Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Follow Me

Wednesday, January 9, 2013

Kelaparan Tersembunyi (Hidden Hunger)

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!

Nak tanya sikit... pagi tadi apa hidangan sarapan pagi untuk anak-anak kita? Adakah mereka sempat bersarapan di rumah? Atau terus amik branch (breakfast+lunch) di sekolah saja? Kalu sempat bersarapan, apa yang mereka makan? Nasi goreng, Mee goreng, kue teow goreng, nasi lemak? Kalu makan di sekolah apa yang mereka makan? Cikedis? Kacang putih?

Tau tak sarapan pagi penting untuk anak-anak kita? Tapi, hari ni saya bukan nak berkongsi cerita tentang sarapan pagi, tapi saya nak berkongsi info isu yang dialami oleh anak-anak kita sekarang iaitu 'kelaparan tersembunyi' @ hidden hunger.

Apa itu kelaparan tersembunyi??

"...situasi dinamakan ‘kelaparan tersembunyi’ yang digunakan oleh penyelidik sebagai menggambarkan faktor kekurangan makanan yang tidak boleh diperhatikan." 

 "...keadaan itu sama seperti kanak-kanak yang dilihat sihat, tapi mereka sebenarnya kekurangan nutrien seperti vitamin D, kalsium dan beberapa komponen lain diperlukan ketika mereka membesar."


 Walaupun kita melihat anak-anak membesar dengan sihat dan aktif bermain (bermaksud tiada sebarang komplikasi penyakit kronik seperti sakit jantung, kencing manis, kanser dsb), tetapi mereka mengalami 2 kemungkinan keadaan iaitu:

  • Makan secara berlebihan (Obesiti)
Kumpulan kanak-kanak yang mengalami berat badan berlebihan adalah mereka yang berumur antara 7 hingga 13 tahun. Kanak-kanak yang makan secara berlebihan akan menjadi gemuk apabila dewasa. Kajian menunjukkan bahawa keadaan ini boleh meningkatkan risiko mereka menghidap penyakit seperti diabetes (kencing manis) dan hipertensi (tekanan tinggi) apabila usia mereka meningkat. Berlebihan berat badan atau kegemukan juga menyebabkan mereka menjadi lebih prihatin terhadap penampilan diri dan boleh menimbulkan perasaan rendah diri.

  • Kekurangan zat makanan (Malnutrisi)
Kanak-kanak dianggap kurang mendapat zat makanan apabila mereka tidak mendapat cukup tenaga daripada makanan. Ini juga boleh mengakibatkan kekurangan pengambilan pelbagai nutrien penting. Kanak-kanak ini lebih mudah mendapat jangkitan dan selalunya tidak mencapai potensi pertumbuhan yang optimum.


Bagaimana keadaan 'kelaparan tersembunyi ini berlaku? Walaupun kita dah bagi mereka makan yang 'secukupnya'. Cuba kita semak 3 keadaan di bawah, adakah ia berlaku kepada anak-anak kita??


1.    Tidak mengambil sarapan
Satu dalam setiap tiga murid sekolah rendah tidak mengambil sarapan. Apabila anak-anak anda tidak mengambil sajian pertama yang penting dalam sehari, mereka tidak mendapat cukup tenaga untuk membolehkan mereka cerdas dan memberi tumpuan dalam kelas. Mereka juga menjadi lesu dan mudah merasa letih.

 2.    Snek tidak sihat
Empat daripada sepuluh murid sekolah rendah mengambil snek setiap hari. Tabiat makan snek yang tidak sihat, sama ada mengambil snek terlalu hampir dengan waktu makan atau mengambil snek dengan kalori tinggi dan nutrien rendah seperti kentang goreng, coklat dan gula-gula, boleh mengganggu selera anak-anak untuk makan sajian yang sihat apabila tiba waktu makan.

 3.    Gaya hidup santai dan kurang aktiviti fizikal
Dua daripada lima murid sekolah rendah tidak aktif. Semakin ramai kanak-kanak menghabiskan masa lapang mereka dengan aktiviti santai seperti menonton televisyen, membaca, dan leka dengan permainan komputer/elektronik. Tiada perbezaan besar antara kanak-kanak bandar dan luar bandar.


Jika ya, kita takde pilihan selain daripada mengakui keadaan anak-anak kita kini sedang 'kelaparan'!

Persoalannya bagaimana cara kita sebagai ibu bapa membantu mengatasi permasalahan anak-anak kita kini? Menurut artikel dalam akhbar Berita Harian, bertarikh 01/01/2013,

Panduan pemakanan sihat

* Ibu bapa boleh bertanya kepada doktor atau pakar pemakanan mengenai nutrien yang baik dan berkesan untuk anak.

* Tegah anak daripada mengambil makanan ringan mahupun yang berlemak.
* Pastikan anak mendapatkan makanan seimbang atau mengandungi vitamin penting untuk kelangsungan proses pembesaran.
* Galakkan anak minum susu dalam diet harian.
* Atur jadual pemakanan anak seperti menu yang baik.
* Ibu bapa tentukan jenis menu bukan ikut selera anak.
* Sediakan snek sihat seperti buah-buahan atau salad sayuran jika keluar dalam tempoh yang lama.
* Didik anak gaya hidup sihat.


Salah satu rujukan yang kita boleh gunakan untuk amalan pemakanan sihat adalah berdasarkan Piramid Makanan Malaysia.


Namun begitu, mampukah kita memenuhi keperluan HARIAN anak-anak kita berdasarkan Piramid Makanan ini jika gaya hidup ibu bapa itu sendiri sibuk dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakannya??

Sebagai seorang ibu, saya ingin kongsikan pengalaman dan tips yang saya amalkan. Saya akui, saya bukanlah ibu yang rajin memasak di dapur. Saya masak ikut keperluan, masak sarapan masak lunch dan bila perlu saya sediakan tambahan untuk dinner.

Wawa adalah seorang 'picky eater', untuk usia dia 5 tahun ni, tak banyak menu yang boleh saya sediakan untuk dia. Salah saya juga sebab takde nak cari ilmu atau tanya orang cara nak deal kanak-kanak picky eater. Wawa sangat tidak suka makan buah-buahan dan sayuran. Ada masa la dia mahu. Lebih banyak masa yang dia tak mahu. Tentang snek, saya lebihkan dia makan roti, biskut dan sajian snek masak sendiri contohnya roti hotdog ke, roti telur ke. Junk food?! Dilarang sama sekali!!! Saya sangat menjaga.

Najihah adalah budak suka makan apa saja. Cuma yang pedas-pedas dia tak leh terima. Buah sayuran dia mau makan, senang la jugak nak sediakan menu untuk dia.

Apa yang saya amalkan.. Breakfast MESTI walau sekeping roti. Junk food Dilarang sama sekali (ada masa teringin tu bagi la jugak..tapi terkawal), saya kurangkan bagi gula-gula sebagai snek, tetapi saya bagi coklat dalam kadar sederhana. AIR SUAM (air tulen) MESTI diminum lebih dari air manis. Makan nasi at least sehari sekali sama ada makan tengah hari atau malam. Dan lagi satu, saya akan pastikan mereka makan ELKEN SPIRULINA SETIAP HARI! Wawa 3 biji telan, adik 2 biji (kadang-kadang berbiji-biji) kunyah. Ramai ibu bapa memilih untuk memberikan suplemen (multivitamin, vitamin C, dsb) sebagai pilihan alternatif termasuklah saya sendiri. Melalui pengalaman peribadi, ELKEN SPIRULINA adalah makanan pilihan terbaik untuk diberikan kepada anak-anak bagi mengatasi situasi 'kelaparan tersembunyi'.

Ini kerana khasiat yang terkandung di dalam ELKEN SPIRULINA terbukti mampu memenuhi keperluan nutrien anak-anak SETIAP HARI. Saya tak kata bergantung sepenuhnya kepada suplemen, tetapi makanan pilihan terbaik paling mudah diperolehi dan diberikan kepada anak-anak, di samping mengamalkan pemakanan sihat mengikut piramid makanan Malaysia adalah ELKEN SPIRULINA. Anda boleh google SPIRULINA untuk tau khasiatnya tetapi kenapa kena pilih ELKEN SPIRULINA dalam banyak-banyak yang ada di pasaran? Itu leh saya citerkan di sini dan leh direct call/sms saya di talian 017-5346280.

No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me