Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, September 27, 2012

AMARAN KERAS!!!

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Hari ni saya nak berkongsi info sangat berguna utk kita manfaatkan di masa hadapan melalui mesej sedunia.. 'PREVENTION IS BETTER THAN CURE'.

Credit photo

 Setiap individu di dunia ini tahu maksud ayat itu tetapi sejauh manakah kita betul2 memahami mesej di sebalik ayat itu?? Hari ni dalam akhbar Berita Harian, 27/09/2012, dalam sisipan BH Famili, terdapat artikel memperkatakan tentang AMARAN KERAS!!

"Penghidap diabetes tidak ubah cara hidup berdepan komplikasi jantung, buah pinggang!"

Pada saya amaran ini bukan ditujukan khas buat penghidap penyakit kronik itu, tetapi juga bagi kita yg sihat dan walafiat ini.

Menurut artikel tersebut, SETELAH MENGHIDAP penyakit kronik itu, perubahan cara hidup perlu dilakukan seperti 
1. Mengambil ubat disarankan doktor
2. Melakukan aktiviti fizikal
3. Pengurusan berat badan (bukan bg kurus bdn, tetapi memastikan BMI tercapai)
4. Pemakanan sempurna a.k.a pemakanan sihat dan seimbang
5. Mengumpul maklumat mengenai diabetes (demi kepentingan kesihatan diri).

Jika ia tidak dilakukan... 

"DIABETES TIDAK DIKAWAL DENGAN SEMPURNA, UMPAMA PELUANG ATAU 'JENDELA' KEPADA PENYAKIT LAIN".-Dr. Zanariah Hussein, Pakar Perunding Endokrinologi Hospital Putrajay.

Punca sebenar penyakit diabetes adalah bukan kerana paras gula yg tinggi semata2, tetapi sebab paling utama adalah kerana KEGAGALAN ORGAN PANKREAS menghasilkan HORMON INSULIN yg bertanggungjawab utk memproses kandungan gula dalam darah menjadi tenaga dan nutrien diperlukan oleh badan. (Rujukan bacaan: Diabetes, Pankreas, Hormon).

 Niat saya hari ni bukan nak bersyarah seperti doktor pakar kepada anda, tetapi nak berkongsi mesej yg dikenali umum masyarakat dunia 'PREVENTION IS BETTER THAN CURE'.

Jika kita lihat langkah rawatan susulan SELEPAS menghidap penyakit kronik itu yg disyorkan oleh doktor adalah sepatutnya dilakukan SEBELUM kita menghidap penyakit kronik tu. Contohnya,
 1. Melakukan aktiviti fizikal- BERSENAM
2. Pengurusan berat badan- KEKALKAN BERAT BADAN YG IDEAL (BMI)
3. Pemakanan sempurna- PEMAKANAN YANG SEIMBANG
5. Mengumpul maklumat- TENTANG CARA DAN GAYA HIDUP SIHAT

Relevan kan ayat 'PREVENTION IS BETTER THAN CURE' itu?

Relevannya ialah kita nak sihat kena buat 5 perkara tersebut SEBELUM sistem organ kita (tak kiralah jantung ke, usus ke, hati ke) tidak dapat berfungsi dengan baik dan pada tahap yg optimum.

Namun begitu, jika sekiranya anda berniat tidak mahu melakukannya SEBELUM, anda tetap juga akan perlu melakukannya SELEPAS itu. Takde beza kan?? Nak tak nak kena buat jugak la.

Tidak sukar sebenarnya. Cara paling mudah ada di dalam konsep MRT Elken, iaitu konsep TERAPI PEMBAHARUAN MOLEKUL.

Untuk bacaan lanjut sila ke blog http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/ .

Sebarang pertanyaan lanjut tentang konsep MRT dan bagaimana ia membantu meningkatkan kesihatan kita, call/sms for consultation 017-5346280.

2 comments:

  1. Penyakit diabetes ni memang kena rawat awal, kalau dah merebak susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pe... sebab tu la "PREVENTION IS BETTER THAN CURE". :D

      Delete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails