Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, November 29, 2010

Drama sebabak tentang Breastfeeding

Pada suatu hari di suatu tempat di suatu acara....

Maktua : Qaireen dah berapa bln?
Mama : 6 bulan.
Maktua : Dah start bagi nestumlah ye.
Mama : Saya tak bagi nestum..saya buat sendiri bubur nasi dia.
Maktua : Baguslah..patutlah debab..dia minum susu apa?
Mama : Susu badan.
Maktua : Kerja mcmn??
Mama : Saya pam..lagi pun dkt peti ais banyak stok susu..hehe
Maktua : Ish! maktua tak yakinlah susu simpan lama2 dlm peti ais.
Mama : Hehehe..maktua ni..susu boleh tahan lama kalau kita simpan dgn betul.
Maktua : Cukup ke??Campurlah dgn susu tepung!
Mama : Susu badan kan susu terbaik di dunia mak tua.
Maktua : Maktua tau..maktua dulu pun bagi susu badan, tapi maktua x yakin bila susu simpan dalam peti ais.
Mama : Hahahahaha... (mama ketawa)

Bila dah habis makan mama pun masuklah ke dalam rumah. Tiba2 Qaireen nak menyusu pulak. Ialah..dia pun lapar jugakan. Tak kan mama je yang nak makan. Masa mama nyusukan Qaireen..ramai makcik2..opah2..tegur mama.

Makcik2 & Opah2 : Bagi susu badan ke??
Mama : A'a..saya menyusukan dia sepenuhnya
Makcik2 & Opah2 : Kalau kerja macam mana??
Mama : Masa dalam pantang dulu, 3 minggu sebelum masuk kerja, saya dah start pam. Dekat pejabat pun saya pam..setiap 3jam sekali saya pam..so dalam sehari saya pam 3 kali.
Makcik2 & Opah2 : Cukup ke??
Mama : Alhamdulillah cukup..lg pun susu boleh disimpan selama 3bln dlm peti ais atas.
Makcik2 & Opah2 : Hanya tersenyum (dgn berkerut muka..mcm tak puas hati)
Mama : Lagi sekali mama hanya tersenyum ^_^


Kalu dialog sebegini terkena kat korang, apa yg korang akan buat? Dan apa reaksi korang dalam situasi sebegini??

Drama ini bukan sebarang drama, drama ini kisah benar yg blh dijadikan tauladan dan panduan. Kalu nak baca kisah lanjut leh terjah sini...


Belog Mama Qaireen


P/s: Aku sangat suke ini drama....

5 comments:

  1. kekekeke..diriku hanya mampu tersenyum..nak ckp apekan??yg tanya semua umur 50thn keatas :P

    ReplyDelete
  2. famili aku semua supportive sgt breastfeeding, baik famili aku atau mertua..semua pun bf jadi aku tak kena soklan gini

    ReplyDelete
  3. mamaqaireen, but i like the way u answer them..

    yangyuyu, bestnya gitu.. tp kalu kena tanya pun tak rugi nk jawab... :D

    ReplyDelete
  4. sebelum menjawab, kena beri fakta2 yg sesuai sekiranya ada arguement dari pihak2 luar yg cuba menghalang niat kita..sebab tu, pentingnya ilmu bf..so, kita boleh juga educate diaorang...so far, family aku support bf tapi in law aku kureng laaa...GELI ?? dikeluarkan oleh kata2 tuttt..tuttt..hehe..so, lantak la..aku buat dek je..asalkan laki aku sokong aku..yg lain, aku tolak tepi je..last2 bila depa tengok stok frozen aku, lain plak jadinya.."tak pe la, ayu tu banyak susu, *** tak banyak susu..mmg keturunan tak banyak susu" aku kalau org mcm tu lagi2 ahli keluarga , aku juz ignore je..

    ReplyDelete
  5. ayu, setuju ngan ko bab knowledge tu. itu je senjata ampuh utk melawan anasir2 luar yg takde kesedaran n apatah lagi takde knowledge pasal BF. yg penting kita kental dan kebal... :D

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails