Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, September 23, 2010

9 Panduan penyusuan untuk ibu bekerjaya

Credit to www.cafepress.com
(Sangat suke statement itu!!)

Sebelum memulakan bicara..... ingin aku maklumkan bhw info ini diperolehi dari Majalah Pa & Ma keluaran Oktober 2010 (sudah ada di pasaran cepat2 membelinya sblm kehabisan!!! :D)

9 Panduan Penyusuan Untuk Ibu Bekerjaya

1. Timba ilmu sepanjang masa
- Banyakkan usaha mencari dan membaca tentang penyusuan susu ibu sejak dari awal kehamilan dan memasang NIAT utk menyusukan bayi sebaik saja ia dilahirkan. (inilah kunci kepada kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif).
- Menyertai mana-mana kelas persediaan penyusuan susu ibu.
- Merajinkan diri membaca bahan bacaan berkaitan dan melayari laman web atau forum berkenaan penyusuan susu ibu (antaranya laman La Leche League Leader -LLLL atau Kellymom).
- Sebarang permasalahan ttg penyusuan, dapatkan pandangan dan penjelasan daripada kaunselor atau pakar laktasi yang diiktiraf (leh je terjah laman susuibu.com or any Malaysian Breastfeeding Peer Counselor yg u all kenal).

2. Mulakan dengan betul
- Sentiasa belajar dan mempraktikkan ilmu yang diperolehi.
- Kekerapan penyusuan bayi adalah salah satu tips kejayaan penyusuan susu ibu kerana:
a. dapat membantu kita mengaplikasikan posisi penyusuan yang selesa
b. memastikan cara lekapan bayi yang betul
c. kita dapat memastikan aktiviti penyusuan adalah mengikut keperluan bayi.
- Digalakkan tidur bersama bayi (co-sleeping) sepanjang tempoh penyusuan supaya dapat menyusukan bayi pada masa-masa yang diingini (tang ni kena betul2 discuss ngan En. Hubby masing2. sbbnya kita terpaksa membahagikan masa between him and the baby. So ikut budi bicara dan kesesuaian u all la).
- Tidak menggunakan puting kosong sbg cara utk menenangkan bayi yang meragam (ni pun tak tentu gak sbb ikut baby kan. Tapi ada sbb knp tidak digalakkan).
- Tidak digalakkan juga menggunakan botol susu ketika menyusukan bayi (ni pun sama ikut budi bicara u all).
- Gunakan alternatif lain selain botol susu dengan menggantikannya kepada penggunaan picagari, sudu atau cawan khas (yang ni aku pun takde pengalaman praktis agi. how bout u all?). Tapi kaedah ni boleh membantu ibu meneruskan penyusuan ketika ibu tidak berada di samping bayi sepanjang tempoh waktu bekerja.

3. Simpan stok susu
- Memastikan stok perahan susu ibu mencukupi bagi memenuhi keperluannya.
- Menjalankan rutin memerah susu supaya dapat menyimpan stok perahan susu ibu yang cukup
- Disyorkan memerah susu ibu menggunakan tangan menerusi aplikasi teknik Mermet (yg ni korang boleh je pilih utk guna Breastpump set yg u all dh ada tuh).

4. Peralatan penyusuan berkaitan
- Beli ikut keperluan dan budget. Jangan membazir beli banyak2 nnt ada yg tak terpakai rugi pulak.
- Leh tanya kat mommy2 lain yg dh berjaya dlm misi mereka menyusukan bayi ttg peralatan penting yang perlu dimiliki.

5. Bincang dengan majikan
- Yang ni ikut keadaan la, kalu korang rasa boss korang tu tak faham tentang penyusuan susu ibu ni korang citer ikut mana pun dia akan bangkang. Tapi usaha tangga kejayaan. Tak usaha tak tau gak hasilnya, kan? Bincang elok2 la ngan bos kat tempat kerja masing2.
- Pada yang dapat boss understanding, u r lucky coz senang nk dpt kemudahan yg bersesuaian utk rutin memerah nanti. Jadinya kita pun tak stress, n production susu pun mesti bombastic.

6. Perah susu di pejabat
- Ikut kesesuaian nak guna tangan or Breastpump supaya rutin memerah tu berjalan lancar tanpa banyak masalah.
- Kalu keje 8 jam sehari digalakkan memerah 2 atau 3 kali sesi perahan.
- Kalu keje lebih dari waktu tuh, kena adjust kesesuaian keadaan dan masa tapi perlu dilakukan dengan lebih kerap lagi la.

7. Kurangkan tekanan
- Keje berlambak di pejabat memang le buat kita jadi stress dan akibatnya production susu kita pun akan down. But since kita dh dpt greenlight utk sesi memerah susu dari boss, manfaatkan waktu itu utk menenangkan diri kita. (Nak tau kenapa? Jangan lupa baca Pa & Ma tau...).

8. Makan secara sihat
- Ini lagi satu faktor/tips kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif. It doesn't matter how much we take but what we take is our concerned.
- Kita kena jaga betul2 dan sangat teliti tentang corak pemakanan harian. Salah satu nya jangan kita abaikan waktu makan utama iaitu breakfast, lunch dan dinner.
- Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.
- Selain waktu makan utama tuh leh gak korang tambah ngan mengambil snek yang berkhasiat. (bukan snek cikidis atau jajan yg tah pape tuh).

9. Ikut keperluan bayi
- Kadang-kadang mesti ada masa production susu kita kurang, don't give up! Salah satu tips di atas tadi ialah menyusukan bayi dengan lebih kerap bagi membantu merangsang penghasilan susu. The key word is demand vs supply. (Nak tau apa maknanya? Rajin2 cari sendiri tau...... :D).

P/s: Kalu ada sesapa nak share pengalaman sebenar menyusukan bb u all masa keje, dipersilakan dgn rasa sukacitanya... Lagi ramai yg share lagi best...

7 comments:

  1. bagusnya info ni...caiyok..caiyok..

    ReplyDelete
  2. harap i pon berjaya dlm usaha ke arah BF ni.mmg naaaak sgt BF.tp tang perah di opis tu mcm tipis sikit la.haih.apepon moga rezeki baby i nti murahlaa.mintak2 byklaaa produce susu pas bsalen.insyaAllah

    ReplyDelete
  3. ayu, thanks a million..

    ciare, walaupun preggy s2nd bb, tp pengalaman BF nnt adalah yg pertama kali. sbb yg 1st dulu tak de ilmu dan hanya bertahan 3 bulan jek. sama2 kita niatkan di hati then cari sebanyak mungkin info ttg BF nih.. usaha tangga kejayaan.. chaiyok! chaiyok!

    ReplyDelete
  4. lagi info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

    ReplyDelete
  5. salam singgah n kenal...

    jemput dtg beraya ke blog sya

    ReplyDelete
  6. Teras kejayaan penyusuan susu ibu adalah...
    SEMANGAT, KEINGINAN si ibu... untuk berikan yang terbaik pada anaknya...
    ILMU pun kena ada supaya tahu fakta dan apa yang berlaku sepanjang penyusuan...
    KUMPULAN SOKONGAN... perlu untuk memberikan peransang yang berterusan...
    DOA jgn dilupa sebab kita berusaha...
    ALLAH yang menentukannya...

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails