Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, February 16, 2011

Edisi luahan perasaan: Saya Ibu yang tak adil..Tak adil ke saya sebagai ibu???

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos 

Ada beberapa persoalan dan soalan2 yg sering berkumandang di minda saya selepas saya melahirkan bb Jihah.

Macam mana la nak manage 2 org anak sekaligus?

Macam mana la ibu2 lain yg ada anak ramai nak uruskan anak kecil yg baru lahir dan yg sedia ada??

Saya...ibu yg bersikap tak adil ke??? 

Bila dh ada 2 orang anak ni baru le saya teringat balik mcm mana mak kita dulu  mengasuh dan mendidik kita adik beradik. MIL saya lagi best! Kata2 keramat dari dia yg saya dah hafal bila berckp soal anak2 ni...
"Mak ni 8 org anak. Abah kome dulu polis kuar masuk hutan berbulan2. Takde sapa tolong, mak sorang2 je la. Mcm2 fiil ada. Yg tu ek yg ni ok. Yg ni nak berak, yg tu muntah, yg ni nangis, yg tu pulak gaduh. Bla..bla...bla... (panjang lagi leterannya... amik intipati je)".
 Itu le ayat keramat bkn utk saya seorang, utk semua anak menantu dia akan ungkapkan balik pengalaman dia mengasuh anak2nya yg 8 org tu. Tapi saya respect sbb dia mmg super mom. Mak saya pun super mom juga tapi cuma mengasuh saya 3 beradik je.

Menguruskan keperluan dan kehendak zahir anak2 bkn sst yg sukar. Walaupun kadang2 memenatkan tapi masih bisa diatur. Apa yg plg sukar pada saya ialah membahagikan rasa kasih sayang dan memenuhi keperluan batin mereka (perhatian yg didambakan).

Kadang2 terbit satu perasaan serba salah terhadap anak sulung saya, Wawa. Bkn apa masa sebelum ada adiknya dulu memang dia saya manjakan. Bukan manjakan ngan duit. Tapi kasih sayang saya pada dia tak berbelah bahagi. Every day tidur saya tepuk, saya peluk, saya kucup, saya spend a lot of time a day ngan dia. Tapi sekarang  ni saya hanya ada masa untuk memenuhi keperluan dan kehendak zahirnya saja mandikan dia, bagi dia makan, layan karenahnya serba sedikit. Bukan sebab saya full time ngan bb Jihah, tapi.. entah le.

Kadang2 tu karenah dia mmg buat saya hangin satu badan. Dah la bb Jihah ngan fiil dia biasa la bb baru lahir, Wawa pula memang sgt2 jelas saya nampak gelagatnya tu sengaja dibuat utk mengambil perhatian saya.

Di satu aspek, saya fikir bila dia dah masuk umur 3 tahun ni selayaknya saya bagi dia ruang utk bereksplorasi ttg diri dia sendiri, maksudnya bagi ruang privasi tuk diri dia sendiri. Takde la nak kena berkepit celah ketiak saya je 24 jam. Cuma kadang2 saya rasa ruang yg saya bagi tu makin besar. Lagipun saya duk umah MIL ada sorang sepupu yg dia boleh main bersama2. Tapi adat la bila budak2 ni main mesti ada adegan tangkap leleh ngan gaduh2nya.

Sebab tu saya tanya pada diri, saya ibu yg tak adil? Tak adil ke saya sebagai ibu??

Oh perasaan.... pergi main jauh2....!!

4 comments:

  1. Sebelum balik nak komplen gak eHHH nak komen hihi. Suami saya askar, jarak kakak dan adik 3thn, time pantang no2 itulah saya mula potty training si kakak. Si kakak mewah kasih sayang, tidor bertepok montot, peluk ceom bagai, nageh pujuk, nak apa bagi, sensitif, manja, takleh jauh dari saya, even nak berak pon dia masuk ikot rela tahan bau tuttt mama dia asal jgn berpisah bila dpt adik genap dia 3thn, dia tunjuk protes. Dia sengaja kencing dlm seluar, menangis melalak jam 3-4 pagi hampir meroyan dan bentan. Suami saya ada hypertension, dia tak pukul anak tapi dia pecahkan brg2 rumah sbb tensen dgn kakak yg menangis, meragam teruk. Mak ckp bila dia degil masuk lam bilik air mandikan dia..tak jalan...dia melalak sampai terbaring2 atas bilik ayor, gayung pecah sbb tak dpt nak bantai dia kesian. Laki bini gadoh.

    Time pantang suami lak oustation (askar le katakan 2 minggu). Jiran tego saya dera anak ker sbb asyik melalak si Kakak. Ya Allah rasa nak jual je budak2 tu. Saya nyusukan si adik...dia meragam ckp nape tak pelok dia OMG!! Sbb tu takmo dah mengandung kalau boleh nak ikat peranakan tak tahan sbar saya ni. Mak ckp aku dulu boleh je jaga korang 5 beradik takkan 2 anak takleh. Emak tak keja takde pam mmg ler tak sama.

    Apa pun ibu kena kuat smgt bila dah besar semua mudah. Si adik dah abieh pun menyusu. Semua pandai buat sendiri. Nak membesarkan anak2 tu perit hehe.

    ReplyDelete
  2. kekadang betul jugak pepatah orang tua....mak kita bleh jaga 10 orang anak tapi adakah 10 orang anak dapat jaga mak yang sorang....walaupun kita cuba berlaku adil untuk setiap anak....kita tak tahu perasaan anak sama ada ibu pilih kasih atau tidak...kita sendiri yang tahu sebab kita pernah menjadik anak sewaktu kecil n sekarang nie...

    ReplyDelete
  3. hmm..perasaan sebegitu tak kan hilang. saya megandung yg ke2 tp malangnya miscariage. dlm sempat pregnant bebrapa minggu tu pun dh terfikir mcm2. macam mana ler nanti nk manage kasih syg utk dua orang anak. itu belum ape2 lg perasaan tu muncul. ini lagi lah dah ada depan mata... hmmm.. yakinlah pasti ada kasih syg utk mereka berdua (utk diri sendiri juga).

    ReplyDelete
  4. heee...yang sorang pun rasa x terkawal...pasal kasih sayang rasanya of coz every mom always try togive the best to all of her children..lebih sana sini sikit tu, biasa laa..kita manusia kan..

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails