Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, September 27, 2010

Citer sang puteri....

Wawa masa 6 bulan.



Selama2 nih aku dok citer pasal bb yang menghuni rahim aku nih aje.. Betapa tak adil dan tak acinya aku sbb tak bercerita tentang perkembangan diri puteri sulung aku, si WAWA (sorry yek.. ibu tak sengaja melupakan mu).

Tanggal 7 October 2010 nanti, Wawa genap usianya menjangkau 2 tahun 10 bulan (dh nak jadi anak dara dh...). Selama membesarkan Wawa memang banyak pancarobanya, maklumlah anak sulung, takde pengalaman, takde pengetahuan.

Tapi melahirkannya ke dunia melalui 'tingkap' (czer) melengkapkan hidup aku dan En. Hubby, sebab dia adalah anak yang sgt2 istimewa. Dialah racun dialah penawarnya. Sehingga ke hari nih, mcm2 dh perubahan dan perkembangan diri dia.

Antaranya:

1. very talkative- orang tua2 kata anak aku begitu sbb yg maniskan mulutnya masa lahir adalah MIL aku sendiri (MIL mmg sangat talkative). Tapi masa dia bb lagi each of us (tak kira MIL ke, mak aku ke, En. Hubby ke ) sangat rajin bercerita dengan dia mcm2 hal. Mayb itu salah satu skill yang melekat ke dalam diri dia.
Tapi sebagai parents, aku kena ajar perkara2 perlu dan perkara baik yg boleh ditalkativekan (ha.. amik ko bahasa aku!! hehehe..). Oleh sebab budak2 skrg berfikiran advance, takut dia talkative perkara2 yg mengarut2 dan tak baik pulak.

2. suka buat memek muka- yang kadangkala tu boleh buat kita rasa risau sangat2... yg sebenarnya dia mengacah kita aje.

3. Boleh makan sendiri dengan tangan atau sudu. Tapi sangat memilih makan- menu makan dia sgt terhad. Kadang2 bagi dia makan nasi putih aje pun.. (kalu takde pilihan lain) dia akan makan jugak. Tak boleh makan pedas (walau sedikit pun), so kari ke lauk pauk yg merah2 tu sume dia takleh terima. Sayuran hijau of course out of her list. Sayur yang dimakan pun hanya kentang, carrot hem.. itu aje la. Suka telur goreng, suka nasi lemak kosong with telur only, suka roti canai (roti sahaja), suka french fries, nugget, sausage, fishball, roti gardenia coklat yang RM0.60 sen tuh, biskut. Kalu jajan yg dibenarkan hanya Pringles shj, jajan lain tu kena catu dan pantau. Sweets sangatlah tidak dibenarkan so penggantinya coklat, then she loves chocolate of course. Sangatlah terhad, hari2 pun yg sama aje. Any idea utk pelbagaikan tak??

4. Suka menyanyi and menari (ni of course mana2 budak pun suka kan..). Lagu fav Alif Satar Jangan Nakal, lagu patriotik Satu Malaysia (yg Faizal Tahir nyanyi tuh), lagu Cari jodoh wali band, lagu stacy...dsb la...

5. sangat aktif tak boleh dok diam (kecuali bl dh letih dapat bantal busyuk dia, ha.. time tu mmg lalok la...)- ada aje agenda dia nk wat... kalu time dia main tuh mmg tak leh nk suruh je, terpaksa kena tangkap baru leh suruh dia buat perkara lain, nak makan ke minum ke mandi ke.

6. sangat ringan tulang- mintak tolong apa saja dia akan tolong, tolong urut, tolong angkat kain, tolong basuh pinggan (tu kes nak main air tuh), tolong ngemas (pepaham je la maksud di sebaliknya...).

7. yang lain2 sedang diasuh dan diajar- suka buku, suka tulis, suka coloring book, sudah boleh mengira 1-10 (BM or BI, tp sdg mengajar mengenal no2 tersebut), sudah pandai pakai kasut sendiri (walaupun kadang2 tu terbalik), sudah pandai membina ayat (sangat best bila diajak bercerita, akan keluar juga sekali sekali bhs german, jepun, perancisnya...), sudah pandai undress sendiri dan tau mana nak letak baju kotor tuh (tinggal nak tanggal baju aje kekadang fail).

Pencapaian yang memberansangkan setakat ini untuk Wawa ialah... berpisah dari pacifier nye...


Jom kita layan the rest of the picca...

See how she pose in this picca...



Kira apa tuh??

Sangat suke kucing.. (like me!!)

Suka sangat dia pakai kopiah ke, songkok ke, topi ke...

See... I told u...


Suka minum Ribena


Peace y'all!!

No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails