Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 22, 2014

B.E.R.B.A.L.O.I

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!

Hari ni saya nak berkongsi tentang suatu isu yang agak serius! Siyes nih!!! (nampak muka siyes kat bawah tu?).
Hehehehe...




Dalam setiap entri saya suka tanya soklan, dalam entri ni saya nak tanya soklan.

Kenapa anda buat apa yang anda buat sekarang??? Maksud saya dari segi ikhtiar anda untuk mencari sumber pendapatan....

Kenapa anda buat? Ada jawapannya....?

Kalau dah jawab kenapa.... saya nak tanya satu lagi soklan.

Berbaloi tak anda buat apa yang anda buat sekarang??

Selama setahun ni saya tak aktif dengan biz Elken, saya bekerja dengan satu syarikat swasta yang menjalankan perniagaan retail yang anda memang suka nak pergi beli barang-barang dapur, barang-barang haji, barang-barang nak kawin, barang-barang nak sambut hari raya... (agak-agak tau la kan...).

Saya terpaksa!!!! Saya buat dengan paksa rela demi kelangsungan hidup (survival)!!!

Alhamdulillah dah amik keputusan untuk STOP!! TITIK!! NOKTAH!! DOT...DOT...DOT...!! Bulan ni last saya berkhidmat untuk mereka. Dan selama hampir setahun ni, saya dapat banyak ilmu pengajaran dan pengalaman yang sangat berguna sehinggalah saya rasa sangat perlu untuk keluarkan entri ni... dengan tajuk...

B.E.R.B.A.L.O.I



Jadi berbalik kepada persoalan saya tadi... adakah apa yang anda buat sekarang berbaloi??

Apa sebenarnya maksud berbaloi ni??

Sumber: BERBALOI
berbaloipadan atau seimbang dgn sesuatu spt yg sepatutnya: Upah yg diterima tidak ~ dgn tenaga yg dicurahkan.Kamus Pelajar Edisi Kedua
berbaloiberpadanan, seimbang: gadis itu tidak ~ dengannya.Kamus Dewan Edisi Keempat
baloi; berbaloi padan atau seimbang dgn sesuatu spt yg sepatutnya: Upah yg diterima tidak ~ dgn tenaga yg dicurahkan.Kamus Pelajar Edisi Kedua
baloiKd 1. seimbang, sepadan: upah itu tidak ~ dgn kerjanya; 2. balasan (yg setimpal), bela: menuntut ~ atas kezaliman orang; air ~ air yg tidak mengalir;berbaloi berpadanan, seimbang: gadis itu tidak ~ dengannya.Kamus Dewan Edisi Keemp


Kalau ditanya saya soklan ni... tentu sekali saya kata tak berbaloi, tak padan tak seimbang dengan apa yang sepatutnya....!!!

Cuba anda renung-renungkan...(ini di tempat tinggal saya, bukan di KL, kalau di KL anda lebih memahaminya).

Anda bangun pagi jam 6 sediakan segala keperluan keluar rumah seawal jam 7.30 pagi masuk kerja jam 8.00 atau 8.30 pagi... bertungkus lumus di tempat kerja selama 9 jam tolak 1 jam waktu rehat yang sangat rushing cukup masa untuk makan dan solat sahaja, kalau sempat lepak jap layan FB, kemudian pulang kerja jam 6 petang.. dah letih mandi manda makan malam rehat tengok tv tido... itu life cycle siang.

Life cycle keje shift petang masuk kerja jam 2 petang, bertungkus lumus 9 jam yang sama, pulang di kala malam yang gelap, balik umah tgk tv makan supper jap (tak elok buat sebenarnya) jam 1 pagi baru tidur selepas siap mandi malam.

Selebihnya anda tahu jadual anda sendiri... bertungkus lumus untuk siapa??
Untuk anda?? Tidak.... anda buat untuk majikan anda.... anda tiada langsung keputusan penuh untuk organize schedule hidup anda... semuanya ditentukan oleh majikan!!!

Nak cuti kena apply!! Nak apply kena ada approval, nak approve kena ada orang ganti keje anda....pada hal anda perlu cuti tu dan anda layak untuk dapat cuti tu!!!

Cukup bulan dapat habuan untuk tungkus lumus anda tetapi sangat tak berbaloi sebab majikan anda dah tentukan nilai hidup anda!!! Walau tungkus lumus anda itu separuh pengsan!!!

Itu cakap pasal ganjaran dan usaha, bercakap pulak pasal kesan jangka panjang yang anda terima...terutama dari segi kesihatan.

Rushing waktu pagi tak sempat breakfast kena tunggu waktu lunch baru boleh makan kadang lunch pukul 4 petang baru dapat. Sebab tak cukup manpower dan nak kena kejar deadline pukul 3.30 petang hari tu.

Lepas tu habis keje jam 7 petang makan malam jam 9 malam, lanjut sampai minum malam supper pukul 12 malam. Balik rumah tak sempat nak mandi dah letih.. terus tidur!! Untuk selama mana khidmat anda dengan majikan anda lakukan perkara yang sama setiap hari...!

Itu tak cerita bab appoinment dengan EN. JAM_ _ _, berapa kali sehari? Berapa kali seminggu? Seminggu 2 3 kali??

Kesannya dari tungkus lumus anda itu, KESIHATAN menjadi perkara terakhir yang anda fikirkan penting dan menjadikan $$$$RMRMRMRM top priority kerana memenuhi keperluan kelangsungan hidup anda (survival), nak penuhi keperluan sekolah anak-anak, nak bawak anak pergi bercuti, nak beli barang dapur rumah etc...etc....

(Sorry... entri terlebih emo lak...)

Berbanding saya buat biz Elken (sebelum saya decide untuk kerja semula tahun 2014), saya rasa sangat berbaloi buat biz Elken.

Apa yang anda usaha+tungkus lumus+ susah payah+long working hours=ganjaran yang anda dapat sepadan seimbang dengan yang sepatutnya yang bukan ditentukan oleh sesiapa (anda tentukan sendiri Cek kosong yang anda terima!!).

Memang BERBALOI BALOI!!!!!

Bukan setakat berbaloi dari segi $$$RMRMRM

Semua pakej kehidupan anda dapat 6K!!

KESIHATAN

KECANTIKAN

KEWANGAN

KEBEBASAN

KEKELUARGAAN

KEROHANIAN


 Jadi, sila tanya soklan ini sekali lagi...

Adakah ianya berbaloi??

#jomubah
#ubahgayahidupanda
#kepadagayahidupMRT

Tuesday, October 7, 2014

Life Style Consultant

Assalamualaikum... Selamat Pagi!

Tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, Hari Raya Qurban, meraikan pengajaran dalam peristiwa kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Kisah pengorbanan seorang anak terhadap ayahnya dan seorang hamba kepada Allah, Tuhan yang Esa.

 Entri saya kali turut melibatkan kisah pengorbanan seorang individu, soalnya adakah anda sanggup untuk berkorban?

Apa gaya hidup anda sekarang? Maksud saya dari segi kesihatan...?

Pernah terfikir tentang ni tak?

Saya mengaku saya tak pernah fikirkan tentang gaya hidup saya dari segi kesihatan sehinggalah saya ditemukan dengan konsep MRT yang mana ia telah mentransformasi kehidupan saya dari segi kesihatan kepada...
GAYA HIDUP MRT (MRT LIFE STYLE).

We are now coming to 3rd quarter end of the year 2014, mulakan resolusi anda untuk tahun ini supaya menjelang tahun 2015 anda telah jelas dengan azam yang ingin anda capai, Nak kekal sihat dan cantik..SECARA SEMULAJADI!!

Saya dah jelas dengan sebab KENAPA saya nak buat biz ELKEN!!!

Kalau sebelum ni saya buat biz Elken untuk $$$$$RMRMRM... Jangan ikut cara saya!!! Saya tak berjaya pun dengan misi ini!!

Lepas tu nak buat biz Elken sebab nak suruh orang makan Spirulina, nak suruh orang belajar guasa, nak suruh orang pakai Bio Pure, minum air RO....pun tak berjaya!!!! Jangan ikut cara saya ni....

But now, after a year inactive involvement dalam biz Elken, saya mula nampak sinar baru dalam bidang kerjaya MLM Elken.... Elken is such a great company for this 3-4 years baru hari ni sekarang saya nampak apa yang saya patut buat dalam biz ELKEN ni!!

Saya nak jemput anda di luar sana yang tak tau cara nak ubah gaya hidup anda sekarang... Jom kita ubah sekarang kepada gaya hidup MRT!

Oh yess!!!! That is my ultimate goal now!!



  "Change ur life style to MRT life Style"

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails