Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, May 19, 2011

My Exclusive Breastfeeding Update

Assalamualaikum semua!!!

 Alhamdulillah.. diam tak diam, dah nak masuk bulan ke 5 (Jun nanti) perjalanan penyusuan saya. Kalu perasaan tak banyak dh n3 saya pasal BF journey saya kan. Sebenarnya bukan takde pape nak citer, tapi alhamdulillah everything going on smoothly. Murah rezki bb Jihah berbanding kakaknya dulu sbb dapat merasai susu ibu secara eksklusif. Cuma sampai sekarang penyakit 'M' masih melekat dalam diri utk pumping.

Nak citer pasal perasaan saya, SERONOK!!!!! Selain dr dpt berjimat duit belanja tak payah beli FM, saya seronok BFkan bb Jihah. Bonding ibu and anak tu usah citer le. Macam dalam n3 lepas saya bagitau, bl tgk ibunya pakai tudung pun dh bulat mata!

Selain dari tu, I'm also getting used to Breastfeeding in Public. Takde la dh rasa malu2 alah. Bila Jihah lapar je, saya selak n dia pun kenyang sampai tertidur. Hehehe.. Tapi kena jaga adab dan tatasusila le yek! Kalu niat betul, cara pun betul, Insya Allah proses pelaksanaannya tu pun berjalan lancar. Cuma kalu open wide place cam taman permainan ke, pantai ke rasanya kena cari port yg tersorok sket. Takut nanti rasa tak selesa kita tu buat bb kita pun rasa tak selesa nak menyusu.
One more thing, did ur baby develop habit tak masa breastfeeding???

Saya perasan bb Jihah ada la.. tak silap yg saya perasan ada 3 habits dia bila time breastfeeding.

One, yg memang obvious dia akan main 'tarik tali'. Yang ni memang buat rasa kita tak selesa bl nak BF di public sebab takut terdedah aurat masa kita BF. Nak detailskan habit dia ni mmg tak patut kot dlm blog ni, malu le saya!! Heheh.. tapi kalu u all BF mesti tau macam mana bl bb kita main 'tarik tali' masa BF. Usually dia akan buat gini, bl dh kenyang or perhatian dia terganggu masa nak BF (sebenarnya sibuk nak tau hal sekeliling, tu yg jadi tak fokus bila nak BF).

2nd, 'story telling' masa BF. Everytime kalu saya BF Jihah mesti dia akan buat sound seolah2 nak bercerita ngan saya. Tak reti le nak explain. Tapi tu la 2nd habit dia.

3rdly, baru dpt 2 3 ari lepas. Kengkadang bb kita ni BF bukan le sbb lapar tp saja nak melekapkan. Ha.. bila time bb Jihah nak melekap, mesti dia akan 'gigit' cik N saya. Nasib belum tumbuh gigi!!!! Kalu tidak..mau putus jugak dibuatnya.

Ha.. tu la 3 habit yg bb Jihah akan buat bila saya BFkan dia. U all lak macam mana??

9 comments:

  1. enjoy your journey. semoga sentiasa dipermudahkan.

    kalau BF di public pakai nursing cover tu oke kot.

    Siapa Malaikat itu?

    ReplyDelete
  2. i pun dah nk masuk 8bulan exclusively bf my baby.ada pasang surut amount susu :p tapi alhamdulillah, niat kte ikhlas dan rezeki akan murah.mcm tak reti nak bagi/pilih fm utk baby.rasa tak percaya ngn sume produk2 tu.keke.
    now baby dh besar,pandai pulak dia nak nyonyot smbl bermain.mulut kecik tu laju jek cari natural puting dia keke

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...semoga dipermudahkan segala urusan sehingga 2 tahun

    ReplyDelete
  4. sama lah..kadang2 rimas dibuatnya

    ReplyDelete
  5. macam2 peel kan anak2 bila menyusu ni..
    anak aku danial dah 1 tahun 7 bulan lagi laaa..
    dah macam apa je bila menyusu..hehe..
    manja ?? huh..jgn ckp la..

    ReplyDelete
  6. fizanur, so far saya gunakan cardigan sbg cover. kalu tak pakai cardigan, saya tutup ngan kain.

    hunny, alhamdulillah. Pengalaman anak pertama pendorong yg kuat utk sy berjuang BF bagi anak kedua. sangat berbeza!!!

    zaidah, alhamdulillah and Insya Allah. Sama2 la kita yek!

    Azahariah, tau takpe!

    ReplyDelete
  7. Ayu, mcm mana pun rasa seronok dan tenang jek! berbeza pengalaman ngan kakaknya dulu.

    ReplyDelete
  8. memang comel jer rasa tengok baby masa bf..dina pernah citer ragam rafique masa bf kat sini..
    http://arvanees.blogspot.com/2011/05/expect-unexpected.html

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails