Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, November 25, 2010

Parenting: Tricky question

Penah tak korang uji IQ anak2 korang ngan 'tricky question'?**Actually soklannya mudah cuma agak tricky for my kids.

First time aku encounter hal nih daripada Wawa, kitorg (refering to ibu, abah & opah) suka sangat tanya tricky questions to her.

Aku tak tau la kot korang pun penah buat gak.

Tapi yang buat aku rasa amaze tuh adalah kerana jawapan yg diberikan oleh Wawa.

Sangat2 secara langsung, direct, honest, luhur, tulus dan ikhlas....


Antara contoh soklan yang kitorang tanya...

"Wawa sayang ibu ke abah??"

"Wawa sayang ibu ke, abah ke, opah?"

"Wawa makan nasi ke roti?"

"Wawa nak tido umah opah kiah ke opah munah?" (refering to MIL and mak aku)

Yup! Memang kalu dilihat dari soklan2 tuh, tak de pape pun, soklan senang kan.. and we can expect budak2 macam Wawa to answer directly.

Tapi yang kitorg buat jadi tricky tu ialah... pas tanya soklan di atas, kitorang akan tanya sekali lagi dalam mode yang berbeza.

Contoh...

Ibu:"Wawa sayang ibu ke sayang abah?"

Wawa:"Abah!"

Bila ditanya sekali lagi...

Ibu:"Wawa sayang abah ke sayang ibu?"

Wawa:"Ibu!"

See the different answers she gave...




Moral of the story:
Betapa luhur dan kudusnya hati, jiwa serta pemikiran seorang kanak2. Dia menerima dengan hati yg ikhlas dan bersih terhadap persoalan kita dan menjawabnya dengan hati yang jujur.

Pada diri seorang kanak2 yg belum akil baligh, jika yg baik itu A, maka A lah yg dipilihnya. Jika yg buruk itu juga A, maka A jugalah yg dipilihnya. Seorang kanak2 yg belum akil baligh tak pandai nak menilai baik buruk, betul salah sst pilihan. Pada mereka apa yg tlh diasuh dan diajar oleh ibu bapa tuh adalah yg terbaik dan boleh dipercayai bagi mereka, dan itulah yg bakal menjadi ikutan dalam hidup mereka.

Mereka belajar melalui setiap perbuatan, tingkah laku dan percakapan dari individu yg plg dekat dengan mereka iaitu Ibu dan Bapa.

Menjadi ibu bapa yg melaksanakan tugas mengasuh sangat mudah, tapi sungguh mencabar nak mendidik anak2...



P/s: Try la buat tricky questions tuh pada anak2 korang. Especially yg berumur bawah 5 tahun dan sudah petah bercakap. Let see what is the result u get from that questions....

P/s: Ni parenting tips sendiri nye.. takde ciplak dr mana2.. sekadar nak berkongsi jek.

2 comments:

  1. kids selalu akan jawab last word yang kita sebut..=) abah or ibu??the answer will be ibu.ibu or abah? answer will be abah..=)hihihi..

    had tried to my nephews & nieces too!!

    ReplyDelete
  2. deena, sangat2 kiutkan.. suke sgt wat kat wawa camtu.. tp she's grown up now.. dh boleh jawab ikut logik akalnya...:D

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails