Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, November 30, 2016

#Edisi Nurraysa Beauty- Flawless Gitew!!!!

Assalamualaikum... Morning!!

Hari ni nak kongsikan kepada anda sebahagian testimoni pengguna yang berpuas hati dengan set make up Nurraysa Beauty. Saya seperti dah jatuh hati dengan set make up Nurraysa Beauty ni tau.... love at first sight giteww!!

Suka make up yang simple macam saya, suka natural look macam saya, sungguh pun begitu make up yang buat muka Flawless Gitewww! Boleh cuba set make up Nurraysa Beauty ni.

1. Glowing DD Moist Cake
2. Flawless mineral loose powder
3. Perfect Brow shaping
4. Miracle Black Eyeliner
5. Perfect Long Lash Mascara
6. Shining Mineral Blusher
7. Pearl Magic Lipstick












Tuesday, November 29, 2016

Tahniah Kak Long Najwa!!!

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... Terima Kasih Ya Allah!

Tahniah Kak Long Najwa di atas pencapaian yang cemerlang dalam peperiksaan Akhir tahun 2016, Sekolah Rendah Kebangsaan Pengkalan Bharu.

Ibu doakan kejayaan terus menjejak langkah kaki Kak Long hingga ke Jannah. Amin... Semoga Kak Long menjadi murid cemerlang dan anak yang terbilang sahsiah di rumah. Amin....


Monday, November 28, 2016

#8: Short Term Goals for this Month of December and Y?

Assalamualaikum.... Selamat Pagi!!

Alhamdulillah... diberikan kesempatan untuk hidup pada hari ni dan seterusnya Insya Allah agar kita dapat melakukan usaha yang dah kita set kan untuk tahun 2016. Tinggal tak berapa lama je lagi kita nak melangkah ke tahun baru 2017. Ayat yang cliche... tahun yang mencabar!

Untuk bulan Disember nanti, anak-anak dah mula bercuti means kita sebagai ibu terutamanya yang bekerja sebagi surirumah tangga sepenuh masa perlu la 1. mencari idea yang bernas untuk pengisian masa anak-anak di rumah. So, dah decide 25 November lepas kami akan adakan mesyuarat untuk membincangkannya. Hehehe...

Since bebudak dah cuti sekolah untuk bulan Disember, 2. ibu kena usahakan untuk mencari pendapatan sampingan untuk perbelanjaan bulan Januari 2017. Fyi, kat taman perumahan saya ni ada parents yang mintak tolong saya drive anak-anak diorang ke sekolah. Sebab anak-anak satu sekolah, satu darjah dan satu kelas satu taman so dapat la sikit-sikit tampung duit minyak harian. Ada beberapa source of income yang bakal diusahakan...
a. Elken (MRT dan Guasa)
b. Nurraysa
c. Jaga Homestay (Izzam Homestay)

Then sempena cuti sekolah dan juga keluarnya movie kat pawagam pada November ni, 3. ibu kenalah menyimpan budget untuk menonton citer ni.... hehehe.

Citer ni maknya yang terlebih...



Last but not least... 4. Review balik pencapaian kita sepanjang 2016 supaya kita boleh menambahbaik mana yang perlu dan mengekalkan mana yang dah kita capai. Insya Allah!

Thursday, November 24, 2016

Cerita #GuasasebagaiFirstAid

Assalamualaikum... Morning!!

 
Hari ni entri ringkas je...

Satu hari, en suami balik dari kerja mengadu rasa lenguh yang teramat sangat di bahagian kedua-dua kaki terutama di bahagian paha. Kasihan saya melihat keadaannya. Lepas makan malam terus baring sebab tak lalu nak berdiri lama. Apa lagi saya keluarkan senjata kayu hikmat tu. Saya Guasa keseluruhan bahagian kaki kedua-dua belah. Ayat yang keluar dari mulutnya hanya sakit...sakit... Dah memang kaki tu rasa sakit bila Guasa akan rasa sakit. Alhamdulillah lepas Guasa dia dapat tidur lena dan bila saya tanya keadaan kakinya keesokan pagi, Alhamdulillah dia senyum.

Saya belajar Guasa bila sakit maksudnya ada darah yang block, peredaran darah tak lancar. Saya pernah baca artikel tentang darah beku di kaki. Rasa sakit di bahagian kaki adalah sesuatu yang biasa tetapi bila kita tidak melakukan sesuatu untuk meredakannya, dikhuatiri akan memberi kesan buruk pada masa panjang. So, jadikan #GuasasebagaiFirstAid di rumah kita!

PM untuk keterangan lanjut!

Monday, November 21, 2016

#7: Someone has the biggest impact on me

Assalamualaikum... Morning!!

Dalam perjalanan hidup kita, ada banyak perkara yang memberikan kesan sama ada secara positif atau negatif. Walau macam mana pun kita mesti terus kuat mengharungi kehidupan dan jangan sesekali berhenti mencari jawapan kepada setiap persoalan kehidupan kita.

Sejak umur mencecah 30an nih, perjalanan hidup saya kini mencari jawapan kepada apakah makna sebuah kehidupan? Kenapa kita hidup? Kenapa kena kerja? Kerja hanya untuk duit saja? Penat-penat keje cari duit, akhirnya duit yang dicari tetap surut. Apa erti kebahagian dalam hidup?

Semua persoalan tu menjengah di fikiran dan saya terus mencari sehingga kini. Alhamdulillah, Allah bagi kita petunjuk (yang kita mohon setiap hari dalam solat 5 waktu tu) dan hidayah serta panduan untuk kehidupan yang dipermudahkan itu semua Allah bagi dalam pelbagai bentuk rupanya.

Bagi sesetengah daripada kita saya percaya gambar di bawah memberikan superimpact dalam hidup kita. Meaning, kita nak buat keputusan merantau pun kita fikir mereka. Nak buat keputusan nak kahwin pun kita fikir tentang mereka juga.


Beberapa minggu yang lalu, saya menerima banyak berita kematian ahli keluarga dari kalangan kawan-kawan jiran dan sahabat. Mula-mula ibu kepada jiran meninggal, lepas tu bapa mentua kawan, lepas tu bapa kepada sahabat...... Mengenangkan itu membuatkan saya terfikir bila melihat wajah kedua orang tua saya tu. Bakti macam mana yang dapat saya buat untuk membalas budi mereka berdua semasa hayat mereka???

Saya ada dengar satu ceramah agama, dalam ceramah tu diceritakan tentang sahabat nabi yang mendukung ibunya semasa melakukan haji. Setiap amalan dalam kerja haji tu dia mendukung ibunya masih belum lagi dapat membalas jasa ibu kita yang menahan kesakitan separuh mati semasa melahirkan kita. Lihatlah betapa kita ni kerdil sangat-sangat nak membandingkan bakti kedua ibu bapa kita dengan apa yang kita ingin buat untuk membalasnya.

Untuk itu, tak kira la apa pun kita buat biarlah kita back to basic. Sentiasa kembali kepada fitrah asal kita. Takde mak abah kita melahirkan dan membesarkan kita di dunia ni, takde la kita dapat menikmati apa yang kita ada sekarang ni.

Kepada rakan-rakan yang dah kehilangan kedua atau salah seorang dari mereka, lakukan apa yang termampu untuk mereka supaya sampai bakti kita kepada mereka di sana.

Saturday, November 19, 2016

#Edisi Nurraysa Beauty- What???!!! Are you Kacang???

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Happy weekend everybody! Tengah buat apa tu? Saya tengah menulis entri ni sambil melayan Youtube lagu 2PM.... hehehe.

 Sambil-sambil tu saya go through video kat youtube tutorial make up... wait!!! Are you kacang??? Siyesly fatin u dah berubah tau.... nak make up pulak???? 

Entire life saya dari zaman kekanak sampai la zaman dah beranak pinak ni memang takde dalam kamus hidup saya untuk bermake up. So nape le plak tetiba nak belajar make up??

Ha... tu yang nak bagitau tu. Salah satu sebab kenapa saya decide nak buat dropship Nurraysa. Saya suka dengan produk make up set Nurraysa. Macam saya kata sebelum ni... #mesrawudhu #mesrasolat menarik minat saya untuk mengintai keistimewaan set make up Nurraysa. So... what's so special about it?? Memang tak de la special sangat tetapi ia menarik perhatian apabila saya tengok hasil tutorial dalam video youtube tu makeup yang sederhana, tak berlebihan dan menampakkan wajah yang berseri. Make up yang sederhana pilihan saya!

Seeing is believing right... okeylah tengok video link kat bawah tau....





Macam mana?? Menarik kan.... Make up yang sederhana yang paling penting dah amik wudhu lepas make up boleh continue solat dan lepas solat touch up sikit leh teruskan aktiviti harian kita... Jimat masa!!!

Meh go through satu-satu set make up Nurraysa... 
PM Whatsapp/SMS/WeChat/Call 017-5346280.











Thursday, November 17, 2016

Motivational Quotes

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

 Sumber:

Motivate You to Succeed

1. “Humans have the remarkable ability to get exactly what they must have. But there is a difference between a ‘must’ and a ‘want.’”


2. “The best motivation is self-motivation. The guy says, ‘I wish someone would come by and turn me on.’ What if they don’t show up? You’ve got to have a better plan for your life.


3. “When you know what you want, and you want it bad enough, you will find a way to get it.”


4. “Motivation alone is not enough. If you have an idiot and you motivate him, now you have a motivated idiot.”


5. “Without a sense of urgency, desire loses its value.”


6. “Let others lead small lives, but not you. Let others argue over small things, but not you. Let others cry over small hurts, but not you. Let others leave their future in someone else’s hands, but not you.”


7. “Disgust and resolve are two of the great emotions that lead to change.”


8. “Happiness is not an accident. Nor is it something you wish for. Happiness is something you design.


9. “What you become directly influences what you get.”


10. “If you learn to set a good sail, the wind that blows will always take you to the dreams you want, the income you want, and the treasures of mind, purse, and soul you want.”


11. “Only human beings can reorder their lives any day they choose by refining their philosophy.”


12. “It is not what happens that determines the major part of your future. What happens, happens to us all. It is what you do about what happens that counts.”


13. “Walk away from the 97 percent crowd. Don’t use their excuses. Take charge of your own life.”

Monday, November 14, 2016

Bila anak-anak bergaduh, mak jadi Monster?

Assalamualaikum... Morning!!

Macam tak biasa le pulakkan... hehehe. Sapa ibu-ibu yang tak jadi monster bila anak-anak yang tengah syok main gelak ketawa tetiba dengar menangis dan berteriak? Tak kisah le apa sebabnya...

Picca: PA&MA

Saya pun macam tu la jugak. Kekadang tu jenuh jadi monster, jadi naga pun tak menjadi jugak. Maybe kita sama-sama boleh praktikkan cara ni untuk mengelakkan kita menjadi monster bila anak-anak bergaduh. Selamat Mencuba!

Bila Anak Asyik Bergaduh, Buat 5 Perkara Ini Supaya Mama Tak Jadi 'Monster'


Friday, November 11, 2016

Officially Nurraysa Beauty Droship Dealer

Assalamualaikum... Morning!!

Hari ni saya nak mengumumkan bahawa saya adalah salah seorang Dropship dealer Nurraysa Beauty Perak. So far saya tertarik dengan tagline jenama Nurraysa ni... #mesra wuduk #mesra solat.

Yang menariknya lagi produk-produk Nurraysa Beauty terdiri daripada bahan-bahan semulajadi dan top sales produk adalah Nurraysa Collagen Soap. Insya Allah di samping berkongsi tentang konsep kesihatan cara MRT Elken, saya akan up entri berkaitan dengan kecantikan gaya Nurraysa Beauty.

So sebagai pengenalan saya boleh dihubungi melalui medium FB di sini...
 

Atau PM Whatsapp/SMS/WeChat/Call di sini...


Wednesday, November 9, 2016

#6: Favorite super hero and why

Assalamualaikum... Morning!!

Superhero?? Sebenarnya saya tak percaya kepada watak superhero ni. Tak ada yang sempurna untuk menjadikan watak superhero ni sebagai superhero. Setiap satu ada kelemahan dan kekurangan.

Superman lemah dengan batu hijau kryptonite tu...

Batman lemah dengan perempuan.. hehehe

Hulk tersangat besar, tempat dan bahagian kecik tak leh nak muat abis dirempuhnya rosak semua yg tak berkenaan dalam aksi nak menyelematkan tu.

so on and so forth....

Tapi nak jadikan entri untuk tajuk hari ni, saya pilih watak superhero kartun X-Men.


Dari kecik lagi kot memang minat citer ni. Sebab ni tak macam superhero lain yang ada kuasa magic atau semata-mata kuat saja. Dalam X-men, mereka representing themselves as "The X-Men are mutants, a subspecies of humans who are born with superhuman abilities.". So, agak praktikal la jugak kan. Dalam ramai tu saya paling suka sapa lagi.... Wolverine le.. Tu lagi la manusia yang diubahsuai.

Ikut fikiran logik memang tak masuk akal la kan... tapi sebagai hiburan di masa lapang memang minat tengok citer ni. Setiap movie yang ada tayang kat TV tu memang tak miss tengok. Yang paling best, bila tengok citer ni bonding time dengan anak-anak la sebab diorang dua beradik pun melayan sama. Hehehe...

Apa superhero kegemaran u all?? Jom share. 

............

Dalam hidup ni takde yang kekal. Yang ada pasti akan takde... Yang baru pasti jadi yang lama...Yang muda pasti jadi tua... Yang hidup pasti akan mati. Semalam adalah hari yang memberi kesan mendalam dalam hidup saya bila tiba-tiba menerima mesej Whatsapp dari seorang sahabat "Akak....mak saya dah takde...". Bergegas ke rumah sahabat dan melihat jenazah ibunya terbaring kaku.... Kisahnya kematian ni memang biasa tapi apa yang memberi kesan apabila kita merasakan kehadiran insan yang kita sayang dan sekelip mata ia pergi meninggalkan kita selama-lamanya. Terutama sekali insan yang kita panggil "ibu, emak, mama, ummi". Dia hanya pinjaman buat kita. Bila tiba masa Allah nak ambil kita tak tau tapi perlu redha menerimanya. Cuma dalam kesempatan yang ada ni, apa yang perlu kita buat sebelum "ibu, emak. mama. ummi" kita yang Allah pinjamkan tadi dikembalikan kepada yang Hak, itu paling penting. Peluk, cium, kucup, hidu bau badan mak puas-puas. Sembang, ketawa, menangis bersamanya puas-puas.
Mak... kakyung sayang mak sangat2!!!!!
P/s: Takziah buat sahabat Halimatus Saadiah atas pemergian ibunda tercinta. Al-Fatihah semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.....

Monday, November 7, 2016

Now Everyone Can Be Beautiful

Assalamualaikum... Morning!!

Now Everyone Can Be Beautiful....

Semua orang pun nak cantik kan?

Cuma nak tau cara dengan menggunakan apa?

Bagaimana?

Kenapa?

Dan di mana?

Nanti saya sambung citernya sekali lagi ye!

Bagi hints sikit...hehehe

 

Apa yang kita patut buat masa umur 30an.....

Assalamualaikum... Morning!!

Hari ni nak kongsikan dengan semua 20 perkara yang kita patut buat bila umur kita mencapai angka 3 series. Antara 20 perkara tu ada satu yang saya buat sambil lewa.....#3. Jom kita buat sama-sama!

Further readings...

Twenty things to do at age 30 to make you feel great at 50

1. Don't smoke. If you've started stop, immediately "If you could see me now, I'm down on my poor, crackling knees begging you to at least consider stopping smoking," writes one person. It’s expensive, smells gross, and is 100% guaranteed to cause health problems. It's time to give up. 

2. Use sun cream. Do you want wrinkles and thin skin from sun damage and bruises from just lightly touching the side of a box and having your skin peel off? Go ahead, enjoy lying in the sun without sunblock.
 

3. Start saving money. Even if it's just a tiny bit. Yes, this is a boring suggestion, but it's true. In your 30s, the average person has a lot of disposable income, some of which can almost always easily be set aside for use later in life. Plus, building the habit of saving early means you'll continue it further down the line.
 

4. Maintain (or repair) relationships with parents and siblings. Even if you have very complicated relationships with them, and sometimes even hate each other, you still need to get on with them. Family ties are extremely important. Soon or later you'll understand that your family is the most valuable thing you'll ever have.
 

5. Collect memories instead of things. You are the sum of your experiences. Don't wake up when you're 50 and realize that you've wasted life gathering possessions. Memories won't depreciate and can't be burned in a fire.
 

6. Give something back. Give to others so you feel the goodness that service brings. However you give, do it with your full heart, soul, and effort. Expect nothing in return. 

7. Take up sport. Get into an active lifestyle right now, then you'll be a lot healthier by 50. Don't gain weight and take regular exercise. Look after yourself.
 

8. Learn to be content with what you have. Happiness is what matters far more than worldly success. If you are content with what you have then you may be a bit less likely to end up a millionaire, but you will have a happier life.  And if you do become a wealthy person - is no reason why not, you'll be a more happy, fulfilled and productive wealthy person
 

9. Don't delay pursuing your life goals. Want to buy a house? Have kids? Write a book? Get a second degree or advanced degree? Change your career? Learn to play a new musical instrument? Learn to cook gourmet meals? Try scuba diving? Run for public office? Start a business and be self-employed? Then start today. It's easy to put things off. "I'll get to that someday." But it's really true that time starts accelerating as you enter your 30's, and it keeps accelerating. The time that you'll get around to those dreams should be now
 

10. Get some sleep. A dark room or sleep shades will block out light. No bright screens before bedtime. Go to sleep at the same time and wake up at the same time.
 

11. Take care of your teeth. Go to the freaking dentist already. Get your little cavities fixed as they come up. Unlike many body health issues, dental problems only get worse -- and things like crowns and implants are uncomfortable, time-consuming and expensive. If you have a good savings and income, the bills won't be the painful thing -- but there's no getting around the pain and the time suck
 

12. Be curious. Get out of the house and have an adventure right now. Make it as big as you can possibly manage, take lots of pictures, throw caution to the wind, take on the risk. If possible, include someone you're close to - make a BIG memory. It needs to be measured in days, not hours or minutes. You'll still be smiling about it when you're old. 

13. Stop eating crap. You can make a lot of money in 20s, 30s, 40s, 50s,...90s to buy the whole world when you are at age 50 or beyond. But, you cannot buy your health. Give up on fast food right now at age 30.
 

14. Read at least 10 books a year. Your brain never stops growing, so exercise it with media that matters.
 

15. Learn to meditate.The list of benefits is endless, it only costs you a small amount of time a day, the change in your life and the people you love will be amazing. And compared to ten years ago, there are long lists of scientific studies to back it up.
 

16. Travel. As much as possible, whenever you can. Traveling will change you like little else can. It will put you in places that will force you to care for issues that are bigger than you. It's about experiencing true risk and adventure so you don't have to live in fear for the rest of your life. And...inspiring others to step out of that fear, too.
 

17. Stop comparing yourself with anyone else. When you reach 50, you'll be completely indifferent what impression you make on those around you. Find your own path. Be strong.
 

18. Keep a diary. You will definitely forget more of your precious memories than you'll remember. Your written records will entertain and endear in your future. Your computer should make this archiving all the easier to implement and retain/recall. Put files on memory sticks with photos. Your kids (or surviving spouse) may someday love you for it.

19. Take care of your friends. Choose people who make you feel like you already are your best self, who challenge you by their example, and who you genuinely enjoy. Nurture them. Laugh with them. Be silly, too. Contribute to their survival and enjoyment of life. Take the time every week to be in touch. 

20. Buy your own house. This is of course, not so simple as it once was in the current climate. But do whatever you can to ensure you have your own place to go home to and relax at the end of each day. And it should be nearly paid for by the time you're 50.

Wednesday, November 2, 2016

Lama tak citer pasal Parenting

Assalamualaikum... Morning!!

Lama tak citer bab parenting dalam blog saya ni. Kebetulan pulak browsing through FB ada plak status web yang sesuai dengan topik parenting kali ni.



Biasa buat dekat anak-anak??? Hehehehe... Tapi idak le teruk bebenor gaya ghope tu kan. Saya pun biasa menjerit kat anak-anak... dulu le. Sekarang ni dah insaf dan tak mau ulangi lagi kesilapan tu. Dah mintak maaf kat anak-anak dah... cuma kekadang tu terjerit aje la. Hehehe...

Saya nak share kat sini 5 Sebab ibu perlu jadi Tarzan Sebelum anak ikut kata. It is actually satu cara penyelesaian yang mudah bagi kita ibu-ibu supaya tak perlu la nak jadi tarzan kepada anak-anak kita. Penat kita nanti!! Sakit pun ye... sakit tekak le. Hehehe..

By the way selamat membaca dan mencuba!!

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails