Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, April 10, 2010

SINDROM METABOLIK

Apa ke bendanya tu? Nama manusia kah? Sejenis haiwan ka? Sejenis kenderaan ka? Hehehehe....

Kalu korang nak tau, yang sebenar-benarnya Sindrom Metabolik ini merupakan satu mimpi ngeri yang boleh menghantui kehidupan kita jika kita tak ambil berat soal pemakanan dan kesihatan tubuh badan kita.

Salam semua... Hari ni aku nak berkongsi ilmu tentang apa yang aku perolehi berkenaan dengan SINDROM METABOLIK. Aku sendiri tak penah tau tentang perkataan tu, until one day aku diperkenalkan tentangnya melalui bahan bacaan dan aku buat sedikit research di internet. Hasilnya kini ku persembahkan. Namun sangat-sangat berharap agar korang semua ambil berat bila sudah mengetahui tentangnya.

Sindrom Metabolik sebenarnya adalah satu keadaan di mana berlaku kombinasi masalah kesihatan atau sekumpulan faktor risiko yang boleh menyumbang kepada peningkatan masalah kesihatan yang kronik seperti sakit berkenaan ngan sistem kardiovaskular termasuk jantung, diabetis, strok dan lain-lain penyakit kronik.

Sindrom Metabolik juga mampu menjadi faktor penyumbang yang boleh menjejaskan kesihatan akibat dari perkara-perkara berikut:
1. Peningkatan tahap gula
2. Peningkatan tahap kolestrol
3. Pertumbuhan sel tidak normal
4. Penyakit kulit
5. Peningkatan Tekanan darah

Menurut artikel di CNN.COM, punca utama berlakunya sindrom ini ada kaitan dengan sistem metabolisme kita (boleh tengok maksud metabolisme di web ini http://id.wikipedia.org/wiki/Metabolisme). Korang boleh tengok penjelasan lanjut mengenai puncanya di web rujukan CNN.COM di bawah dan di web MyHEALTH Portal.

Ha... mesti ramai tak tau tentang ni kan... sbb aku pun baru nak tau ni. Selain dari itu, aku suka jugak nak kongsi ngan sume tentang statement dari artikel di dalam akhbar Utusan,

"
Sindrom metabolik dapat menerangkan banyak fenomena penyakit, misalnya mengapakah orang yang kelihatan sihat sahaja tiba-tiba mati secara mengejut. Kenapakah tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit jantung selalunya datang sekali gus semacam dalam satu pakej, bagaimanakah kegemukan meningkatkan risiko diabetes, dan sebagainya."

Kalu korang nak tau lebih lanjut tentang hal ni boleh je pegi ke web site rujukan di bawah. Baca dan ambil iktibar bahawa kita tidak boleh sekali-kali memperjudikan kesihatan kita untuk keseronokan yang sementara. Umur kita semakin hari semakin lanjut dan kita sangat memerlukan badan yang sihat untuk pelbagai tujuan, jadi takkan sebab nak merasa kelazatan dan keenakan BIG MAC yang sementara tu kita nak perjudikan nasib tubuh badan kita.

Sekarang, kita dah tau tentang salah satu punca permasalahan kesihatan adalah dari apa yang kita masukkan ke dalam perut kita. So, apa action plan kita untuk prevent dari perkara sebegini berlaku. Yang paling ditakuti adalah apabila kita merasa diri kita sihat, sebab tak penah kena demam, tak de salasilah keluarga yang mengidap penyakit kronik, kuat bekerja setiap hari, selalu bersukan dan sebagainya. Tapi tiba-tiba sesuatu jenis penyakit menyerang dan kita tak mampu berbuat apa-apa untuk merawatnya atau kita terpaksa berhabis duit untuk merawatnya. Kan lebih baik MENCEGAH DARIPADA MENGUBATI??

Sila baca juga artikel dalam web ini http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pelajarmeninggalketikalatihansukan/Article/index_html.

Jika korang nak tau tentang cara pencegahan yang paling berkesan boleh saja PM aku.

"SIHAT ITU SELAMAT"

Rujukan: http://www.myhealth.gov.my/myhealth/eng/template.jsp?showMe=31&storyid=1235632418750
http://en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_syndrome
http://edition.cnn.com/HEALTH/library/metabolic%20syndrome/DS00522.html?iref=allsearch

No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails