Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, May 20, 2010

Hangin satu badan!!

Memang normallah orang mengandung kerap hangin satu badan kan...Sebab hormon tak stabil dan bla..bla..bla..

Tapi orang kata... bukan aku kata tau.. orang kata... "Kalu darah aku naik... aku yang susah! Kalu aku naik darah.. sapa yang susah?" Cuba anda2 sume jawab?

Aku tau aku mencari rezki halal ngan cara meniaga ni (tambahan lak degree holder niaga macam ni, takde orang pandang pun...). Tapi kadang2 gelagat customer ni boleh buat orang yang tengah preggy macam aku ni bertambah2 naik darahnya... Apa le citernya aku ni kan?

Macam ni citer dia...

Hari-hari aku niaga. Hari-hari aku berdepan ngan customer yang mintak macam2 yang ada aku jual. Tapi satu jenis ni yang buat aku hangin.

Cuba tengok picca di bawah. Kalu sekali baca, korang leh tau tak apa yang terjual kat gerai aku? Boleh kan....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Signage kat kedai aku

Antara menu yang ada kat kedai aku.

Tapi kenapa ada yang tanya macam ni... "Bubur nasi ada?". Atau soklan cepu cemas macam ni..."Bubur nasi satu...". Aku tanya lak... "Akak nak bubur nasi apa?" (soklan tu untuk dia pilih apa yang dia nak makan). Tak semena-mena dia leh tanya soklan ni lak "Ada bubur apa ye?".

Aduh!! Memang soklan tu buat darah aku naik.. Bukan sebab apa, penat je tau aku decorate kedai ngan pelbagai signage tapi dia tak nak baca dan terus tanya pulak tu... Cian kat aku... Tapi aku lagi kesian kat dia...

Biarpun anda seorang customer, tak layak peniaga itu dilayan sedemikian. Bila datang gerai makan kita nak makan, kita teliti dulu apa yang ada di kedai tu then baru order kan... Kalu ada yang kita nak tiada dalam senarai menu, leh le tanya untuk confirmation. Kalu peniaga tu baik hati cam aku siap tunjuk lagi gerai mana ada jual. Mudah untuk pelanggan tu kan?

Ada satu lagi kisah yang paling kelakar...!! Customer datang order terus bukan tanya dulu tau.... "Milo ais bungkus!". Apa korang rasa perasaan aku ketika tu???

Begitulah kisah hidup aku sebagai peniaga... :D.

9 comments:

  1. That's we called life...nak buat camana..memang signage dah cantek..tapi orang kan mana kita tau..dia jugak takut nanti beria mintak sekali xde plak apa yg ditulis...
    so be positive ok..insya Allah perniagaan akan maju..chaiyok!

    ReplyDelete
  2. mmg akan rasa hangen 1 badan
    heheheh
    lempang laju2 jer kalo dapat custmr mcm tu

    ReplyDelete
  3. nowwa, sbnrnya kesian kat dia gak.. sbb kita dh sedia kemudahan tapi tak digunakan...

    momguess, lempang? (dlm hati je la) hehehehe.. bankrap le sy nnt kalu wat betul2 :D.

    ReplyDelete
  4. biasa kak..kdg2 pekerja kedai makan ni kerek pun ada..tapi kite takot nak marah2 sat gi dia buat pape pada makanan kite susah plak...sbr lah kak ye

    ReplyDelete
  5. Fatin....
    Dugaan betul dengan orang yang saje menguji kesabaran camni.

    Ko suke dengar Sinar fm tak?

    Masa tengahari dulu ada Abby Fana..dia suh caller bg pendapat..

    "Apa soalan yang tak sepatutnya tanya pada penjual goreng pisang?"

    Ada caller tu cakap: Akak..akak ada jual goreng pisang tak?

    ReplyDelete
  6. kakak,kita pun selalu kene macam tuh.huhu tension betul.dah tak tulis kat menu,maksudnya tak de la.heh


    kakak jom pergi mandi sungai.hehe

    ReplyDelete
  7. erk. sabo kak. hehe. biase laa customer ann. mudah mudahan jualan akk bertambah maju :D

    ReplyDelete
  8. fatin : ko dah buka kedai makan yeee...eee...bestnyaaa...feveret aku lak tu.. mee kicap & bubur nasi..harus ku terjah bila g ipoh nnt..hehee... wei, nak buat mcm mana..mmg kadang2 customer mmg mcm tu..tak pun, apa kata ko buat menu (kertas A4 & laminated)..lagi senang..sbbnya org kita dah biasa mmg macam tu.. tak suka nak jenguk2 kat atas tgk menu..hahaa...juz my idea kay..all the best..

    ReplyDelete
  9. Hawa, nnt akak wat entri pasal akak jd customer plak.. ada kisah mmg kelakar dan memang naik hangin satu badan gak...

    ili, mujur aku tak kena cop giler oleh customer sbb gelak sorang2.... kalu terang lagikan bersuluh leh tanya soklan gitu memang nak kene PANG!!! le.. :D (gurau jek)

    rathiqah, mmg tgh rindu giler nak terjun sungai ni.. gian betul rasanya... :D

    ain, Insya Allah.. gitule harapan akak... niaga nak kena suci hati... Insya Allah rezki dpt berkat walau untung tak seberapa...

    ayu, weh..kalu ko tgk betul2 gerai aku, seluruh ruang kedai tu aku taruh signage termasuk laminatednye.. siap tulis summary list lagi tau... pun tak nak baca gak. nak wat camne...

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails