Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Sunday, August 15, 2010

19 weeks in my womb

Minggu ni dah pun masuk minggu ke 19 fasa kehamilanku (2nd trimester). Alhamdulillah dah boleh dah rasa bb bergerak2... sangat best!! Dan inilah momen yang aku nanti2kan selama aku preggy. Walaupun movement tak berapa kuat tapi cukup setakat buat aku tau yang dia gembira dan berasa selamat di dalam rahimku.

Kadang-kadang aku rasa risau jugak sebab aku memang sangat aktif bergerak. Dan adakalanya aku akan rasa perut tegang semacam. Cuma satu yang menjadi kemusykilan, perut aku tak besar. Bila aku mengaku yang aku mengandung ramai yang terkejut. Kata mereka perut aku kecil.

Masa 16 weeks aku g check up n scan, dok kata perut aku normal and at least pernyataan tu sudah membuatkan aku lega seketika.

Hari ni dah pun masuk hari ke 5 berpuasa, alhamdulillah aku tak de lagi rasa penat, lapar, dahaga atau keletihan akibat berpuasa ketika mengandung ni. Syukur kupanjatkan ke hadrat Illahi kerana memberikan kekuatan buat aku dan bb aku untuk terus berpuasa. Harap2nya dapatlah puasa penuh tahun ni.

Ok guys! Jom tengok macam mana bb aku yang dah pun masuk 19 minggu (nearly 5th month pregnancy).


How your baby's growing:

Your baby's sensory development is exploding! Her brain is designating specialized areas for smell, taste, hearing, vision, and touch. Some research suggests that she may be able to hear your voice now, so don't be shy about reading aloud, talking to her, or singing a happy tune if the mood strikes you.

Your baby weighs about 8 1/2 ounces and measures 6 inches, head to bottom — about the size of a large heirloom tomato. Her arms and legs are in the right proportions to each other and the rest of her body now. Her kidneys continue to make urine and the hair on her scalp is sprouting. A waxy protective coating called the vernix caseosa is forming on her skin to prevent it from pickling in the amniotic fluid.


3 comments:

  1. wah bestnya leh rasa sendiri baby bergerak... kn3 =) sy pn xsabar lar tp lom ada rejeki lagi, bru 2 bln kawen ngeh3

    ReplyDelete
  2. deela, thanks for visiting... Insya Allah ada rezki tak lama agi tu...kalu time preggy ni, bl rasa bb gerak tu yg plg best... :D

    ReplyDelete

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails