Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, April 27, 2015

Cabaran jadi cikgu anak sendiri

Assalamualaikum...Selamat Pagi!!

Sambungan cerita dari pengalaman jadi cikgu buat anak-anak saya, Kak Long Najwa 7 tahun dan nanti saya citerkan tentang pengalaman saya homeschooling anak saya yang no 2 Kak Ngah Najihah.

Tahun ni 2015, Kak Long Wawa dah darjah 1. Alhamdulillah dia dah cekap membaca, menulis dan mengira. Alhamdulillah, dia pun dah pandai baca teks berbahasa Inggeris. Kena bantu dia untuk membaca teks-teks bahasa Inggeris supaya dia membaca dengan lebih lancar dan memahami teks tersebut.

Menjadi cikgu kepada anak-anak sendiri lebih mencabar sebab dari pengalaman peribadi saya, saya kena buat ulangkaji di rumah sebelum saya proceed mengajarnya. Nak kena study silibus subjek-subjek tersebut. Dan saya tak tau teknik-teknik terkini pembelajaran budak-budak sekolah. Tapi, since dia masih darjah 1 dan saya full time housewife, elok jugak la saya jadi cikgunya. Seronok jugak 'belajar' semula ni selepas meninggalkannya berbelas tahun.

Semua subjek mencabar jugak bagi budak-budak darjah 1. Dari pemerhatian saya, Kak Long Najwa tak boleh absorb terlalu banyak pemahaman untuk konsep. Jadi saya galakkan dia untuk buat latihan tubi untuk membiasakan diri dia dengan soalan-soalan tersebut. Corak soalan lebih kurang sama sahaja tetapi ada trick yang terselit dalam setiap soalan, dan trick tu la Kak Long Wawa kena kuasai.

Itu citernya tentang Kak Long Wawa. Ni nak citer pasal Kak Ngah Najihah pulak. Tahun ni saya tak hantar dia ke mana-mana, jadi saya buat homeschooling saja. Matlamat dan motif saya nak bagi Kak Ngah Najihah kenal huruf, ingat dan boleh menulis semula huruf tu, at least ada la bentuk huruf dan nombor tu.

Antara aktiviti yang saya buat, banyaknya mewarna dan menconteng! Sekarang ni tengah nak biasakan dia menulis huruf. Untuk nombor, nombor 1 2 3 dan 7 dah pandai tulis dan dah kenal. Sekarang nak ajar huruf pulak. Setiap hari saya luang masa paling kurang setengah jam untuk pastikan dia menulis dan membaca (untuk mengenal huruf dan nombor).

Ni antara aktiviti yang saya buat untuk homeschooling (banyak lagi gambar takleh nak upload kat PC).






 






 



 Cabaran? Memang la ada... nak ajar budak umur 4 tahun yang suka bermain dan suka hilang fokus tentu sekali mencabar! Sebab tu saya allocate masa at least setengah jam sehari. Masa tengah belajar mesti rasa mengantuk la, letih la, nak baring la, lenguh tangan la... macam-macam! Tapi memang best jadi cikgu kepada anak-anak sendiri.

Friday, April 24, 2015

Menjadi seorang pendidik

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

 Lepas grad pada tahun 2003, ramai kawan-kawan yang cadangkan saya jadi cikgu. Saya tak nak sebab tak minat lagi satu saya seorang yang garang, habis nanti anak murid kena dera.

Tahun demi tahun, bila dah ada anak, mahu atau tak saya kena la jadi cikgu jugak. Jadi la, dapat 2 orang anak murid. Tu pun macam-macam ragam!

Pengalaman menjadi cikgu kepada anak-anak saya ni yang paling best bila saya lihat development diorang from years to years. Bermula dengan Kak Long Najwa, saya hantar ke sekolah Permata Kemas masa tu umur 4 tahun. Kak Long Najwa suka menulis dan suka dengan buku. Saya tak ajar cuma bila nampak minat ke arah itu saya beli banyak buku kosong untuk dia menulis dan menconteng.

Bila masuk tahun seterusnya saya hantar dia ke sekolah Tadika Kemas masa umur 5 tahun. Di sekolah tu peringkat permulaan saya ikut perkembangan dia, cikgu-cikgu Tadika akan bekalkan kerja sekolah di rumah dalam buku latihan dan latihan awal Kak Long belajar tulis corak garisan... macam gambar kat bawah.

Contoh garisan... but not in dotted version la.

Credit picca to Google
 Then moving on to belajar menulis ABC, 123 dan Alif Ba Ta dan seterusnya belajar menguasai 3M (Membaca, Menulis dan Mengira). Alhamdulillah umur 6 tahun masuk Pra Sekolah dah pandai menyebut suku kata dan umur 7 tahun dapat membaca dengan lancar termasuk juga bacaan bahasa Inggeris.

Apa yang nak saya sharekan di sini ialah ilmu yang saya dapat dari 'proses pembelajaran' yang saya perolehi daripada Kak Long Najwa. Sebelum saya citerkan, one question... apa kaitan gambar garisan-garisan di atas dengan education development Najwa?

Jawapannya ialah anak kita belajar mengenal huruf, nombor dan alif ba ta daripada garisan-garisan tersebut! Itulah satu-satunya ilmu berharga yang saya belajar bila saya jadi cikgu kepada anak-anak saya.

Explore dan develop ur mind from ur own child education development. Masa terlalu suntuk nak citer panjang nanti saya sambung lagi.

Da...!!!


Wednesday, April 22, 2015

Fitnah akhir zaman....

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Saya suka bersembang dengan En. Hubby tentang hal-hal isu semasa (sebenarnya saya tak minat sangat pun). En. Hubby ni bila buka bab isu semasa memang semangat waja!

Isu tu ada kaitan dengan entri saya hari ni yang dapat saya ulaskan secara ringkas, Fitnah akhir zaman.

Fitnah mengikut kamus dewan... leh klik kat sini ye. Itu maksud secara terusnya. Maksud secara selindungnya apa-apa je la yang dikobarkan kepada kita yang buat kita percaya kepada berita yang kita sendiri sebenarnya tak tau pun yang itu betul ke salah. Dan juga, bila kita tau kebenaran kita takut sebab nanti kehilangan kawan, kita akan mengiyakan kobar tu tadi walaupun kita dah tau kobar tu sebenarnya betul ke salah.

Please kawan-kawan, kita dah sampai ke penghujung zaman. Tolong la jangan menjebakkan diri dalam fitnah-fitnah akhir zaman ni. Kebenaran dan yang batil tu dah jelas hitam putihnya, awat la lagi kita nak pi taruh warna purple ke pink ke. Kita terima je bulat-bulat, yang salah tetap salah yang betul tetap betul.

Tapi dah tak tau yang mana satu salah atau yang mana satu betul...... Dok diam-diam kat situ, JANGAN BERGERAK! (intonasi ala-ala polis gitu).

Semoga kita terpelihara dari fitnah akhir zaman ini. Cuba renungi maksud ayat dalam Surah Al-Qalam yang menyebut tentang fitnah ini.

Monday, April 20, 2015

Ahlan Wa Sahlan

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Mengumumkan ketibaan......


Credit Pic to Google


Semoga bulan Rejab 1436 kali ni permulaan untuk kita melakukan sesuatu perubahan yang baik dan berterusan selamanya. Amin......

Bila kita dah tua nanti...

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Bila kita dah tua nanti macam mana la agaknya keadaan kita ye..? Sekarang ni pun tak berapa nak muda sangat dah pun, cuma kita rasa masih muda sebab badan masih kuat, sakit belum datang, makan minum boleh tibai semua, kudrat masih kuat, kulit belum kedut dan masih bertenaga.

Cuba renung sejenak, bayangkan keadaan kita bila kita dah tua nanti...

Credit pic to google


 

 

Wednesday, April 15, 2015

I'm a cat lover

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Satu masa saya terjumpa post ni di FB seorang teman... lalu air mata saya mengalir tanpa dapat di tahan.



Saya terus klik link ke FB owner post tersebut. Dan tertarik dengan pic ni...



 

Hamba Dan 'Tuan'nya

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Lamanya tak berceloteh dalam laman blog kesayangan ni. Alhamdulillah hari ni baru ada kesempatan. Dah lama tak mencoret dah berkarat rasanya nak menulis ni. 

First and for most... Alhamdulillah syukur sangat kepada Allah di atas limpah kurnia dan nikmat yang sangat banyak tak terhingga untuk kita. Terasa sangat kerdil diri ni yang mengaku hamba tapi berlagak seperti tuan.

Kadang-kadang ada ketika kita sedar diri yang kita ni hidup sebagai hamba di muka bumi... tetapi lebih ramai yang tak sedar dan berlagak seperti tuan. Bila kita sedar diri kita ni hamba, sedar tak kita ni hamba kepada 'tuan'nya? Bukan hamba selain dari 'tuan'nya itu?

Ramainya dari kalangan kita yang menjadi hamba$$, hamba dunia, hamba cinta, hamba macam-macam lagi. Bila kita jadi hamba selain dari 'tuan'nya, kita akan lupa diri yang kita ni hamba dan menurut kehendak dasar hati yang nak jadi tuan. Bila kita hamba rasa diri kita tuan, kita renung balik kisah Adam, 'Tuan'nya Adam dan Iblis. Jadikan kisah ini pedoman selamanya dalam hidup kita. Sebab bila kita hafal, ingat dan menghayati kisah ini, kita takkan biar diri kita menjadi tuan dan sebaliknya menjadi hamba kepada 'tuan'nya sahaja.

Insya Allah... Amin.

 

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails