Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, September 26, 2016

Blogging Challenge

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Alhamdulillah.. diam tak diam dah masuk tahun ke 6 saya menulis di blog ini. Masa mula-mula nak tulis dulu intention saya memang sesuai dengan tema utama blog... IT'S ALL ABOUT OUR LIFE. Entah le kenapa saya jenis susah sangat nak share hal-hal peribadi kehidupan saya secara terang-terangan. Sebab tu entri kebanyakannya ikut suka apa saya rasa nak membebel masa menulis. Ikut dan je.... Lagi pulak saya takde PC atau laptop sendiri untuk sentiasa menghapdet. Lepas tu life saya not to many adventure yang nak dikongsikan. Ikut keadaan dan masa ada occasion baru saya share. Daily life sama je setiap hari tugas ibu dan drebar anak-anak ke sekolah.

So rasa-rasanya macam nak buat challenge pada diri sendiri pulak kali ni. Sekarang tengah menilik challenge yang sesuai untuk diikuti. Tak susah pun saya senang je gi jenguk kat en Google.. search entry "Blogging Challenge". Tak decide lagi nak ikut challenge yang mana.... maybe ikut dan jugak kot. Kita tengoklah nanti.

https://www.google.com/search?q=BLOGGING+CHALLENGE&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4oKucjPfOAhUHKY8KHTB4AWMQ_AUICCgB

Thursday, September 22, 2016

Guasa sebagai First Aid di rumah

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Sebelum kita masuk ke topik entri, saya nak kongsi sikit tentang guasa ni. Secara ringkas, guasa adalah salah satu kaedah perubatan tradisional cina yang diamalkan sejak zaman dinasti cina dulu-dulu. Cara guasa adalah melalui urutan menggunakan alatan seperti sudu seramik, duit syiling dan juga tanduk kerbau.

Di Malaysia, urutan guasa diperkenalkan sejak 20 tahun yang lalu. Dan satu-satunya tempat yang boleh belajar ilmu guasa ni secara profesional adalah di Elken. Kita ada ramai sifu yang bertauliah untuk mengajar guasa dalam kelas secara profesional.

Kenapa nak kena tau tentang guasa ni? Salah satu sebab ialah zaman kini ramai orang mencari kaedah rawatan alternatif untuk merawat dan mengubati penyakit. Ada yang mencari kaedah rawatan bekam, akupuntur, homeopati dan lain-lain sebagai satu alternatif selain dari perubatan moden (mengamalkan ubat-ubatan kimia).

Kesan utama guasa ialah seperti di bawah...


So, macam mana pula Guasa boleh jadi First Aid Kit di rumah?

Citernya macam ni.... biasa kita ada rasa macam ni tak?
1. Sakit kepala, pening kepala, kepala rasa berat, migrain
2. Bahu rasa keras, kejang, rasa tak selesa
3. Tangan rasa lenguh, sengal-sengal, sakit-sakit
4. Pinggang sakit, lenguh, sengal
5. Kaki lenguh, kejang urat, sakit, sengal-sengal

Untuk masalah yang pertama tu kita selalu amik langkah paling mudah makan ubat paracetamol atau ubat pain-killer. Yang lain-lain tu ada yang tampal koyok atau sapu minyak angin urut tangan dan lain-lain.

Boleh je nak ikut cara tu, apa kata kita belajar satu lagi cara paling mudah, paling senang, paling cepat legakan rasa yang dialami kat atas tu. Dalam 10-15 minit dah boleh rasa perbezaanya.





Selain dari 5 rasa di atas tu, ada lagi keadaan kesihatan yang guasa boleh bantu (termasuk yang melibatkan anak-anak), seperti
1. Batuk
2. Demam ringan
3. Selesema
4. Sakit tekak

Sangat berbaloi untuk memiliki set guasa ni di rumah sebagai First Aid Kit. Nak tau lanjut leh PM saya.



Monday, September 19, 2016

Testimonial MRT: LD VENUS Ladies oriental herbs drink

Assalamualaikum... Morning!!

Ini adalah perkongsian sebenar individu yang mengamalkan herba oriental LD VENUS. Kenapa perempuan semuanya? Sebab memang khas untuk berkaitan kesihatan sistem pembiakan wanita.

Sumber gambar dari Elken SMART eLibrary. PM/SMS/Call/Whatsapp untuk sebarang pertanyaan.














Monday, September 12, 2016

Salam Aidiladha 1437 Hijrah

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Apakah erti pengorbanan buat diri kita?
 Salam Aidiladha 1437 Hijrah

Monday, September 5, 2016

Motivational Quotes

Assalamualaikum... Morning!

1. Keep your face to the sunshine and you cannot see a shadow.”

 

— Helen Keller

2. "Once you replace negative thoughts with positive ones, you'll start having positive results." 

— Willie Nelson

3. “Yesterday is not ours to recover, but tomorrow is ours to win or lose.” 

— Lyndon B. Johnson

4. “In order to carry a positive action we must develop here a positive vision.” 

— Dalai Lama

5. “I always like to look on the optimistic side of life, but I am realistic enough to know that life is a complex matter.” 

— Walt Disney

6. "Positive thinking will let you do everything better than negative thinking will.” 


7. “Pessimism leads to weakness, optimism to power.” 

— William James

8. "You can't make positive choices for the rest of your life without an environment that makes those choices easy, natural, and enjoyable.” 

— Deepak Chopra

9. "The thing that lies at the foundation of positive change, the way I see it, is service to a fellow human being.” 

— Lee lacocca

10. "Positive thinking is more than just a tagline. It changes the way we behave. And I firmly believe that when I am positive, it not only makes me better, but it also makes those around me better.”

 


11. "In every day, there are 1,440 minutes. That means we have 1,440 daily opportunities to make a positive impact.” 

— Les Brown

12. “I'm a very positive thinker, and I think that is what helps me the most in difficult moments.” 

— Roger Federer

13. "Perpetual optimism is a force multiplier." 

— Colin Powell

14. Attitude is a little thing that makes a big difference.”

 

— Winston Churchill

15. “Let us rise up and be thankful, for if we didn’t learn a lot today, at least we learned a little, and if we didn’t learn a little, at least we didn’t get sick, and if we got sick, at least we didn’t die; so let us all be thankful.”

 

— Buddha

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails