Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, April 30, 2011

Duke and Duchess of Cambridge

Assalamualaikum semua!!!


Semalam MIL saya sanggup duduk depan tv dari jam 5 petang sampai la jam 8.30malam just to watched the royal wedding of William and Kate, yg kini dh bertukar status sebagai Duke and Duchess of Cambridge.

Nak citer pasal sejarah salasilah keluarga diraja nih memang la eden takdo ilmu pengetahuan. Sekodar nak mengulas sedikit sebanyak event yg berlangsung semalam tu boleh la ek. But obviously wed dress yg dipakai Kate tu memang le cantik. Ianya simpel but gorgeous sangat! Takde aksesori yg sarat di badan dia.
All along the event, saya dan MIL jadi panel of jury pulak mengkritik, membahas dan mengomen setiap inci keadaan, org, tetamu dan apa yg dipaparkan kat tv tu. Yang ni tak kena, yg ni ok, yg tu tak elok, yg ni patut begini, yg tu tak cantik kalu macam tu. Hehehe...Macam2!

Basically, dpt la jugak peluang nk tgk tayangan live royal wedding secara percuma di kerusi hadapan lak tuh. Btw, punya obsesnya rakyat British terhadap perkahwinan di raja tu sehingga sanggup menunggu dan ada juga yg smpi tertidur di kaki lima sejak awal pagi utk dapatkan port yg menarik.

Pas ni tengok la pulak berapa lama bertahan perkahwinan diraja tuh.


Credit all Pictures to http://royalwedding.yahoo.com/7

Friday, April 29, 2011

Kuliah Jumaat:: Terjemahan Surah Al-Fatihah

Assalamualaikum semua!!

Berapa ramai antara kita yg hafal terjemahan surah Al-Fatihah? Saya pun dah ingat2 lupa. Utk kuliah kita hari ni, saya persembahkan terjemahan surah A-Fatihah.
Ayat 1- 7.

 [1]
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2]
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3]
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4]
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5]
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6]
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7]
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Kuliah Jumaat: Introduction

Assalamualaikum semua!!!

Hari2 yg saya lalui di rumah sebagai pengurus rumahtangga membuatkan saya terfikir, di mana kesedaran saya tentang pentingnya majlis ilmu dalam hidup. Yup!!! Dah lama sangat saya tinggalkan majlis2 ilmu, tak tau la berapa hitam hati saya nih.
Tak lengkap rasanya kan kalu kita pulun solat 5 waktu tapi hati dan minda kita tidak diisi dengan ilmu. Terutama sekali ilmu agama. Saya tak de ilmu yg cukup nak bicara soal hukum dan dalil. Tapi saya percaya dan yakin bahawa anda semua tetap dengan Rukun kita yg 2 tu kan, Rukun Iman dan Rukun Islam. Cuma penghayatan kita aje yg kurang.

So, Insya Allah mulai dari hari ni saya akan selitkan sedikit tazkirah, usrah, kuliah dalam slot Kuliah Jumaat saya. Semoga kita mendapatkan berkat dari ilmu yg sedikit itu.

Thursday, April 28, 2011

SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Assalamualaikum Semua!!

Kenapa Aku Seorang Blogger???
Nak join? Klik kat picca nih.
Inilah dunia saya. Dunia blogger. Di sini saya mencari kawan, teman dan.... lawan?? Oh tidak.. Di sinilah tempat saya mencari kawan dan teman. Blog juga adalah mini diary bagi saya, nak tulis dalam buku? Malas jugak. Tapi ada banyak benda yg nak direkodkan, so mana lagi tempat paling senang kalu tak di sini. Sungguhpun tak ramai follower, tapi saya tetap nak jadi blogger. Esok2 kalu umur tak panjang, anak2 cucu cicit boleh jugak tengok blog ni lagi. So, itulah sebabnya kenapa saya seorang blogger.

Parenting: Pukul, rotan atau jerit??

Assalamualaikum Semua!!!

Nak share parenting skill sket ttg camne nak handle anak2 kita yg semakin 'nakal, buas, ligat, aktif dan degil'. Perlu ke kita asyik pukul, jerit atau rotan??

Happy Reading!!

9 Things to do Instead of Spanking
- by Kathryn Kvols

Research confirms what many parents instinctively feel when they don’t like to spank their child, but they don’t know what else to do. The latest research from Dr. Murray Strauss at the Family Research Laboratory affirms that spanking teaches children to use acts of aggression and violence to solve their problems. It only teaches and perpetuates more violence, the very thing our society is so concerned about. This research further shows that children who have been spanked are more prone to low self-esteem, depression and accept lower paying jobs as adults. So, what do you do instead?
1 - Get Calm
First, if you feel angry and out of control and you want to spank or slap your child, leave the situation if you can. Calm down and get quiet. In that quiet time you will often find an alternative or solution to the problem. Sometimes parents lose it because they are under a lot of stress. Dinner is boiling over, the kids are fighting, the phone is ringing and your child drops the can of peas and you lose it. If you can’t leave the situation, then mentally step back and count to ten.

2 - Take Time for Yourself
Parents are more prone to use spanking when they haven’t had any time to themselves and they feel depleted and hurried. So, it is important for parents to take some time for themselves to exercise, read, take a walk or pray.

3 - Be Kind but Firm
Another frustrating situation where parents tend to spank is when your child hasn’t listened to your repeated requests to behave. Finally, you spank to get your child to act appropriately. Another solution in these situations is to get down on your child’s level, make eye contact, touch him gently and tell him, in a short, kind but firm phrase, what it is you want him to do. For example, “I want you to play quietly.

4 - Give Choices
Giving your child a choice is an effective alternative to spanking. If she is playing with her food at the table ask, Would you like to stop playing with your food or would you like to leave the table?” If the child continues to play with her food, you use kind but firm action by helping her down from the table. Then tell her that she can return to the table when she is ready to eat her food without playing in it. 

5 - Use Logical Consequences
Consequences that are logically related to the behavior help teach children responsibility. For example, your child breaks a neighbor’s window and you punish him by spanking him. What does he learn about the situation? He may learn to never do that again, but he also learns that he needs to hide his mistakes, blame it on someone else, lie, or simply not get caught. He may decide that he is bad or feel anger and revenge toward the parent who spanked him. When you spank a child, he may behave because he is afraid to get hit again. However, do you want your child to behave because he is afraid of you or because he respects you?
Compare that situation to a child who breaks a neighbor’s window and his parent says, “I see you’ve broken the window, what will you do to repair it?” using a kind but firm tone of voice. The child decides to mow the neighbor’s lawn and wash his car several times to repay the cost of breaking the window. What does the child learn in this situation? That mistakes are an inevitable part of life and it isn’t so important that he made the mistake but that he takes responsibilty to repair the mistake. The focus is taken off the mistake and put on taking responsibility for repairing it. The child feels no anger or revenge toward his parent. And most importantly the child’s self-esteem is not damaged. 

6 - Do Make Ups
When children break agreements, parents tend to want to punish them An alternative is to have your child do a make-up. A make-up is something that people do to put themselves back into integrity with the person they broke the agreement with. For example, several boys were at a sleep-over at Larry’s home. His father requested that they not leave the house after midnight. The boys broke their agreement. The father was angry and punished them by telling them they couldn’t have a sleep-over for two months. Larry and his friends became angry, sullen and uncooperative as a result of the punishment. The father realized what he had done. He apologized for punishing them and told them how betrayed he felt and discussed the importance of keeping their word. He then asked the boys for a make-up. They decided to cut the lumber that the father needed to have cut in their backyard. The boys became excited and enthusiastic about the project and later kept their word on future sleep-overs. 

7 - Withdraw from Conflict
Children who sass back at parents may provoke a parent to slap. In this situation, it is best if you withdraw from the situation immediately. Do not leave the room in anger or defeat. Calmly say, “I’ll be in the next room when you want to talk more respectfully. 

8 - Use kind but firm action
Instead of smacking an infant’s hand or bottom when she touches something she isn’t supposed to, kindly but firmly pick her up and take her to the next room. Offer her a toy or another item to distract her and say, “You can try again later.” You may have to take her out several times if she is persistent. 

9 - Inform Children Ahead of Time
A child’s temper tantrum can easily set a parent off. Children frequently throw tantrums when they feel uninformed or powerless in a situation. Instead of telling your child he has to leave his friend’s house at a moment’s notice, tell him that you will be leaving in five minutes. This allows the child to complete what he was in the process of doing.
Aggression is an obvious form of perpetuating violence in society. A more subtle form of this is spanking because it takes it’s toll on a child’s self-esteem, dampening his enthusiasm and causing him to be rebellious and uncooperative. Consider for a moment the vision of a family that knows how to win cooperation and creatively solve their problems without using force or violence. The alternatives are limitless and the results are calmer parents who feel more supported.

Masalah Penyusuan

Assalamualaikum Semua!!!


Sumber dari majalah Positive Parenting, Vol 2, 2009.
MASALAH PENYUSUAN
1. Mengapa susu saya tidak mencukupi?
- Perlu bermula dari awal dengan menyusu bayi dalam jam pertama kehidupannya.
- Penyusuan pertama: Memastikan bayi stabil dan selesa, memulakan penghasilan susu dan membina rutin penyusuan dan penghisapan.
- Apabila menyusukan bayi, signal di payudara di hantar ke otak untuk melepaskan 2 hormon penting:
a. prolaktin: meransang payudara menghasilkan susu
b. oksitoksin: meransang pengaliran susu
- Oleh itu untuk menghasilkan lebih susu, lebih hormon diperlukan. Dengan penyusuan yang lebih kerap, lebih hormon dapat dihasilkan.

2.Tolong!! Aliran susu saya semakin berkurangan!
- Untuk menjamin aliran susu yang sentiasa mencukupi, penyusuan yang lebih kerap dan betul adalah penting.
- Mula dengan menyusukan anak setiap 2 jam selepas bersalin.
- Apabila mula bekerja, perlu memerah susu di tempat kerja.
- Pemberian makanan tambahan seperti susu formula/ air atau makanan dan minuman pada 6 bulan pertama dan penggunaa puting boleh mengurangkan penghisapan susu dan akan menganggu penghasilan susu.

3. Bagaimana saya jika saya menghasilkan susu yang mencukupi?
- Bayi berpuas hati kira-kira satu jam selepas penyusuan.
- Berat bayi meningkat 20g sehari selepas minggu pertama hidupnya jika diberikan susu secukupnya.
- Sisa buangannya:
a. Membuang air kecil 5 atau 6 kali sehari
b. Membuang air besar 3-8 kali pada bulan pertama

IMPORTANT NOTES:
1. Penghasilan susu terjejas kerana pengambilan makanan:
- makanan perlu seimbang
- minum air
- suplemen
- makan pelbagao makanan yg kaya dengan pelbagai nutrien

2. Hadkan pengambilan teh @ kopi
- Ia menyebabkan bayi menjadi terlalu aktif
- Hadkan 1 atau 2 cawan sehari dan tidak boleh lebih 6 cawan sehari

3. Teruskan penyusuan walaupun anda tidak sihat
- Elakkan saluran susu tersumbat/mastitis (jangkitan payu dara), bengkak atau bernanah

4. Jangan mengambil ubat tanpa preskripsi dari doktor.

5. Jangan merokok atau terdedah kepada asap rokok.

6. Elakkan memakan susu atau produk tenusu kerana dikhuatiri bayi alergi pada produk tersebut.


Everything in point form, hope u all understand sbb notes ni saya amik dari majalah Positive Parenting masa admitted kat hospital nak bersalin Jan ari tu.

Happy Reading!!


Monday, April 25, 2011

Attending Guasa Class

Assalamualaikum Semua dan Selamat Pagi!!!


First of all, saya ingin ucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada upline saya Kak Ti sebab dia PAKSA saya attend kelas GUASA semalam (24 April 2011). Sebenarnya saya malas nak attend, tp bl Kak Ti kata kelas Guasa tu nanti LUAR BIASA saya paksakan diri juga pergi dengan meninggalkan bb Jihah saya pada mak untuk dijaga. 
Apa yg saya dapat semalam??

LUAR BIASA!!!!!!!! Memang saya bertuah sgt2 sebab pergi kelas tu. Banyak perkara dan ilmu baru dan semangat baru yg saya perolehi daripada kelas tersebut. Walaupun sesinya diconduct dalam bahasa Inggeris(rojak), sangat menarik tertarik dan da bomb!! 

Over excited pulak saya ye...

Apa itu Guasa??

Nak tau lanjut, jom terjah blog [duniakuelken.blogspot.com].


Saturday, April 23, 2011

Saya suka makan tangan...ngap..ngap!!!

Assalamualaikum Auntie semua!!!



Hi!! Nama saya Nur Ilyanie Najihah Bt Che Fadzlee. Bulan ni saya dah 3 bulan, baru kena cucuk 2 minggu lepas. Sakitt!!! Tapi saya tak takut sebab saya nak cepat sihat dan membesar dengan kuat!!

Sekarang dh macam2 hal saya boleh buat. Tapi paling saya suka ialah MAKAN TANGAN!! Ngap..ngap...ngap.. Jangan kutuk gambar saya tau. Itu faveret 'dish' saya di masa lapang. Nak tau rasanya apa? Rasanya sedap sehingga menjilat jari, macam iklan KFC dulu.
Lagi satu sekarang saya suka menjerit, tambah2 lagi kalu takde orang nak sembang dengan saya dan jugak bila saya nak masukkan mainan saya dalam mulut saya tapi tak boleh. Jenuh saya capai2 tapi tak leh gak nak di'ngap'kan. Saya rasa geram jek! Tu sebab saya menjerit.

Ni la mainan yg buat saya geram tu!! Dulu saya tengok2 aje cam kat gambar atas ni. Sekarang mana leh tengok. Nak ngap aje!!

Saya suka bersembang, banyak benda saya nak citer. Sebab tu saya suka bila orang ramai ngadap saya. Mulut saya mesti becok sampai kadang2 saya pun tak tau saya citer pasal apa.

Kakak saya, Wawa pandai main agah2 ngan saya. Lagi la saya seronok dilayan oleh kakak saya sendiri. Kalu dengan orang lain tu kurang sikit sebab saya tak kenal pun sapa diorang.

Oklah! Saya nak masuk tido dulu, dah ngantuk dah ni. Nanti saya nak nenen kat Ibu saya. Sedap sampai saya terlena dibuatnya. Lain kali kita sembang lagi.

Bye!!!!

Thursday, April 21, 2011

Parenting skill: Jika Usia Anak Rapat

Assalamualaikum semua!!

Back to our main business. Hari ni nak share sket tips parenting yg sy copy paste with permission dari seorang kenalan saya di FB, Cici Ery. Thanks for the permission.

Apa yg dikongsikan oleh beliau memang terkena sgt2 ngan kondisi saya yg baru nak uruskan 2 org anak. Bukan urus sorang2 tp dengan MIL sama. So kira tabik spring gak la kat member saya ni.
So, silakan membaca.

Happy Reading!! 

Ci dapat private msg dr kawan lama ci, bertanyakan mcm mana ci handle 2 anak ci yg kecik cenonit tu srg2 kalo hubby ci kerja. Soklan yang sgt menarik...buat ci terpikir, 'hmmmm, mcm mna ci handle yehhh???' Hahahaha......

Okey, ci akan senaraikan dos n donts (cewahhhh) mcm mna nk manage masa dan handle jika kita ada anak rapat. (Anak ci setahun srg okeyyy...hehehe)

Orait, here we go....

Fasa pregnancy:

1) Sentiasa libatkan anak sulung dlm aktiviti yg melibatkan baby...esp. kalo g scan. Biar dia aware ada baby dlm perut ibu. Selalu ajak dia cium, sembang dgn adik dlm perut. Insyaallah, bila adik kua, mereka akan lebih rapat.

2) Wpun kita letih, kurang tenaga,  paksa diri main or bykkan masa dgn anak sulung. Sbb bila adik kua, mustahil kita akan tumpu sepenuhnya pd dia.

3) PENTING: Wpun kita xsihat, sakit, jgn skali-kali melepaskan marah, tension dekat anak sulung. Kesan akan jd sgt dalam. Believe me... :(

Fasa pantang:

Ci tau kalo kebiasaan, ibu akan berpantang di rumah mak/mertua. Dan kita akan dijaga. Tapi ci berpantang sndiri di rumah ci. Siang anak sulung mmg antar di nesery, ci hanya handle anak kedua di rumah. Kena pandai bahagi masa n tahu bila anak tidur, bila nk masak, bila nk bersihkan diri.

Bila wekens, mmg hectic la bila hubby ci keja, ci kna jaga dua2 skali and ci masih dalam pantang...ci slalu akan masak awal, before hubby g kerja so that ci leh duduk depan anak2, tnpa perlu spend masa di dapur prepare for lunch. please mommies, in case xder pembantu, jgn paksa diri wat bnda yg berat. go easy on yourself. jalan pelan2, wat kerja pelan2, kurangkan mendukung anak sulung (kecuali time mandi/ nk pakaikan baju/ nk letak dlm high chair) dan byk tawakal, smoga sihat dan diberi kekuatan..... ;)

Fasa permulaan:

Okey, this time was tough, at least for me la. Ci pun xlarat nk kira brapa kali ci mcm nk nangis, nk giv up...ci xleh nk mtk tlg sesapa, smua org jauh dr ci. Apa yg ci leh wat is hold myself together dan hadap dgn sabar.

Ayit masih clingy, tiya lak masih nk seswaikan diri dgn dunia. dua2 nak attention, dua2 memerap.....

Kalo ci bertiga dgn anak2, mmg hectic. Ayit bru nk melasak, tiya lak nk bergayutt spanjang masa. Ayit suka jerit, tiya lak akan terkejut dr tidur kalo dgr abg dia jerit. Kkdg ibu ni yg tambah jerit skali. fhewww..... ;p

PENTING: Jgn skali2 pukul anak kalo kita dalam keadaan penat, it will become worst...kalo kita marah, tension, walk away. G minum air or amik wudhuk. Dh reda then bru g tegur anak kalo dia wat silap.

Allow anak sulung utk cium n pegang adik, tp kna pantau. Takut terbuat adik. Ci akan biaq ayit main dgn tiya tp ci ada skali.

Bab kemas umah, masak, basuh sidai baju, ci akan wat time baby tido. Ci akan allow ayit tlg ci masak, sidai kain. At least dia takan bising tepi adik dia. And dia belajar wat kja umah skali. Skrg kalo nmpak benda tertumpah, dia berlari amik kain lap. Kalo nmpak baju kotor, dia akan terkedek2 g letak dlm laundry basket. 

Rehatkan diri in between chores. Jgn wat major cleaning, mcm basuh satu dapur kalo time tu pon kita kna jaga anak2. Hahahaha....Tgu hubby balik, bru wat. Takla penat sgt kan.

And kalo pun kita xmampu nk kemas toys (sbb 5min skali anak akan selerakkan blik), try to live with that situation. Hehehe....Kna faham yg anak2 masih kecil. Dan slowly kemas bila mereka dh tidur.

Everything yg kita buat, mesti depan mereka (solat dll) sbb smpai skrg, ayit dh 2thn n tiya dh 6 bulan, ci still rasa doubt kalo tinggal ayit alone dgn adik. dia pernah suap tiya biskut (time tu ci masuk bilik kejap amik baju), nasib baik tak tersedakkk.... :(

Kalo nk kuar jenjalan- okey, this one is tricky, sbb mmg kna cari tmpat yg selesa utk anak2 yg kecik. Sbb nk elak dua2 meragam dlm masa yg sama. Anywhere pon, elakkan tmpat yg panas n crowded...Fuh3....fam ci slalu outing main kt taman. Kalo nk g shopping g JJ. Jarang sgt g centre of KL, as I woudnt prefer bcoz of the 'crowd' factor.... ;)

Yg paling penting kalo mnjaga anak2 yg rapat ialah kesabaran kita sbgai Ibu....byk istighfar kalo rasa marah tu datang. Dptkan bantuan kalo rasa perlu. Kalo keadaan loneranger mcm cici, belajar utk hadap kerenah anak2 dgn sabar. Sumtimes kita xperlu sntiasa jd ibu, be their frens jugak. Insyaallah, kita pun lebihhh happy..... ;)

Tuesday, April 19, 2011

Selamat Ulangtahun Pertama

Assalamualaikum semua!!!

Selamat Ulangtahun Pertama buat blog kesayangan IT'S ALL ABOUT OUR LIFE.

Diam tak diam dah setahun saya berjinak2 dengan dunia blogging. Niat asal adalah untuk menulis. Menulis segala macam perkara yg pernah terlintas di fikiran yg ingin dikongsi secara umum buat pembaca blog dan bloggers lain.
Tapi dalam masa setahun ni, boleh saya katakan macam2 yg saya belajar tentang kehidupan di dunia blogging. Honestly, since saya tak bekerja selama hampir 2 tahun ni, di dunia ini saya mencipta dunia sosial saya. Di dunia realiti hanya saya dan keluarga sahaja.

Jangan salah anggap... saya bukan orang yg anti-sosial atau katak bawah tempurung. Tapi saya seorang yg sangat memilih dengan siapa saya mahu berdampingan. Tapi sehingga sekarang memang sukar untuk mencari seorang teman sejati. Teman yg boleh kita berikan kepercayaan sepenuhnya kepada dia..even suami kita sendiri pun belum tentu lagi. Ye lah kan.. every human being is not perfect. Mesti ada salah silap sana sini.
Antara perkara paling penting yg saya pelajari dalam dunia blogging ialah niat setiap seorang blogger itu untuk berblogging. Itu yg paling obvious boleh dilihat. Selain dari itu, saya jugak belajar untuk bersikap lebih berhati2 bila berbicara dalam tulisan saya. That's why terlalu banyak rahsia yg tidak saya tonjolkan di dalam blog saya ini. Saya berani bertaruh, walaupun anda rajin bertandang dan memberikan komen di blog saya tentu sekali tak banyak tentang diri saya (secara mendalam) yg anda tahu.

Saya tak dapat nak tulis tentang rutin harian, aktiviti mingguan saya dan apa-apa yg istimewa tentang kehidupan saya. Kerana... tiada apa yg lebih istimewa untuk saya ceritakan melainkan tentang 3 orang penting dalam hidup saya selain keluaga. Hidup saya tak semeriah, tak segempak dan tak segojes hidup orang lain. Bukan saya menulis ini kerana saya menyesal dengan kehidupan saya, tetapi saya menyatakan kebenaran dan realiti sebenar.

Walau saya tidak hidup dalam kemiskinan tetapi saya belum lagi menikmati kekayaan. Saya tidak menyalahkan nasib yg masih belum menyebelahi saya sehingga kini, tetapi saya seringkali tertanya2 di manakah silapnya sehingga apa yg saya buat masih belum menjadi.

Sehingga kini saya masih tercari2 matlamat diri. Sehingga kini saya masih belum memperolehi apa yg saya ingini (bukan harta benda). Di manakah silapnya??? Saya masih tercari2...

Maaflah n3 hari ni sedikit emosi. Saya sebenarnya memang tak mahu meraih simpati, tapi cukuplah kalu ada yg membaca sudi memberikan kata2 semangat dan peransang buat saya memulakan semula kehidupan yg baru ni. 

Saya tak anggap diri saya seorang failure. Saya juga tidak akan berputus asa. Tetapi saya perlukan sedikit suntikan motivasi untuk saya memacu diri kearah kehidupan yg lebih baik daripada sekarang.

Harap rakan2 semua dapat membantu saya.....Terima Kasih!

Wednesday, April 13, 2011

Kehidupan seorang aku

Aku teringin nak buat blog sendiri. Tengok member2 yang ada blog sendiri dan ada followers sendiri cam best aje, tapi aku ni kengkadang tak de idea untuk menulis. Idea tu ada tapi sekadar berlegar2 di dalam kepala, tak tau nak tulis macam mana. Lagi satu aku takut orang tak faham ngan tulisan aku dan orang boring nak baca lak nanti. Tapi aku harap korang tak boring nak baca bl akhirnya aku ambil keputusan untuk menulis kat FB aku ni.

Sebenarnya aku runsing, serabut, keliru, dalam dilema, resah gelisah.... Macam2 yang sedang aku fikirkan tentang kehidupan aku dari dulu sampai le sekarang. Kadang2 aku tertanya kenapa, mengapa, bagaimana, apa....????? Aku tak punya jawapan yang pasti....

Oklah, meh aku kongsi bersama dengan korang tentang kehidupan seorang aku... Bukan niat mencari simpati, bukan niat menonjolkan diri atau untuk menimbulkan riak di hati. Tetapi sekadar ingin berkongsi bersama secebis kisah kehidupan seorang aku.... Seorang graduan yang ada latarbelakang pendidikan yang boleh dibanggakan tetapi tidak mendapat peluang untuk memperolehi jawatan yang setimpal dengan kelayakan..... Sehingga kini aku tak faham....???

Masa zaman sekolah dulu, terutama sekali di SMTLC (Sek Men Teknik Lebuh Cator, Ipoh), pencapaian akademik aku amat membanggakan. Aku pernah mendapat kedudukan pelajar terbaik bagi kelas aku PPN (Pengurusan Perniagaan (97/98). Selepas tamat SPM dengan pangkat 1 agregat 12, aku terus mengambil keputusan menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah di UUM. Tapi aku perlu melalui pengajian di peringkat Matrikulasi terlebih dahulu. Memang takde Uni lain yang jadi pilihan, masa tu memang aku nak sangat ke UUM.
Sementara menunggu keputusan UPU (pada masa tu aku ingat nak ke IPTA kena isi borang UPU tu), aku seperti biasa membantu abahku di gerainya. Ada jugak sekali aku buat temporary job kat Jusco sebagai cashier di bahagian supermarket, saja cari pengalaman. Kebetulan pulak masa aku keje sana Tahun Baru Cina, so kira masyuk juga le, sebab aku leh pulun buat OT.
Tak lama lepas tu aku mendapat keputusan dan keputusan itu sangat2 menggembirakan aku dan terutama sekali abah dan mak aku le. Maka aku pun meneruskan kehidupan aku jauh di perantauan, nasib baik aku penah duduk asrama sekejap di SMTLC. So, tak le aku rasa kekok untuk hidup sendiri di perantauan, tanpa mak ngan abah.
 
Aku meneruskan pengajian di peringkat Matrikulasi di UUM, aku ingat yang batch aku masa tu adalah batch terakhir Matriks di UUM. Di mana selepas itu, Matrikulasi di letak di bawah Kementerian Pendidikan (pada masa tu tahun 2000). Masa aku di matriks pun alhamdulillah keputusan CGPA untuk semester terakhir aku, 3.82. Dengan itu, melayakkan aku melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah di UUM jugak.
 
Masa degree kat UUM, setiap semester aku bertungkus lumus memastikan pencapaian akademik aku baik dan memuaskan. Alhamdulillah 3 semester aku penah dpt anugerah dekan. Aku mengambil langkah memencilkan diri di dalam bilik untuk menelaah dan mengurangkan penglibatan dalam aktiviti kokurikulum. Sebenarnya aku memang sejak azali tak minat nak involve aktiviti kokurikulum, masa sekolah rendah and sekolah menengah kat MGS (Methodist Girls School) dulu aku selalu ponteng, masa kat TLC pun aku tak join sangat. And masa kat kampus pun sangat kurang. Agaknya itu jugak punca kenapa testimonial aku tak cukup kuat bl aku letak dalam resume aku. Orang kurang yakin dengan kemampuan aku nak mengambil aku bekerja di syarikat mereka. Betul ke itu puncanya? Tapi sampai sekarang aku rasa cam kesal gak nape le aku tak aktif dulu, sebab memang kat uni je ada peluang2 tu. I really miss all the sweet moments masa kat kampus, UUM and all my frens kat Kolej Kediaman EON dan yang pernah sekelas ngan aku.

Cukup dulu kot setakat ni... Esok aku sambung tentang kehidupan aku selepas aku graduate pada tahun 2003... Kalu aku citer terus takut nanti korang boring lak nak tau tentang kehidupan aku....

Bersambung....

Monday, April 11, 2011

Ada sesapa sudi membeli????

Assalamualaikum semua!!!

Credit to Sarakids.com


Saya nak let go bengkung Tradisional Warisan Mama yg saya beli di butik Sarakids dengan harga RM 60.00 (harga asal RM 79.90). Anyone interested?? Baru pakai sekali jek, elok lagi conditionnya.

Kalu berminat leh PM saya di emel seperti di bawah secepat mungkin sebab on first come first serve basis. Bayaran tak termasuk postage sekali tau. Siapa emel dan bayar dulu boleh dapat.

Emel saya:
puteri_hannan@yahoo.com
or send message melalui FB saya.

Sunday, April 10, 2011

Al Kisahnya ke Morib

Assalamualaikum semua!!!

At last, ada gak masa tuk diri sendiri.. Time org tgh lena diulit mimpi tu lah time utk saya beron9 sekarang. Sebab tu dah jarang2 berupdate blog nih (itu tak termasuk 2 minggu lepas takleh on9 sebab bil berukband tak bayar, hehehe...).
Ok, now we move on to our stori mori morning glory ke Morib, Banting Selangor pada 5hb hingga 7hb April yg lepas.



Kan dah citer ari tu saya ada assessment kat Kem El-Azzhar, Morib. Sebab tu le leh terlepas ke sana. Nak citer panjang2 pasal apa yg saya buat di sana takleh la takut nnt kena ISA lak... ahaks!

To those yg penah isi SPA dan mintak beberapa jawatan bergred 41 akan perlu melalui program assessment tersebut. Btw, sepanjang 2 hari 1 malam tu mmg best la, kira macam g holiday jap. Lepas bebas dari tanggungjawab rumahtangga. Heehehehe....

Disebabkan tak biasa dan tak tau jalan, makanya kami bertiga (saya, Wawa dan En. Hubby) bertolak lebih awal pada 5hb tu sebab nak cari tempat penginapan dan tempat kursus. Bb Jihah terpaksa ditinggalkan di rumah dan dijaga oleh mak saya dan adik ipar sebab tak mau menyusahkan bb Jihah. Lagipun saya tak leh nak ngasuh dia sepanjang program tu.

Program saya tu bermula pada 6hb dan end the next day, tak lama pun kira satu setengah hari je. While saya sibuk di kem tu, Wawa dan En.Hubby menginap di hotel yg agak selesa di Banting. Bercerita tentang hotel, memang berbaloi la belanja menginap selama 2 malam tu, RM 156. Tak lah luxury sgt tp basic needs to ada lengkap. Kalu korang terlajak ke Banting nak overnight kat sana leh la sewa bilik kat Hotel Garden, betul2 tengah pekan Banting.

Sapa penah gi Pantai Morib????! Saya pun first time jejak ke sana and pantainya bukanlah pantai utk mandi tp pantai tuk rileks2 tengok laut. Sebelum saya citer lanjut, yg plg rasa amaze sangat2 pada saya (sebab tak penah tgk kejadian alam tu), masa sampai petang tu di Morib air tgh pasang so tak de la pape yg nak di amaze kan. Tapi masa nak balik tengah hari tu, air laut surut sampai leh jenjalan ke tengah laut!! Subhanallah!! Memang rasa takjub seketika. Hehehehe...
Itu citer pasal perjalanan dan kembara (kembara la sangat!) saya di Morib. Sekarang nak citer bab BF journey saya lak.

Sebulan sebelum nak ke Morib mmg hati dh gundah gulana memikirkan soal stok EBM tuk Jihah masa tinggal nnt, pumping dan jugak stok EBM yg nak disimpan semasa program tu. At last, lain pulak jadinya!

Alhamdulillah setelah berhempas pulas pumping bagai nak rak, stok EBM tuk bb Jihah melebihi jangkaan saya. Dalam masa sebulan saya dapat kumpul 155oz dalam 23 pcs storage beg Autumnz. Balik dari Morib siap ada balance lagi.

Bab pumping dan storage masa program tu, saya still buat pumping tp saya takleh nak buat storage nya. Apa yg saya buat ngan EBM yg saya dah pump tu?? Tunggu sehingga abis n3 ni.

Rasa ralat sket masa hari kejadian saya takde member nak pumping. Participants yg join program tu kebanyakannya bujang dan kalu ibu2 pun anak2 dh besar. Ada seorg ibu yg BF tp anak dia dh 1 tahun lebih dan jugak anaknya disusukan direct (coz dia bawak anak sekali yg menginap tak jauh dr kem). So, aktiviti pumping saya bersendirian. While everyone kat dalam dorm dok sibuk bersiap utk aktiviti seterusnya or dok rehat2 sambil bersembang, saya yg memilih katil paling penjuru sibuk mengepam. Betapa gigihnya saya melaksanakan tugas demi si manja Jihah. Tapi mmg kena pump sebab cik B dah penuh and kalu dibiarkan leh demam plak nnt.

Oleh sebab saya tak mo memanjang2kan citer ngan pengusaha kantin di situ, dan oleh kerana saya dok dorm yg tiada kemudahan chiller peti sejuk, dan oleh sebab saya tak beli lagi cooler beg dan oleh kerana tak mau membazir kan EBM yg dh saya perah..makanya saya.....
Jadikan EBM tu sebagai minuman penambah tenaga saya! Percaya?? Jangan tak percaya. Sedap rupanya rasa BM ni. Lemak2 manis.

Utk pengetahuan u all, saya hebat mempromosikan PSI kat kawan2 yg saya kenal dalam program tu. Kebetulan pulak ada sorang participants yg sedang mengandung 8 bulan, apalagi.. saya seronok la nak citer pengalaman sendiri yg baru sebulan jagung nih. Ada yg tau saya pumping tanya la apa saya buat ngan EBM tu. Bila saya jawab ada yg kata saya penipu... heheheh.. Nape nak tipu plak?! Memang saya minum EBM tu...

Begitulah sedikit sebanyak Al Kisahnya ke Morib utk kali ni. Sori ye sebab picca tak banyak, even picca masa di kem tu pun saya tak amik. Btw, yg plg menyeronokkan bila tau bb Jihah tetap seronok pekena EBM kat umah dan si ibu pekena EBM kat kem, and tak lupa jugak kakak Wawa pun pekena EBM yg saya letak dalam botol susunya (mix up with FM sket).

Friday, April 8, 2011

Ceritera tiada ber'part'

Assalamualaikum semua!!!

Before we start...
Fuh..fuh..fuhhh!!! Sapu2 sawang sket.. lap2 habuk sket...


Ok Done!!
Akhirnya mood berblog kembali dan nnt saya citerkan pengalaman berada di Morib dan termasuk kisah BF saya yg mencabar (mencabar ke?).

On the way ke Morib
 

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails