Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, November 8, 2010

Breastfeeding Journey for My 2nd

Akhir tahun 2009, aku dan En. Hubby decided nak tambah korum dalam keluarga kami. Kesian tgk Wawa slalu main sorang2.

Alhamdulillah permintaan kami berdua termakbul sangat awal dan tak jangka planning kami direstui ALLAH.

Bulan Mac 2010, aku register Broadband CELCOM dan sehingga kini aku masih lagi menggunakan khidmatnya.

Tentu korang tertanya2 apa la kaitan semua citer2 di atas ngan BF journey aku utk 2nd bb nih. Honestly, semuanya berkait rapat. Sebabnya tanpa broadband CELCOM nih tak dapat la aku nak teruskan permulaan BF journey aku.

Bila dh bergiat aktif dengan dunia internet, makanya aku terbuka hati nak buat blog nih bila tgk member aku sorang nih sangat2 addicted tu blog... sapa lagi kalu bukan cik puan Ili, like her blog theme... SHARING IS CARING.

Dan dari situ, aku diketemukan pulak ngan sahabat blogger a.k.a member sekampus aku yang baru buat blog untuk bercerita tentang BF journey beliau bersama anak keduanya MID, cik puan Ayu Khairy.

At that time May 2010, cik puan Ayu sangat rajin bercerita tentang BF journey beliau bersama MID.

Jadinya, ilham didatangkan oleh ALLAH melalui RASA KESEDARAN ttg kepentingan susu ibu. Kebetulan pulak masa tu tgh preggy 1st trimester, masih awal and lucky masih tak terlewat untuk menimba ILMU PENGETAHUAN tentang penyusuan susu ibu (PSI).

Credit to Yahoo!



Bermula dari itu, aku menjadi pengunjung tegar ke blog cik puan Ayu dan aku mula berblogwalking ke blog2 nursing mom yang lain.

Dari situ jugak la aku mula belajar tentang bermacam2 perkara tentang PSI...


R O O M I N G I N

S K I N T O S K I N C O N T A C T

L A T C H I N G

P O S I T I O N I N G

D I R E C T F E E D I N G

P U M P I N G

N U R S I N G W E A R

B R E A S T P U M P

G R O W T H S P U R T

L E T D O W N R E F L E X

S U S U I B U. C O M

S G M

M B f P C

D U N I A S U S U I B U

E T C... E T C... E T C....

Dan akhirnya aku berjaya come out scr teoritical nye lah, comprehensive note ttg PSI. Aku berbangga dgn diri sendiri sebab dari 0% knowledge ttg PSI aku berjaya jugak memberi support and guideline (scr teori dan pengalaman lalu) kepada sahabat blogger a. k. a new mommy dan kawan lain yang baru berjinak2 ngan dunia PSI.

Kini kandungan aku dah pun memasuki minggu ke 31, and going to be 8 month@ 32 weeks (next week). Macam2 perasaan dan perkara yang aku fikirkan ttg BF journey aku seterusnya.

Tentang cabaran2 yang bakal dihadapi dan juga tentang faktor ketiga kegagalan aku sebelum ini SOKONGAN KELUARGA.

Tentang....

KEADAAN DIRI DAN GANGGUAN EMOSI - yang seringkali menjadi mainan psikologi to all nursing moms.

KESIBUKAN DENGAN RUTIN HARIAN- mengasuh Wawa, mengasuh newborn, berpantang, BF, etc...

KESIBUKAN DENGAN RUTIN HARIAN BILA DH ABIS PANTANG- mengasuh Wawa, mengasuh newborn, BF, berniaga, ke pasar, memasak di kedai, pumping session kat kedai, bla.. bla..bla.....

KESIBUKAN RUTIN RUMAH TANGGA- melaundry, mengemas rumah, memasak, etc....



Credit to Yahoo!

Waduh!!! Semuanya udah dipikirin sejak sekarang...


Tapi mcm mana keadaanya sekali pun SUSU IBU is the best food in the world for our children.... Tak de siapa leh menidakkannya... :D.

Bukan kerana nak atau tak nak, bukan kerana mahu atau tidak mahu, bukan juga kerana perlu atau tak perlu...

Tapi kerana itulah FITRAH anugerah ALLAH buat kita kaum ibu...(walla!!! leh jadi sasterawan ke??).

P/s: Kata2 di atas adalah pendorong semangat buat aku untuk terus maju dalam dunia PSI. All the best to u too!!!

5 comments:

  1. Persiapan yg cukup rapi. InsyaAllah dah bersedia tu cuma tinggal praktikalnya jer.
    All the best dear!! yakin boleh!

    ReplyDelete
  2. momma mia, rapi ke? rasa cam tak cukup jek.. tapi BF ni kan learning process forever... :D. thank u!

    ReplyDelete
  3. Fatin,
    Syoknye kalau rezeki aku pun mcm ko...plan je dapat..plan je lekat...seronoknyaaa..bertuahnye ko.

    ReplyDelete
  4. insyaallah..moga dipermudahkan..pada dina, bf ni mmg nampak mudah through reading..but when its time, ia sangat memerlukan kesabaran dan disiplin yang tinggi..but for our precious ones, everything will do..=)

    ReplyDelete
  5. ili, alhamdulillah... rezki ALLAH... bertambah besar tanggungjawabnya nnt pas ni. Insya Allah aku mendoakan ko plak pas ni.AMIN...

    deena, Pengalaman yg dilalui kita berbeza2... tp pendpt peribadi sy, we have to understand basic concept ttg PSI... Insya ALLAH dipermudahkan... thanks for ur support... :D

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails