Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, December 20, 2014

LOA: Bersyukur

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Tiba-tiba jadi blur pulak, nak update blog pun dah takde idea. Kalau tidak tu idea mencurah-curah saja dalam kepala ni.

Apa nak cerita ye...?

Kehidupan saya biasa-biasa saje, tetapi saya bersyukur kepada Allah kerana memberikan rezeki yang melimpah ruah dan sebanyak-banyaknya yang menjadi sebab untuk sentiasa bersyukur dan berhenti merungut!

Emak abah

Suami anak-anak

Keluarga adik beradik

Mentua dan ipar duai

Makan Pakai

Tempat tinggal

Udara Nafas

Hidup dan masih bernyawa....

Kita selalu membiarkan mata kasar kita melihat perkara yang kita nampak sahaja, dan membutakan mata hati untuk melihat perkara yang kita tak nampak.

Sebenarnya banyak sebab untuk kita bersyukur di dalam kehidupan ini. Dan rezeki yang ada perlu diinfaqkan ke jalan Allah, kerana rezeki itu sendiri datangnya daripada Allah.

Di penghujung 2014, cuba kita renung kembali apa yang dah kita capai, yang belum lagi tercapai dan ada yang rasa-rasa tak tercapai langsung??

Jangan bagi jawapan dulu sehingga hadir ke satu program ini...





Prinsip daya tarikan LOA... Mengenali potensi diri. Tiket cuma RM 15 saja!! Kat luar nak hadir program camni kena bayar ratusan ringgit!! Siap ada makanan ringan lagi. Kenapa mesti pergi?? Sebab program ni disampaikan sendiri oleh real individu yang dah mempraktikkan prinsip ini dalam kehidupan mereka.

MCCM Kumar, jutawan ke 103 fresh from oven! Seorang pendiam tidak pandai, bersosial dan anti MLM.. Kini seorang usahawan MLM dengan pendapatan 5 angka sebulan!! Seorang lagi, MCCM Wan Abdilah seorang ustaz, guru agama dan imam masjid di Kuching Sarawak. Banyak buat MLM, tapi dengan Peluang perniagaan MLM Elken berjaya mencapai status Jutawan Bumiputera di Sarawak!!

Jadi MESTI datang pada hari Khamis 01.01.2015, jam 1 ptg hingga 6 ptg, bertempat di Syuen Hotel Ipoh. Tempah tiket anda sekarang. 
PMME 0175346280.

Thursday, December 4, 2014

This is my Life

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... We are coming to the end of 2014.

What now??

Tahun 2015, tahun yang sangat mencabar!! How would you like your life to be?

This is my life... I'm doing it for them!

For the sake of my family.. I want my life to be

A sexy, pretty and gorgeous wife to my hubby.



A pretty and wonderful mom to my kids. And not to forget... menjadikan anak-anak saya kanak-kanak yang membesar dengan sihat (betul-betul sihat dari dalam bukan sihat sebab takde penyakit je, macam mana? PM ME).




How you want to be like that??

I have the way and I can show you how.

PM ME.

Wednesday, December 3, 2014

Tahniah!!!!! Jutawan MCCM ke 103, MCCM Kumar

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!

Walau saya belum berjaya seperti beliau, saya tetap berbangga menjadi Elkenian!!

#proudtobeelkenian
#buildutobuildothers

"MCCM ke 103
MCCM Elaiyakumaran
Upline: MCCM 2b Sri Rishi/Sumathi

2005 joined elken at the age 24yrs old.
Dlm bidang IT 2 yrs, x minat
Full focus in Elken eventhough network not stable.

In Elken, i try everyear qualified 1 status.
5yrs in Elken: DCM
10yrs in Elken, Now i achieved status MCCM !
MSM really membakar diri saya!

Teruja dgn cbp n AEON when launched!
Upline said go fight CCM! I achieved it!
Upline said go fight MCCM immediately! I Fight!

When i meet up with Ms pang, she advise
1. Create RM10k sample
2. Create system member!
3. Must hv schedule ! Must built leader.
Eg. Every week must see yr leader n settle their prob.

PCM LKW percaya i can fight MCCM!

At 1st , when 1 follw schedule, i feel not comfortable untill now it become habit!

I straight away create council member DCM within 5-8mths!
Once they qualified DCM, i guide them to kukuhkan rangkaian!

Since launch of CCMI -USA, i hv 20 list wanna fight USA. I keep usong whatapps to bakar rangkaian..
!
Finally, 4 accts qualified CCM & CCMI USA!

CBP plus very easy , dline can qualified CCM within 12mths.

1.All campaign must qualified!
2.Fight RM10K income
3.Auto qualified Gen Y power
4. Fight Gen Y Elite.

With the lauch of CBP plus , i percaya Elken!
Sv9 Big Challenge to me!
1. I cannot control.my income estimation!
2. On stage RAN S'pore, i commit to all i will qualified 103th MCCM!
3. AEON hv problems.

I told myself "No Way Out!!! Must Do it!!!

All dline memang satu pasukan laut. During closing time, Keep ask me sdh enough tak? Apa saya patut buat lagi? Saya memang terharu n tersentuh!

MCCm adalah hadiah saya bagi utk rangkaian!

Last day closing, still boleh!
I oledi Do the Best, God will the rest!

Few minits before on board to USA, EOL result is OUT!! ..i achieved MCCM!!!

My upline n dline in flight all very happy!

Target:
Pasti dline saya akan lebih capai MCCM!

Percaya diri sendiri!
Percaya Elken!
Percaya upline!

Sekarang saya sudah jadi Hero pd hari nie.

Jasa jutwan elken saya x akan lupa. Saya akan sentiasa ikut system elken..
"

Jutawan MCCM ke 103, MCCM Kumar.

Tuesday, December 2, 2014

RIP: Jutawan MCCM Suzanah Usman

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!

Beberapa hari lepas menerima satu berita tentang pemergian seorang rakan yang saya kenali dari jauh. Beliau insan biasa yang menjadi luar biasa di Elken!! Pemergian beliau tanpa diduga, namun kami redha kerana Allah lebih menyayangi arwah.

Takziah buat seisi keluarga arwah dan suami jutawan MCCM Agik.

Punca kematian arwah adalah disebabkan Cardiac Arrest Failure.

Untuk bacaan lanjut sila di sini.

Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh... Al Fatihah.

RIP Jutawan MCCM Suzanah Usman.


 Gambar terakhir arwah (beberapa hari sebelum meninggal) ketika bercuti di US (CCMI Trip Elken ke San Fransisco, LV dan LA), credit picca to Jutawan Mr. Seng Kok Meng.

 Video youtube arwah bersama suami ketika dinobatkan menjadi Jutawan MCCM yang ke 86. Sila klik Link di sini.

Friday, November 28, 2014

Apa tengok-tengok? Ada aku kesah??!

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!
 
Apa tengok-tengok?! Ada aku kesah..??, kata si Akin.
Aku tak kesah pun..., kata si Gemuk.
 

Thursday, November 13, 2014

What are you waiting for????

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!

What are you waiting for???

What are you waiting for wow oh (oh oh oh)
What are you waiting for wow oh (oh oh oh)
Are you waiting on a lightening strike
Are you waiting for the perfect night
Are you waiting till the time is right?
What are you waiting for wow
Don't you wanna learn to deal with fear
Don't you wanna take the wheel and steer
Don't you wait another minute here
What are you waiting for wow
What are you waiting for wow oh
You gotta go and reach for the top
Believe in every dream that you got
You only living one so tell me?
What are you, what are you waiting for?
You know you gotta give it your all
And don't you be afraid if you fall
You only living one so tell me?
What are you, what are you waiting for?
Are you waiting for the right excuse?
Are you waiting for a sign to choose
While your waiting it's the time you lose
What are you waiting for wow? (What are you waiting for wow)
Don't you wanna spread your wings and fly?
Don't you wanna really live your life?
Don't you wanna love before you die?
What are you waiting for wow?
What are you waiting for wow?
You gotta go and reach for the top
Believe in every dream that you got
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?
You know you gotta give it your all
And don't you be afraid if you fall
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?
Tell me what your waiting for (Tell me what your waiting for)
Show me what your aiming for (Show me what your aiming for)
What you gonna save it for? (What you gonna save it for?)
So what you really waiting for? (So what you really waiting for?)
Tell me what your waiting for (Tell me what your waiting for)
Show me what your aiming for (Show me what your aiming for)
What you gonna save it for? (What you gonna save it for?)
So what you really waiting for? (So what yo
Everybody's gonna make mistakes
But everybody's got a choice to make
Everybody needs a leap of faith
When are you taking yours?
What are you waiting for wow?
You gotta go and reach for the top
Believe in every dream that you got
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?
You know you gotta give it your all
And don't you be afraid if you fall
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?
You gotta go and reach for the top
(What are you) What are you waiting for wow?
Believe in every dream that you got
What are you, what are you waiting for?
You know you gotta give it your all
What are you, what are you waiting for wow?
You only living once so tell me
What are you, what are you waiting for?
What are you, what are you?
What are you, what are you waiting for?
What are you, what are you
What are you, what are you waiting for?

Monday, November 10, 2014

Falsampah...Ops! Falsafah D>U>I>T

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Hari ni entry sentap sikit... Minta maaf bebanyak dulu kalau ada yang tersinggung...

Hari ni nak citer pasal D>U>I>T.

Jika kita bertungkus lumus mencari duit di masa muda...ia tidak lagi dapat membeli masa muda kita bila kita dah tua nanti.

Jika kita bertungkus lumus mencari duit ketika kita sihat.... belum tentu ia dapat beli kesihatan yang baik bila kita dah jatuh sakit nanti.

Jika kita bertungkus lumus mencari duit sehingga kita menjadi kaya... ingat itu HAK Allah yang anytime Dia boleh tarik balik, so ingat kita masa kita miskin dulu.

Jika kita bertungkus lumus sibuk mencari duit.... ingat masa lapang kita untuk beribadat kepada Allah.

Jika kita sibuk mencari duit... belum tentu ia boleh support kita di akhirat kelak bila kita dah pergi tak kembali.



 Namun begitu,

Dengan

D- DOA

U- USAHA

I- Istiqamah

T- Tekad

Kita boleh mengubah kehidupan kita dari "HERO to ZERO".

HALF FULL VS HALF EMPTY???


 
Assalamualaikum... Selamat Pagi!!


Apa yang anda nampak???

Yang mana satu anda lihat adalah betul!

Separuh penuh atau separuh kosong.

Inilah kehidupan!!

Apa yang anda lihat melambangkan peribadi diri anda sendiri.

Dalam perjalanan saya di Elken, saya belajar tentang gelas yang separuh kosong itu. Biar siapa pun diri anda, apa pun kelulusan akademik anda, apa pun pekerjaan anda, di mana pun letak duduk diri anda.... jadi gelas yang separuh kosong itu! Kosongkan diri buangkan rasa ego anda belajar semula setiap kali anda telah mencapai sesuatu kejayaan.

Kejayaan di Elken bukan semata-mata dengan lambang RM$$$$ sahaja. Ia lebih dari itu!!

Dalam Elken kita kena belajar menjadi orang baru yang sanggup dan rela berubah melakukan perkara-perkara luar biasa yang tidak dilakukan oleh orang biasa. Sanggup mengambil risiko! Risiko ditinggalkan kawan-kawan, risiko tentangan dari ahli keluarga, risiko penolakan dari orang ramai, dan paling utama risiko kita kena 'MATIKAN' diri kita untuk menjadi orang baru.

Elken mendidik kita menjadi PEMIMPIN. Bukan setakat memimpin orang di dalam rangkaian, tetapi mula-mula sekali kena jadi pemimpin diri sendiri terlebih dahulu. Belajar mengikut sistem pendidikan Elken, belajar mengikut cakap upline dan belajar mengikut arus dalam Elken.

Memetik kata-kata Jutawan MCCM Terence Koh, kehidupan kita adalah refleksi diri kita dari dalam. Bukan setakat pemikiran kita sahaja yang mahu, tetapi hati kita jugak mesti...mesti...mesti mahu!!!

Saya belum berjaya di Elken, kejayaan yang saya kecapi di Elken baru sebesar kuman, tak nampak kuman tu kan... Saya belum berjaya bukan sebab Biz Elken susah nak buat... tetapi kerana saya belum bersedia otak, hati dan perasaan untuk buat. Seperti kata jutawan CCM Kumar, sel-sel saya belum nak buat Biz Elken lagi!!

Itulah keunikan Elken yang buat saya Fall In Love at the first sight, sedangkan saya adalah individu yang ANTI MLM!!!

Kerana of course PRODUK... semakin sihat dan muda! (ramai yang kata saya student!)

Kerana SYARIKAT.... yang luar biasakk!! (sistem pendidikan dan Budaya)

Kerana Upline-upline saya.. yang sentiasa membimbing dan mendidik!

I am proud to be Elkenian!

Build you to build others!!

Friday, November 7, 2014

Jom Join Saya!


Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Dah lama tak cerita tentang apa yang saya buat sebagai WAHM. Untuk pengetahuan semua, dalam bulan Feb 2014, saya bekerja makan gaji sebab terpaksa selepas hampir 5 tahun saya tak keje (berhenti sejak 2009). Disebabkan desakan hidup saya terpaksa kerja semula. 

TETAPI.... Alhamdulillah dah free dah sekarang!!!

Saya mulakan balik kerjaya saya sebagai usahawan WAHM!

So, apa yang saya buat sebaga WAHM?

Saya buat biz kesihatan dan kecantikan dari rumah!!

Saya tak menyewa kedai.

Saya takde pekerja.

Saya tak de simpan stok.

Saya tak terikat dengan sesiapa.

Saya ada modal.

Saya ada masa yang fleksibel.

Saya ada ilmu dan kemahiran.

Saya adalah testimoni bergerak untuk perniagaan saya.

Untuk biz kesihatan saya lebih menumpukan usaha saya untuk menyedarkan masyarakat tentang gaya hidup sihat gaya MRT.

Apa tu???

Leh terjah blog saya yang ni

http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/

Saya fokus kepada senaman dan urutan GUASA dan juga MRT.

Guasa tu apa?? PM ME ye.


Untuk kecantikan pula saya buat facial dan saya perkenalkan kepada wanita-wanita di luar sana kaeadah "mobile beauty"! Cantik di mana-mana bila-bila masa sahaja tanpa make up!
 



 Inilah apa yang saya buat sebagai WAHM. Saya baru bermula SEKALI LAGI!

Who wants to be with me???

FREE COURSE AVAILABLE!

PM ME.

Monday, November 3, 2014

Officially Declared!!!

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... Di permulaan tahun baru Hijrah 1436, Allah permudahkan dan kurniakan rezeki melimpah ruah buat keluarga kami. Di kesempatan ini nak ucapkan...




Officially declared i am a residence to my own home sweet home.... 

Alhamdulillah.... Thank you Allah!

#projekTI2015
#changeurlifestyle
 #toMRTlifestyle
#positiveparenting
#selfimprovement

Wednesday, October 22, 2014

B.E.R.B.A.L.O.I

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Hari ni saya nak berkongsi tentang suatu isu yang agak serius! Siyes nih!!! (nampak muka siyes kat bawah tu?).
Hehehehe...




Dalam setiap entri saya suka tanya soklan, dalam entri ni saya nak tanya soklan.

Kenapa anda buat apa yang anda buat sekarang??? Maksud saya dari segi ikhtiar anda untuk mencari sumber pendapatan....

Kenapa anda buat? Ada jawapannya....?

Kalau dah jawab kenapa.... saya nak tanya satu lagi soklan.

Berbaloi tak anda buat apa yang anda buat sekarang??

Selama setahun ni saya tak aktif dengan biz Elken, saya bekerja dengan satu syarikat swasta yang menjalankan perniagaan retail yang anda memang suka nak pergi beli barang-barang dapur, barang-barang haji, barang-barang nak kawin, barang-barang nak sambut hari raya... (agak-agak tau la kan...).

Saya terpaksa!!!! Saya buat dengan paksa rela demi kelangsungan hidup (survival)!!!

Alhamdulillah dah amik keputusan untuk STOP!! TITIK!! NOKTAH!! DOT...DOT...DOT...!! Bulan ni last saya berkhidmat untuk mereka. Dan selama hampir setahun ni, saya dapat banyak ilmu pengajaran dan pengalaman yang sangat berguna sehinggalah saya rasa sangat perlu untuk keluarkan entri ni... dengan tajuk...

B.E.R.B.A.L.O.I



Jadi berbalik kepada persoalan saya tadi... adakah apa yang anda buat sekarang berbaloi??

Apa sebenarnya maksud berbaloi ni??

Sumber: BERBALOI
berbaloipadan atau seimbang dgn sesuatu spt yg sepatutnya: Upah yg diterima tidak ~ dgn tenaga yg dicurahkan.Kamus Pelajar Edisi Kedua
berbaloiberpadanan, seimbang: gadis itu tidak ~ dengannya.Kamus Dewan Edisi Keempat
baloi; berbaloi padan atau seimbang dgn sesuatu spt yg sepatutnya: Upah yg diterima tidak ~ dgn tenaga yg dicurahkan.Kamus Pelajar Edisi Kedua
baloiKd 1. seimbang, sepadan: upah itu tidak ~ dgn kerjanya; 2. balasan (yg setimpal), bela: menuntut ~ atas kezaliman orang; air ~ air yg tidak mengalir;berbaloi berpadanan, seimbang: gadis itu tidak ~ dengannya.Kamus Dewan Edisi Keemp


Kalau ditanya saya soklan ni... tentu sekali saya kata tak berbaloi, tak padan tak seimbang dengan apa yang sepatutnya....!!!

Cuba anda renung-renungkan...(ini di tempat tinggal saya, bukan di KL, kalau di KL anda lebih memahaminya).

Anda bangun pagi jam 6 sediakan segala keperluan keluar rumah seawal jam 7.30 pagi masuk kerja jam 8.00 atau 8.30 pagi... bertungkus lumus di tempat kerja selama 9 jam tolak 1 jam waktu rehat yang sangat rushing cukup masa untuk makan dan solat sahaja, kalau sempat lepak jap layan FB, kemudian pulang kerja jam 6 petang.. dah letih mandi manda makan malam rehat tengok tv tido... itu life cycle siang.

Life cycle keje shift petang masuk kerja jam 2 petang, bertungkus lumus 9 jam yang sama, pulang di kala malam yang gelap, balik umah tgk tv makan supper jap (tak elok buat sebenarnya) jam 1 pagi baru tidur selepas siap mandi malam.

Selebihnya anda tahu jadual anda sendiri... bertungkus lumus untuk siapa??
Untuk anda?? Tidak.... anda buat untuk majikan anda.... anda tiada langsung keputusan penuh untuk organize schedule hidup anda... semuanya ditentukan oleh majikan!!!

Nak cuti kena apply!! Nak apply kena ada approval, nak approve kena ada orang ganti keje anda....pada hal anda perlu cuti tu dan anda layak untuk dapat cuti tu!!!

Cukup bulan dapat habuan untuk tungkus lumus anda tetapi sangat tak berbaloi sebab majikan anda dah tentukan nilai hidup anda!!! Walau tungkus lumus anda itu separuh pengsan!!!

Itu cakap pasal ganjaran dan usaha, bercakap pulak pasal kesan jangka panjang yang anda terima...terutama dari segi kesihatan.

Rushing waktu pagi tak sempat breakfast kena tunggu waktu lunch baru boleh makan kadang lunch pukul 4 petang baru dapat. Sebab tak cukup manpower dan nak kena kejar deadline pukul 3.30 petang hari tu.

Lepas tu habis keje jam 7 petang makan malam jam 9 malam, lanjut sampai minum malam supper pukul 12 malam. Balik rumah tak sempat nak mandi dah letih.. terus tidur!! Untuk selama mana khidmat anda dengan majikan anda lakukan perkara yang sama setiap hari...!

Itu tak cerita bab appoinment dengan EN. JAM_ _ _, berapa kali sehari? Berapa kali seminggu? Seminggu 2 3 kali??

Kesannya dari tungkus lumus anda itu, KESIHATAN menjadi perkara terakhir yang anda fikirkan penting dan menjadikan $$$$RMRMRMRM top priority kerana memenuhi keperluan kelangsungan hidup anda (survival), nak penuhi keperluan sekolah anak-anak, nak bawak anak pergi bercuti, nak beli barang dapur rumah etc...etc....

(Sorry... entri terlebih emo lak...)

Berbanding saya buat biz Elken (sebelum saya decide untuk kerja semula tahun 2014), saya rasa sangat berbaloi buat biz Elken.

Apa yang anda usaha+tungkus lumus+ susah payah+long working hours=ganjaran yang anda dapat sepadan seimbang dengan yang sepatutnya yang bukan ditentukan oleh sesiapa (anda tentukan sendiri Cek kosong yang anda terima!!).

Memang BERBALOI BALOI!!!!!

Bukan setakat berbaloi dari segi $$$RMRMRM

Semua pakej kehidupan anda dapat 6K!!

KESIHATAN

KECANTIKAN

KEWANGAN

KEBEBASAN

KEKELUARGAAN

KEROHANIAN


 Jadi, sila tanya soklan ini sekali lagi...

Adakah ianya berbaloi??

#jomubah
#ubahgayahidupanda
#kepadagayahidupMRT

Tuesday, October 7, 2014

Life Style Consultant

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, Hari Raya Qurban, meraikan pengajaran dalam peristiwa kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Kisah pengorbanan seorang anak terhadap ayahnya dan seorang hamba kepada Allah, Tuhan yang Esa.

 Entri saya kali turut melibatkan kisah pengorbanan seorang individu, soalnya adakah anda sanggup untuk berkorban?

Apa gaya hidup anda sekarang? Maksud saya dari segi kesihatan...?

Pernah terfikir tentang ni tak?

Saya mengaku saya tak pernah fikirkan tentang gaya hidup saya dari segi kesihatan sehinggalah saya ditemukan dengan konsep MRT yang mana ia telah mentransformasi kehidupan saya dari segi kesihatan kepada...
GAYA HIDUP MRT (MRT LIFE STYLE).

We are now coming to 3rd quarter end of the year 2014, mulakan resolusi anda untuk tahun ini supaya menjelang tahun 2015 anda telah jelas dengan azam yang ingin anda capai, Nak kekal sihat dan cantik..SECARA SEMULAJADI!!

Saya dah jelas dengan sebab KENAPA saya nak buat biz ELKEN!!!

Kalau sebelum ni saya buat biz Elken untuk $$$$$RMRMRM... Jangan ikut cara saya!!! Saya tak berjaya pun dengan misi ini!!

Lepas tu nak buat biz Elken sebab nak suruh orang makan Spirulina, nak suruh orang belajar guasa, nak suruh orang pakai Bio Pure, minum air RO....pun tak berjaya!!!! Jangan ikut cara saya ni....

But now, after a year inactive involvement dalam biz Elken, saya mula nampak sinar baru dalam bidang kerjaya MLM Elken.... Elken is such a great company for this 3-4 years baru hari ni sekarang saya nampak apa yang saya patut buat dalam biz ELKEN ni!!

Saya nak jemput anda di luar sana yang tak tau cara nak ubah gaya hidup anda sekarang... Jom kita ubah sekarang kepada gaya hidup MRT!

Oh yess!!!! That is my ultimate goal now!!



  "Change ur life style to MRT life Style"

Wednesday, September 24, 2014

E.G.O

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Mulai hari ini, saya nak kongsikan sama-sama dengan anda pengalaman dan azam impian saya untuk projek "Self Reconstruction". Saya berharap ia dapat membawa manfaat dan perubahan yang baik dalam hidup anda sama seperti yang berlaku kepada saya.

Jadi hari ni saya kongsikan tentang satu perkataan yang membawa kesan besar dan mendalam dalam diri dan kehidupan kita sama ada secara negatif atau positif (atas pilihan anda sendiri....).










Dan (ingatlah) ketika kami berfirman kepada malaikat: "Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam". Lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir.


 

(Sila klik link di atas).

Bermujahadah adalah kunci untuk menawan sikap hati ini. Berjaya atau tidak di akhirnya tidak penting tetapi istiqamah untuk menawan sikap hati yang negatif ini adalah paling penting. Salah satu tipsnya ialah Redha, Sabar dan Bersyukur.

 #selfreconstructionstips
#review
#muhasabah
#audit

Monday, September 1, 2014

Life Goes On

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!




Setiap yang bermula pasti...pasti...pasti ada pengakhirannya yang hanya diketahui oleh yang Maha Mengetahui yang Maha Esa dan Maha Berkuasa. 

Siapalah kita insan dan hamba yang lemah dan penuh pengharapan pada yang SATU, mempertikaikan cara sesuatu perkara itu berakhir.

Dalam Al-Quran telah disuratkan tentang ini... LIFE GOES ON.



Namun berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.

Tabah dan kuatkan semangatmu... buat seluruh ahli keluarga mangsa nahas dan tragedi MH17 dan MH370.

Ganjaran sabar di sisi Allah itu sangatlah besar.

Peringatan, iktibar dan hikmah untuk kita semua.....

Monday, August 25, 2014

Salam Aidilfitri 2014

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!

Walaupun Syawal dah sampai ke penghujung, saya tetap tak mahu ketinggalan mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin buat semua penjengah blog puterihannan @ IbuIlyanie.



Sambutan Aidilfitri tahun ni sederhana sangat sebab kena keje di pagi Syawal....!!! Huhuhuhuhu.... Makan rendang ketupat kuih raya pun tak puas!

Sian kat anak-anak sebab tak dapat beraya bersama-sama.

By the way, sibuk jugak dengan preparation untuk pindah ke rumah baru. Alhamdulillah dipermudahkan dan dimurahkan Allah rezeki untuk tinggal di rumah sendiri. Insya Allah dalam proses pengubahsuaian sikit di bahagian dapur nak pasang gril pintu dan beli perabot.

 Tak banyak cerita, layankan je...


BUDAK YANG SANGAT RAJIN.... SEBELUM

RAJIN LA SANGAT KAN.... SELEPAS

Wednesday, August 6, 2014

Kegilaan atau...?

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

"Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan.(Al-Israa:70)"

Ini satu kegilaan atau apa...? Anda jawab la sendiri...

Namun begitu, Allah menjadikan manusia itu hebat, lebih hebat dari segala makhluk kejadianNya yang lain.

Anda hebat, saya hebat kita sama-sama hebat...

#wearemorethanwhatwethinkweare

Cliff Camping, credit picca here.

 Lanjut ke sini.

Friday, July 25, 2014

Kuliah Jumaat: Kelebihan Sujud

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

 

 Indahnya Islam kerana ajarannya yang sangat lengkap, cantik dan istimewa. Setiap inci kehidupan diajarkan sehingga tidak sedikit pun kita merasa kekurangan. Ini termasuklah juga sujud yang kita lakukan setiap hari 5 kali sehari yang jumlah keseluruhannya 34 kali.

Ulama mengatakan sujud yang sempurna ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakkan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Percaya atau tidak, berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang.
1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya.
2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
3. Melegakan sakit hernia.
4. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.
6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
7. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
8. Meringankan bahagian pelvis.
9. Memberi dorongan supaya mudah tidur.
10. Menggerakkan otot bahu, dada,leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.
11. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
12. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.
13. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin. Organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut.(Convulsions).
14. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
15. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.
 

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak takbur dan sebagainya.
Manakala dari sudut perubatan pula, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.

CARA MENDAPATKAN KHUSYUK DALAM SOLAT
Cara-cara mengkhusyukkan solat ini dipetik daripada buku ‘Hidup Bertaqwa’ yang ditulis oleh Al-Ustaz Hj. Ismail Kamus. Marilah kita sama-sama renungkan dan amalkan semoga solat kita diterima olehNya, Insyaallah. Mudah-mudahan solat kita tidak menjadi kain buruk yang dilemparkan ke muka kita akibat tidak khusyuk.
1. Sentiasa melaksanakan solat secara berjemaah.
2. Menjaga makan minum terjamin halalnya.
3. Memperbanyakkan sedekah kepada fakir miskin.
4. Jangan bersolat dengan menangguh untuk membuang air besar atau air kecil dan perkemaskan segala urusan supaya tidak timbul kebimbangan dalam solat.
5. Mengambil wudhu’ dengan sempurna supaya air mengenai semua anggota yang wajib serta mengingati niat atau doa apakala air melalui di tiap-tiap anggota.
6. Memakai pakaian yang bersih dan suci.
7. Tempat sujud dipastikan tiada gambar yang mengganggu fikiran.
8. Mengingati mati dan kemungkinan itu merupakan solat yang terakhir sekali dalam hidup.
9. Menyedari bahawa ia sedang berhadapan dengan Allah yang Maha Agung dan Maha Mengetahui segala rahsia hambaNya.
10. Memenuhkan dada dengan perasaan takut dan rendah diri terhadap Allah yang melihat segala gerak geri kita.
11. Memahami segala bacaan dalam solat termasuk ayat-ayat Quran dan segala zikir.
12. Sebelum mengangkat takbir, membaca surah An-Nas, salawat ke atas Nabi S.A.W., Istighfar dan apa-apa bacaan untuk menjauhkan gangguan syaitan.
13. Memandang ke tempat sujud dan tidak terlalu banyak menggerakkan anggota dan berpaling semasa dalam solat.
14. Memusatkan seluruh ingatan kepada solat.
15. Memanjangkan sedikit tempoh semasa ruku’ dan sujud.
16. Memastikan tidak ada gangguan di dalam kawasan kita bersolat.
17. Jangan memandang ke kiri dan ke kanan.
Baca lagi info solat.

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.” (Tabyinul Mahaarim)


 Amatlah rugi bagi mereka yang bersolat tetapi solatnya itu tidak menjadi 'cahaya' penyuluh hidupnya.


Rujuk di sini.

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails