Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, May 14, 2010

Aku... Di dalam rahim ibu (5 minggu)

Penah tak terfikir keadaannya semasa kita di dalam rahim ibu? Memang kita tak penah nak fikirkannya sehinggalah kita memegang title seorang ibu atau bapa.

Begitu jugak bagi aku...Kini aku seorang ibu. Pengalaman melalui fasa kehamilan anak pertama ku dan kini Insya Allah untuk yang kedua sangat aku nanti-nantikan...

Untuk hari ni dan hari-hari seterusnya aku nak kongsi tentang kisah hidup "Aku...Di dalam rahim ibu....".

Inilah keadaan kita sewaktu berusia 5 minggu di dalam rahim ibu. Keadaan asalnya mungkin berbeza, tapi ini je visual yang dapat aku perolehi untuk dikongsikan bersama.

Dari web ni pulak aku dapat kongsikan beberapa keadaan kita yang berusia 5 minggu di dalam rahim ibu (sorry tak leh nak translate, banyak sangat terma nye).

"Your embryo is growing at a furious pace. At this point, he's about the size of a sesame seed, and he looks more like a tiny tadpole than a human. He's now made up of three layers — the ectoderm, the mesoderm, and the endoderm — which will later form all of his organs and tissues.

The neural tube — from which your baby's brain, spinal cord, nerves, and backbone will sprout — is starting to develop in the top layer, called the ectoderm. This layer will also give rise to his skin, hair, nails, mammary and sweat glands, and tooth enamel.

His heart and circulatory system begin to form in the middle layer, or mesoderm. (This week, in fact, his tiny heart begins to divide into chambers and beat and pump blood.) The mesoderm will also form your baby's muscles, cartilage, bone, and subcutaneous (under skin) tissue.

The third layer, or endoderm, will house his lungs, intestines, and rudimentary urinary system, as well as his thyroid, liver, and pancreas. In the meantime, the primitive placenta and umbilical cord, which deliver nourishment and oxygen to your baby, are already on the job
".

Ibu kita juga mengalami beberapa keadaan perubahan fizikal yang biasanya berlaku di peringkat ini. Antaranya...(yang ni pun tak dapat nak translate, tak reti sebenarnya...).

"You may notice some pregnancy-related discomforts already. Many women report sore breasts, fatigue and frequent urination starting in the early weeks. You may also have nausea, though it's more likely to show up in the coming weeks.

You'll also want to continue or start an exercise routine. Exercise helps you develop the strength and endurance you'll need to manage the extra weight you'll be carrying. It may help prevent some of the aches and pains of pregnancy, and many women find that it's a great stress-reducer. Exercise can also help you get ready for the physical rigors of labor.

Finally, it's easier to bounce back after you give birth if you've continued some form of exercise throughout pregnancy. Choose a safe, moderately vigorous activity you enjoy. Walking and swimming are fine choices for pregnant women
".

Hopefully n3 aku nanti leh bagi gambaran sedikit sebanyak tentang pengalaman seorang ibu melalui jerih perih dan susah payah mengandungkan kita di dalam rahimnya selama usia 9 bulan (atau ada yang lebih @ atau ada yang terawal). Dan juga sebagai panduan bagi ibu-ibu yang sedang melalui proses kehamilan.

Untuk info lanjut leh jengok ke web ni.

No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails