyukur).” QS. Ad Dhuha : 11.

“…Dan Allah menyempurnakan untukmu nikmat-Nya lahir dan bathin…” QS. Luqman : 20.

“Telah tampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar).” QS. Ar Ruum : 41.

“Apa saja nikmat yang kamu peroleh adalah dari Allah, dan apa saja bencana yang menimpamu, maka itu dari (kesalahan) dirimu sendiri. Kami mengutusmu menjadi Rasul kepada segenap manusia. Dan cukuplah Allah menjadi saksi.” QS. An Nisa : 79.

“…Maka mengapa (sesudah nyata kebenaran) mereka masih percaya kepada yang bathil dan ingkar kepada nikmat Allah?” QS. Al Ankabut : 67.

“Kecelakaan bagi setiap pengumpat dan pencela, yang mengumpulkan harta dan menghitung-hitung. Dia mengira bahwa hartanya itu dapat mengekalkannya.” QS. Al Humazah 1-3.

“Dan orang-orang yang dalam hartanya tersedia bagian tertentu, bagi orang (miskin) yang meminta dan orang yang tidak mempunyai apa-apa (yang tidak mau meminta).” QS. Al Ma’arij : 24-25.

Thursday, May 19, 2011

GA:Kenangan Sewaktu Bersalin

Assalamualaikum!!!


 Untuk syarat2 penyertaan leh klik kat banner tuh. Tarikh tutupnya pada 29 Jun 2011. Saya nak tag Momma Ayu ngan Momma Azahariah.

Kenangan Sewaktu Bersalin
10 Januari 2011: 
Selepas admitted pd 5 Jan then kuar pd 8 Jan 2011, on this day segalanya bermula.

Pada jam 9.00 pagi, ada leaking (turun tanda air) then ada turun darah, bergegas ke wad bersalin untuk check up. Itu ini, begitu begini, jam 11.30 pagi warded.

Petang tu, doc review kata bukaan 3 cm and doc advice untuk induce pada keesokan harinya jika takde progress bersalin within 24 hrs.

Mula rasa kontraksi yg agak kerap dan sakit sedikit berbeza dari yg dirasa pada 5 Januari ari tu.

11 Januari 2011:
Kontraksi semakin kerap dan sangat sakit, 3 to 4 times in 5 minutes. 

Jam 9 pagi ready for doc review, and at last doc kata tak yah induce sebab dh ada kontraksi. Just waiting for the right time for bb to come out katanya... Fuh!!! Lego den. Walaupun tak tau macam mana rasanya bila kena induce, tapi memang tau akan bertambah2 rasa sakitnya. Kan??

Doc review, utk masuk LR pecahkan ketuban dan wait and see the progress...

Jenuh menunggu, kontraksi semakin kerap dan sangat2 sakit... akhirnya jam 9.30 malam di hantar ke LR.

Jam 10 malam, air ketuban dipecahkan dan bukaan still 3cm.

12 Januari 2011:
Tunggu..tunggu..terus menunggu... kontraksi semakin kuat dan klimaksnya pada sekitar jam 4 pagi, n ketika tu bukaan jalan improve 5cm. Sakit kontraksi yg tak penah saya rasakan sebelum nih. Dalam hati saya berkata pada ketika tu, rupa2nya ini le sakit yg plg sakit selepas sakit nak meninggal (betul ke ayat tu?). Tapi memang tak pernah rasa sakit seperti itu seumur hidup sebelum ni. Insaf sekejap pada kekerdilan diri.

Pada ketika sakit tu, saya menjerit sekuat hati dalam LR tu. Sakit........!!!!! ALLAH sahaja yg tau mcm mana rasanya dan keadaan saya pada ketika menahan kesakitan itu. Subhanallah!!! Sangat2 membuatkan saya rasa insaf.

Jam 7.00 pagi, setelah menunggu dari jam 10.00 malam (11 Januari 2011) selama hampir 9 jam menahan kesakitan. Akhirnya doc review terpaksa emergency czer sbb dh lama bb tak kuar sejak air ketuban pecah.

At last....

Jam 7.30 pagi, Alhamdulillah Nur Ilyanie Najihah selamat dilahirkan.
 
Sekian...

My Interest II

Assalamualaikum...

Hari tu saya cerita pasal minat saya tentang muzik dan lagu. Ni saya nak citer tentang 2 perkara yg saya minat lagi.

First tentang kehadirannya tak lama lagi, tapi tak tau le leh pegi ke tak dengan adanya si kenit tu. Btw, saya akan usahakan jugak sebab kali ni episod terakhir dari sequel nya. Apa lagi kalu bukan HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2. Tak sabar nye....!!!!
Nak tgk trailernya... meh klik kat link ini, HPATDH.

2ndly, tentang sambungan epik thriller yg menjadi rebutan dan sebut2an di kalangan peminat fanatiknya... adakah di dunia manusia sepertinya???
"Apabila hujan turun,
melimpahlah air dari perbukitan,
aliran menujah ke batu,
melekuk tanda waktu beralih,
seiring nyawa menghanyut usia,
sejalan nafas melangkah ke hujung,
awan kalau dapat dicapai.....
maka saktilah hamba"
"Laksana langit mencengkam purnama
Ibarat mutiara di lautan biru
Saujana mata memandang, seluas langit terbentang.

Tatkala cinta berbisik, suaranya memuji TUHAN

Pabila rindu terusik, rasulnya jadi pilihan.

Sampai masanya cinta jadi taruhan

Sang Ratu menjadi impian...."
Dah boleh agak apa ceritanya???

Nin dia!!!





























Rupa2nya novel terbaru dari Ramli Awang Murshid ni adalah sambungan buku yg ke-5 dari siri epik thriller BAGAIKAN PUTERI. Sungguh tak ku sangka, sebab ingatkan novel terbaru aje.

Kepada peminat setia kedua2nya, Harry Potter jom kita serbu panggung July nanti dan to all RAMians, jangan lupa dapatkan di kedai buku berdekatan. Wallawei!! Macam buat promo iklan lak...hehehe...

*Credit Picca to Yahoo!

Jom Follow Me