Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, June 8, 2011

Nak bagi makan ke tak nak???

Assalamualaikum Semua!!!

Nak tanya sket...
Memang le polisi breastfeeding kena exclusive sehingga 6 bulan.

Tapi oleh sebab bb Jihah sangat teringin nak makan, sehinggakan kalu kita cuba suakan makanan dia nak ngap!! Boleh tak kita bagi dia makan bites (macam biskut marie, rusk) bukan utk kenyangkan dia, tp bg dia food utk dia hisap atau gigit (cam kita bagi bb mainan gigit utk dia gigit tu)??

Kesian la tgk dia bila dia perhatikan kita makan, memang cam reti aje dia yg kita tengah makan. Dia tengok makanan yg kita makan dan mulut kita bergerak kunyah makanan. Bila tengok muka kesian dia tu, kita pulak rasa tak larat nak makan.
Macam mana ek??

Fyi, baby Jihah sudah pandai meniarap sendiri dengan rasminya pada 1 jun 2011. Dan she's going to be 5 month this coming 12 jun 2011.

6 comments:

  1. salam ibu yanie.. rasanye blh aje... sian bb jihah nk kunyah2 la tu.. try bagi biskut baby yg baby bites punya... ade perisa pisang, vege, carrot n etc.. xkeras... klu masuk mulut dia lembut esp bila baby isap2... klu rusk tu keras sket..

    ReplyDelete
  2. instead of giving rusk, why not akak bagi natural food..steamed carrot or banana??=) *just my two cents..hihi

    ReplyDelete
  3. kakak saya baby dia 4 bulan dah berminat pd makanan. hehe...dia pun bg bubur mesin. okey je kot klu dah nakkk...kesian pulak tgk dia kan?


    We Are Not Perfect Couple

    ReplyDelete
  4. bf bukan sampai 2 tahun kak ek..hehe..macam anak buah en hubby dia umur dah 7 bulan...makan nak macam orang tua..tapi dia sangat suka kentang putar dan lobak..heheh

    ReplyDelete
  5. thanks to all feedback.. tak sabar lak nk bagi dia makan.. :D

    ReplyDelete
  6. anak kita sebaya laa..12/6 nnt genap 5 months. tp so far xnmpk tanda2 nak mkn lg cuma bab menggigit benda tu biasa laa..gatal gusi kut. sbb klu kitorg duk sdp mkn dpn dia tgk biasa jer.kdg2 bt tak lyn pun.mulutnye takdela nmpk mcm nk mkn.tp klu abgnye tgh mkn mmg kena perhatilah, sbb penah disuap adiknye dgn biskut.nasib baik smpt perasan.

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails