Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, January 19, 2011

Flashback: Part 2

Mengenang semula kisah dimasukkan ward buat kali kedua pada 10 Januari 2011, dan bersalinkan Nur Ilyanie Najihah pada 12 Januari 2011, membuatkan saya terfikir ALLAH itu maha adil meletakkan martabat seorang ibu tinggi dari semua makhluk.

Bukan mudah bagi seorang ibu untuk melahirkan dan membesarkan. Dan iktibar itu saya dapat dari pengalaman saya melahirkan NUR ILYANIE NAJIHAH.
Walaupun punca saya bersalin czer kali kedua tak berbeza dengan yg kali pertama, tetapi saya merasai keseluruhan proses dari mengandung dan bersalin walaupun end up dengan czer.

Ringkasan fakta kejadian:

10 Januari 2011: 
Selepas admitted pd 5 Jan then kuar pd 8 Jan 2011, on this day segalanya bermula.

Pada jam 9.00 pagi, ada leaking (turun tanda air) then ada turun darah, bergegas ke wad bersalin untuk check up. Itu ini, begitu begini, jam 11.30 pagi warded.

Petang tu, doc review kata bukaan 3 cm and doc advice untuk induce pada keesokan harinya jika takde progress bersalin within 24 hrs.

Mula rasa kontraksi yg agak kerap dan sakit sedikit berbeza dari yg dirasa pada 5 Januari ari tu.

11 Januari 2011:
Kontraksi semakin kerap dan sangat sakit, 3 to 4 times in 5 minutes. 

Jam 9 pagi ready for doc review, and at last doc kata tak yah induce sebab dh ada kontraksi. Just waiting for the right time for bb to come out katanya... Fuh!!! Lego den. Walaupun tak tau macam mana rasanya bila kena induce, tapi memang tau akan bertambah2 rasa sakitnya. Kan??

Doc review, utk masuk LR pecahkan ketuban dan wait and see the progress...

Jenuh menunggu, kontraksi semakin kerap dan sangat2 sakit... akhirnya jam 9.30 malam di hantar ke LR.

Jam 10 malam, air ketuban dipecahkan dan bukaan still 3cm.

12 Januari 2011:
Tunggu..tunggu..terus menunggu... kontraksi semakin kuat dan klimaksnya pada sekitar jam 4 pagi, n ketika tu bukaan jalan improve 5cm. Sakit kontraksi yg tak penah saya rasakan sebelum nih. Dalam hati saya berkata pada ketika tu, rupa2nya ini le sakit yg plg sakit selepas sakit nak meninggal (betul ke ayat tu?). Tapi memang tak pernah rasa sakit seperti itu seumur hidup sebelum ni. Insaf sekejap pada kekerdilan diri.

Pada ketika sakit tu, saya menjerit sekuat hati dalam LR tu. Sakit........!!!!! ALLAH sahaja yg tau mcm mana rasanya dan keadaan saya pada ketika menahan kesakitan itu. Subhanallah!!! Sangat2 membuatkan saya rasa insaf.

Jam 7.00 pagi, setelah menunggu dari jam 10.00 malam (11 Januari 2011) selama hampir 9 jam menahan kesakitan. Akhirnya doc review terpaksa emergency czer sbb dh lama bb tak kuar sejak air ketuban pecah.

At last....

Jam 7.30 pagi, Alhamdulillah Nur Ilyanie Najihah selamat dilahirkan. 

Syukur Ya ALLAH!!

--------------------------------------

Walau saya tau, ada di kalangan yg membaca kisah saya ni dah biasa mengalami atau dh pernah merasa. Seperti yg saya katakan, walau bersalin anak kedua ini segalanya pengalaman pertama untuk saya.

Melalui alahan teruk di awal preggy, alahan gatal pada kulit, menunggu masa untuk bb kuar sehingga kandungan 40 minggu, merasai sakit nak bersalin dan akhirnya czer kali kedua. Subhanallah!! Itu je yg mampu saya ucapkan.

Hasilnya selepas dibukakan tingkap...

4 comments:

  1. alhamdullillah...biar apa pun caranya....asalkan ibu dan anak selamat....setiap anak lain pengalamannya.....begitu juga dengan proses menyusu ,mendidik dan mengasuh mereka...proses ini yang akan menjadikan kita lebih kreatif dalam menjalani hidup.....tahniah fatin atas kelahiran puteri kedua.....

    ReplyDelete
  2. aduhhh..terasa-rasa penderitaan tnggung contraction tu..

    mmg sakit yg paling sakit selain sakit gigi jugak kot hehe

    apapon, alhamdulilah, semua dh selamat

    ReplyDelete
  3. lepas sy bersalin haritu sy ada sakit mcm kontraksi org tua kata sakit batu meroyan sebab ada darah beku..

    so take care, nanti skt sekali lagi, sebab kalau czer mmg mudah kena skt batu tu

    apapun setiap kita yg menjadi ibu, pasti akan merasa skt dgn apa cara sekali pun..nama pun bersalin..tu sebab lepas kita melahirkan, Allah ampunkan segala dosa kita..

    banyak dah kita dengar cerita pasal rasa sakit bersalin..ini menginsafkan saya betapa besarnya jasa ibu kita..hargai ibu selagi kita masih ada kan

    anyway tahniah, selamat berpantang dan happy breastfeeding

    ReplyDelete
  4. akak!tahniah!!Alhamdulillah lahir sudah permata hati akak..msti jihah cumil sgt kn?nti upload pics ye kak...sy masih lagi holiday tp dtg snggah nk ucap cngratz lps baca msg akak dkt shoutbox

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails