Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, May 22, 2012

ANEMIA AKIBAT KEKURANGAN ZAT BESI

Assalamualaikum...Selamat Pagi!!!

Hari ni saya ingin berkongsi ilmu tentang perkara serius yg berlaku dikalangan preggy mommy tetapi ianya tidak diambil serius dan sering dipandang remeh (saya pun gitu juga... kira baru tau le ni).

Di dalam akhbar berita Harian bertarikh 10 Mei 2012, memuatkan artikel bertajuk MUDARAT IBU, ANAK: Anemia boleh ragut nyawa wanita, anak lemah mental.

Apakah itu anemia, kekurangan zat besi??

Anda boleh layari web ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut, Anemia in Pregnancy.

Menurut artikel di dalam akhbar Berita Harian, ramai wanita mengandung yg mengalami masalah seperti letih, emosi terganggu dan lemah badan adalah simptom biasa yg dialami akibat perubahan hormon ketika mengandung.

Tetapi persepsi ini TIDAK BENAR SAMA SEKALI kerana

"kajian menunjukkan satu bagi setiap tiga wanita yang mengalami simptom sebegitu sebenarnya mengalami masalah lebih serius iaitu anemia yang bukan saja kekurangan darah, tetapi kurang zat besi.
Di Malaysia, 35 peratus wanita hamil mengalami anemia ringan dan kebanyakannya kaum India dan Melayu manakala 47.5 peratus wanita luar bandar disahkan anemia ketika lawatan antenatal pertama.
"


Mengapa ibu2 yg mengandung perlu mengambil berat tentang perkara ini?? Ini kerana, menurut pakar kekurangan zat besi boleh mengakibatkan kesan yg serius iaitu

"Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap lebih serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat badan bayi rendah dan meningkatnya risiko kematian ibu.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anemia kekurangan darah juga menjadi penyebab keganjilan perangai terhadap anak, lemah tahap pembangunan mental berbanding rakan sebaya"
 

Rupa2nya rutin yg kita selalu buat kat klinik bila dtg utk check up bulanan tu sangat2lah penting kan, terutamanya bila kita kena check HB. HB kurang bukan sst yg biasa bagi ibu2 mengandung, kalu HB kurang dari 11g/dl maksudnya itu petanda bahawa bb kita tidak mendapat khasiat dan keperluan sebenar untuk dia membesar di dalam rahim kita.

Jadi macam mana caranya untuk kita mendapatkan sumber zat besi ini, bagi mengelakkan anemia??

Setiap kali check up pasti kita akan dibekalkan dengan ubat-ubatan berupa pil termasuk iron pills. Tapi ada sesetengah orang yg tak boleh nak masuk pil ini sebab rasa logam dan kesan sampingan yg mungkin boleh dialami iaitu sembelit.

Kita boleh juga mendapatkan dari sumber2 makanan seperti 

  • Green Leafy Vegetables Broccoli
    Spinach
    Greens
    Kale
    Bok Choy
  • Beans Tofu
    Kidney Beans
    Black-eyed peas
  • Whole Grain Bread & Cereal
  • Eggs
  • Brown or Converted Rice
  • Enriched Pasta
  • Lean Red Meats
PERSOALANNYA??? Berapa ramai dan berapa lama masa yg anda ada untuk menyediakan hidangan tersebut setiap hari??? Sedangkan keperluan untuk mendapatkan sumber zat besi itu diperlukan SETIAP HARI?!

Menurut pakar, spirulina adalah sumber terbaik zat besi kerana ia menyumbang 56 kali lebih banyak berbanding sayuran bayam dan juga mengandungi vitamin B12, 2.5 kali lebih banyak daripada hati lembu. 2 sumber khasiat ini membantu menjana darah, membentuk sel darah merah, menambahkan pigmen merah darah dan memulihkan anemia.

Jadi penyelesaiannya adalah ELKEN SPIRULINA!!!! Mengapa ELKEN SPIRULINA??

1. REKOD BERPRESTIJ

2. DISAHKAN 100% ORGANIK

(Memang banyak spirulina di pasaran tetapi risiko keselamatan dan kesihatan perlu diambil berat bila mengambil spirulina sbb dietry supplement, klik utk rujukan).

3. PENGASAS TERKEMUKA (Saya mengenali dan pernah berjumpa pengasasnya).


 4. Anugerah Tempatan dan Antarabangsa

JHFA certification JHFA certification by the Japan Food & Nutritional Food Association
Golden Award - Taiwan Health Food Society Golden Award from the Taiwan Health Food Society
National Biotechnology & Medical Care Quality Award National Biotechnology & Medical Care Quality Award
Golden Award by Taiwan Health Food Society Golden Award by Taiwan Health Food Society
Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association
GMP Food Certification GMP Food Certification
Certified ISO14001 by SGS, UK Certified ISO14001 by SGS, UK
Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM) Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM)
Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant
Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University
Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Association Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Associatio


5. Terbukti dengan Analisis, Kajian Saintifik dan Klinikal


Nak tau lanjut tentang ELKEN SPIRULINA ni, boleh jengah ke blog saya http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/.



No comments:

Post a Comment

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails