Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, March 30, 2017

You are more than what you think you are...

Assalamualaikum... Selamat pagi!

Amboi... tajuk entri tak boleh blah kan! hehehe sesekali kita buka ke Oh My English apa salahnya kan?
Btw, hari ni nak kongsi satu info tentang macam mana cara kita nak jaga kesihatan otak kita. Sebenarnya secara tak sedar kita melakukannya setiap hari tetapi oleh sebab kita tak faham ilmu neurosains ni kita tak memanfaatkan aktiviti harian kita tu yang membantu kesihatan otak kita.

Meh la... takmo citer panjang jom baca je artikel ni. Oh ya! Untuk step #3 tu saya boleh bantu dapatkan sumbernya. Nak tau lebih lanjut PM tepi ye...


Sumber: www.success.com

1. Sleep to reduce stress.

Ever wonder what happens to all of the stress we accumulate during the day? That car that almost hit you? Your child screaming at you? Even the unconscious stress of self-judgment? Where does it go?
Your beautiful brain collects it and saves it for when you dream to process away. Let me repeat: When you sleep, you process stress and trauma. So, one of the simplest and most effective things you can do is to get your full seven to nine hours of shut-eye each and every day.

2. Rise with the sun.

Your brain uses a cluster of nerve cells called the suprachiasmatic nucleus, located in your hypothalamus to regulate something called “circadian rhythm.” Circadian rhythm is the “master clock” in your brain that syncs all your body’s clocks. Abnormal circadian rhythm is associated with obesity, diabetes, depression, sleep disorders, hormone dysregulation, bipolar disorder and seasonal affective disorder.
In other words, wake up when the sun does—no more sleeping in! If you are a parent, this habit will come naturally as most kids naturally wake with the sun and are happy to be your alarm clock.

3. Take fish oil.

Fish oil has positive benefits on brain health. My kids go for the hard-core fermented cod liver stuff, and somehow we’ve apparently cemented this into them so well over the years that they ask for it daily although it tastes awful. They take it by the spoonful, but you can also get it in capsule form, which has a pleasant lemon aftertaste.

4. Be mindful and meditate.

Meditation taps into your subconscious mind (just below consciousness) and has innumerable neurological benefits. Not sure how to be mindful on an everyday basis and want an easy way to meditate? I like Headspace—it’s like a “gym membership” for your mind. With its meditation and mindfulness techniques, you can train your mind for a happier, healthier, more enjoyable life.

5. Make yourself uncomfortable.

Your brain needs novelty to grow. How do you know when you’re doing something that’s “new enough”? When it feels uncomfortable, awkward, weird, strange or it scares you. By doing things daily that are out of your comfort zone, you allow your brain to develop new branches on its neuron tree (also called dendritic pathways) instead of shriveling up into a sad dried out tree stump.
Truth be told, I could write a book on this, and I live my entire life around this premise. And although there are many more habits I’d like to see you develop, start with these. After all, can you imagine how incredible it would be if we all lived to our potential?

Wednesday, March 29, 2017

#19: Di Sebalik Nama

Assalamualaikum...selamat pagi!

Lama tak update blogging challenge... hari ni entri ke 19... Di sebalik Nama.

Masa mula-mula google gambar blogging challenge, bila terpandang challenge #19 ni, saya tersenyum. Sebab tajuk ni sangat kena dengan saya untuk mengimbas kenangan 20 tahun yang lepas... 

Challenge kali ni saya nak citer tentang nickname yang saya gunapakai selama di dunia nyata atau di alam maya.
Firstly nickname saya kat umah keluarga panggil saya dengan nama KAKYUNG. Dah terang lagikan bersuluh la kan.. saya memang anak yang sulung. hehehe...

Zaman sekolah saya masa tingkatan 4 citernya bermula, bila saya menjalani orientasi kat SMTLC Ipoh, masa tu kami semua kena perkenalkan diri masing-masing. Sebut nama dan cita-cita. Bab cita-cita tu semua sebut nak jadi cikgu, polis la.. askar la.. cliche sangat kan! So, zaman tu saya kaki loyar buruk saya jawab "Nak Jadi Penyanyi Alternatif Terkenal". Makanya melekatlah nickname sampai sekarang ABOT. Hehehe.. Kawan-kawan sekelas tingkatan 4 masih memanggil saya dengan nickname tu.

Nickname saya di alam maya mula-mula sekali saya guna sampai sekarang..
PUTERIHANNAN.
Sebab apa saya pilih nickname ni jelasa saya seorang perempuan, hannan bermaksud penyayang. Saya dah guna sejak tahun 1999, masa tu belajar kat uni dan masa tu jugak femes chatting mISC.. time tu YM tak de lagi.

Bila dah ada anak ni, saya guna la nickname Ibu Ilyanie. Sebab 2 anak saya tu namanya Ilyanie... 

Apa pulak nickname korang?

 

Tuesday, March 21, 2017

SELAMAT PENGANTIN BARU DARI FATIN NURRAYSA

Assalamualaikum... Selamat Pag!



PILIHAN NURRAYSA BEAUTY PILIHAN TEPAT SEBAGAI SET HANTARAN PERKAHWINAN
Mood kenduri dah dekat dah komer....
Bulan Mac cuti sekolah mesti banyak jemputan kan?
Kalau jadikan #setnurraysa sebagai #sethantaran memang WiN sangat tau! Apa lagi kalau tema warna pink
Selamat pengantin baru pada yang dah selamat melangsungkan perkahwinan atau yang sedang berdebar dup dap dup dap menghitung hari tuu
Yang tengah pening kepala nak beli apa untuk set hantaran, boleh masukkan produk nurraysa dalam senarai hantaran uolls. Memang meletopsss
Nak save bajet? Jom grab sekarang sementara promosi masih ada.
Sekarang tengah promosi. Boleh grab banyak pilihan set yang menarik
Komen "SAYA NAK"
@ Whatsapp/SMS/Call je No Ni πŸ“±0175346280 Fatin
πŸš—free COD RTC Gopeng, Medan Gopeng, Tambun, Batu Gajah


 












 

Thursday, March 16, 2017

MOTIVATIONAL MANTERAS

Assalamualaikum... Selamat Pagi!



DEEP!
















FACEBOOK: SUCCESS.COM

Wednesday, March 15, 2017

Cuti-cuti keluarga Geng Suami & Isteri

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Alhamdulillah... seperti yang dirancangkan plan bercuti ke Cameron Highlands menjadi kenyataan. Alhamdulillah dapat kawan-kawan yang sekepala. Jadi cuti-cuti tu havoc dan happening!

Kitorang gerak pagi Sabtu dan bermalam di homestay (apa tah nama tempat homestay tu..hehehe). Dan bertolak balik turun dari Cameron petang ahad. Banyak jugak la tempat kitorang gi jenjalan, cuma tempat strawberi dan lavender tak dan nak menjengah. Orang ramai giler!! Jam jugak la jalan kat atas nun...


Sejuk tak sejuk siang hari rasa gak la berpeluh di Cameron tu, bila sampai malam dan kena pulak hujan memang berstoking la dalam rumah tu.. (lantai jubin memang lawan sejuk la kaki ni). Syok malam tu kitorang pakat-pakat buat steamboat dan BBQ. Memang dah siap bawak bahan perap dari Ipoh dan bahan-bahan steamboat sekali. Kat situ masak kuah dan prepare nak makan je. Alhamdulillah rezeki Allah melimpah ruah sampai tahan la bawak balik makan tengah hari pulak lauk malam tu... 


Bebudak memang seronok la berjalan, langsung tak penat 'berjoget'!





Bercuti ramai-ramai camtu memang best! In Shaa Allah nanti nak plan cuti-cuti lagi dengan geng sefamily Suami & Isteri.. Aamiin.

Saturday, March 11, 2017

Sebelum berjaya kena kenal dulu apa erti kejayaan

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Sebelum khatam Al-Quran, kena kenal huruf Alif Ba Ta
Sebelum baca novel buku cerita suratkhabar, kena kenal huruf ABC
Sebelum berjaya kena kenal dulu apa erti kejayaan pada diri sendiri...

Saya pernah menulis tentang kejayaan ni di entri sebelum ni, boleh klik sini. Hari ni saya nak share satu artikel dalam satu website yang sangat bagus dan perlu dibaca sehingga titik akhir.

Antara kupasan dalam artikel tersebut,
Kita perlu faham maksud kejayaan tu pada diri kita jika tidak kita akan berjuang untuk memenuhi kejayaan orang lain. Akhirnya kita akan rasa hampa dan kecewa.

Untuk memahami erti kejayaan pada diri kita, kita kena tau apa yang menggembirakan diri kita?
Setiap dari kita telah pun mencapai kejayaan tetapi sebab kita tak faham dengan jelas maksud kejayaan tu dalam hidup kita, kita rasa diri kita seorang yang gagal.

Jom baca artikel penuh kat sini..

What Does Success Really Mean to You?

Friday, March 10, 2017

Happy 10th Anniversary to Us

Assalamualaikum... Selamat Pagi!




 Alhamdulillah... terima kasih Ya Allah untuk 10 tahun yang sangat hebat!!
Semoga hubungan kami diberkatiMu Ya Allah, dilimpahi rahmatMu dan dijauhi kami dari perkara yang merugikan...Aamiin.
Semoga engkau perkenankan permintaan kami untuk hubungan ini kekal hingga ke SyurgaMu...aamiin.

Menanti 10, 20, 30, 40 tahun lagi hidup bersama, aamiin....

 

Tuesday, March 7, 2017

SET MAKE UP PALING BEST KOMER MESTI ADA

Assalamualaikum.. Selamat Pagi!


 Sape suka atau pernah pakai set make up Nurraysa ??
πŸ™‹πŸ™‹ angkat tangan sikit nak tengok πŸ˜„πŸ˜„
Apa?! Tak pernah pakai lagi set make up Nurraysa ni? Alamak.... Rugi tau! Komer mesti kena cuba pakai.
Teman opkos la suka.
Sebab set make up nurraysa awesome tau.
Mesra wudhu & mesra solat lagi tau.
Segala bahan2 yang di gunakan sangat bagus untuk kulit.
Bukan sekadar kita boleh kelihatan cantik menawan, malah juga boleh merawat & memelihara kesihatan kulit kita.
Lagi konsisten pemakaian lagi bagus untuk kekalkan kesihatan kulit.
Ada harga promosi menarik untuk anda tau sempena Chinese New Year ni.
Nak 2 item boleh,
Nak 3 item boleh
Untuk sekali 8 item kesemuanya pun boleh..
Bebaloi sangat2 kan...
Mana nak dapat harga superb murah macam ni.
Kualiti tak usaha kata la..
Alhamdulilah tersangat la bagus..TIP TOP tau.
Meh la miliki sekarang alang2 tengah harga promosi ni
Meh la cuba try test 😊😊
Komen "SAYA NAK"
@ Whatsapp/SMS/Call je No Ni πŸ“±0175346280 Fatin
πŸš—free COD RTC Gopeng, Medan Gopeng, Pekan Gopeng (Pasarayaku), Batu Gajah(TF)

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails