Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, August 19, 2016

Kuliah Jumaat: Kenali diri kenali Pencipta

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah #syukurselalu sebab kita masih diberikan peluang untuk hidup di atas muka bumi Allah yang sementara ni. Bila dapat peluang untuk hidup lagi, mesti fikir tentang lebih banyak peluang yang patut kita rebut. Jangan biarkan hidup kita 'tersangkut' pada tempat yang sama setiap hari. Sebab apa yang berlaku semalam mesti tak berlaku lagi hari ni. Hari ni adalah new chapter dalam kehidupan kita, new phase, new episode. Jom kita create adventure dalam setiap episode kehidupan kita. Walla!!

Citernya hari ni bukan nak bagi motivational talk kat u all. Just nak share sikit pendapat, pandangan dan buah fikiran. Macam tajuk hari ni, kita kenali diri, kita kenali Pencipta. Soalnya sejauh mana kita mengenali diri kita?

Back to basic, kejadian manusia dalam Al-Quran disebut dengan jelas dan nyata dari tanah, air mani (“nuthfah”), kemudian menjadi segumpal darah seterusnya segumpal daging dan seterusnya boleh terus membaca di sini. Itu dari sudut agama, dari sudut sains kita pun perlu mengenali diri kita siapa. Manusia terdiri daripada jasad dan roh. Jasad kita adalah bentuk fizikal tubuh badan yang kejadian asalnya bermula daripada sel.

http://www.slideshare.net/mrtangextrahelp/08-human-organ-systems


Daripada sekumpulan sel terbentuk tisu, kemudian sekumpulan tisu membentuk sebuah organ tubuh, dan sekumpulan organ tubuh membentuk sistem organ.


http://www.slideshare.net/mrtangextrahelp/08-human-organ-systems


 
 Mengenali diri kita secara fizikal membuatkan kita lebih merasa rendah diri kepada Allah yang menciptakan kita. Kita makhluk unik dan istimewa yang Allah jadikan berbanding makhluk yang lain. Sebab tu Iblis dan syaitan cemburu dan dengki dengan kita dan bersumpah untuk menyesatkan kita cucu Adam sehingga ke akhir zaman.

Nanti saya share lagi post yang menarik berkaitan dengan entri kali ni...

No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails