Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 31, 2012

The Climb

Assalamualaikum.. Selamat Pagi!!!

Hari ni saya nak berkongsi isi hati saya tentang perjalanan hidup saya utk berjaya dengan biz Elken.

Cerita ini sangat dekat dengan hati, perasaan dan apa yg saya lalui selama saya melakukan biz Elken ini secara SERIUSNYA pada tahun 2012.

Dengarkan dan hayatilah...

I can almost see it That dream I am dreaming But there's a voice inside my head saying "You'll never reach it"
Every step I'm taking Every move I make feels Lost with no direction My faith is shaking
But I gotta keep trying Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain I'm always gonna wanna make it move Always gonna be a uphill battle Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there Ain't about what's waiting on the other side It's the climb
The struggles I'm facing The chances I'm taking Sometimes might knock me down But no, I'm not breaking
I may not know it But these are the moments that I'm gonna remember most, yeah Just gotta keep going
And I, I got to be strong Just keep pushing on
'Cause there's always gonna be another mountain I'm always gonna wanna make it move Always gonna be a uphill battle Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there Ain't about what's waiting on the other side It's the climb, yeah!
There's always gonna be another mountain I'm always gonna wanna make it move Always gonna be an uphill battle Somebody's gonna have to lose
Ain't about how fast I get there Ain't about what's waiting on the other side It's the climb, yeah!
Keep on moving, keep climbing Keep the faith, baby It's all about, it's all about the climb Keep the faith, keep your faith, whoa

 Last but not least....
Follow your dreams. Make a list of everything you’ve ever dreamed of doing and then make it happen. Dreams aren’t achieved by sitting around and waiting. They’re achieved by getting up and working for them! Work hard and make your dreams a reality! Work hard and play harder! You can always fulfill your dreams. If you really want something, find a way to achieve it!


Tuesday, October 23, 2012

Diamond Council Meeting, Kinta Riverfront Hotel Ipoh

Assalamualaikum... Selamat Pagi!!!

Apa kabar anda semua?? Luar biasa?! Atau biasa je.....? Hidup kita adalah pilihan kita. Jadi nak satu kehidupan yg luar dari kebiasaan, makanya anda kena mulakan langkah pertama buat sesuatu perkara yg luar dari kebiasaan anda.

Hari ni saya nak berkongsi tentang bagaimana Elken meraikan rakan2 kongsi yg telah berjaya mencapai kejayaan di dalam biz yg mereka lakukan. Buat biz elken tak susah, buka mulut=buka kedai.

Tapi sebelum tu, antara sebab yg buat saya suka dengan biz elken ialah Sistem Pendidikan dan Budaya serta peluang yg diagihkan sama rata. Dalam sistem pendidikan elken, setiap peringkat rakan kongsi, bermula dari Manager, SM, RM, EM, DM dan CM, setiap peringkat ada sistem yg perlu diikuti oleh kesemua rakan kongsi. Salah satu sistem ialah apabila rakan kongsi telah berjaya mencapai status DM, dan layak memasuki Diamond Council Member, anda perlu mengikuti DCM meeting selama 3 hari 2 malam di hotel secara PERCUMA tanpa sebarang pembayaran bagi penginapan, makan minum dan juga pendaftaran. SEMUANYA DITANGGUNG PERCUMA OLEH PIHAK SYARIKAT!!

Jadi di sini saya ingin berkongsi tentang bagaimana Elken meraikan rakan kongsi yg berjaya mendapat status DCM dalam satu majlis penuh gilang gemilang!

Jom layan beberapa picca!

Para Peserta dan sebahagian pelayak-pelayak yg diraikan, dtg dari seluruh pelusuk negeri.

Disambut seperti artis di ABPBH.

Diraikan dalam suasana gilang-gemilang.

Pelayak Jutawan MCCM ke 81 (dari Singapura) dan MCCM ke 82 (Andy, yg dulunya bekerja sebagai Mat Despatch).

Pelayak Crown Council Member (CCM), Kak Junidah dari Kedah.



Pelayak Crown Council Member, seorang bekas tentera laut yg berkhidmat di sebelah enjin kapal.
  

   Selain daripada mendapat pingat dan pin dan kejayaan di sambut seperti di ABPBH, bila dah sampai ke status DCM, kita akan layak selain bonus, kita turut diberikan
1. Leadership Bonus
2. Tabung Pelancongan
3. Bonus Hujung Tahun
4. Tabung Kereta
5. Tabung Rumah (ikut kelayakan masing2)

Kesemuanya diberikan syarikat Elken secara PERCUMA berdasarkan tindakan bertubi-tubi yg kita lakukan. Tak susah, cuma buka mulut sahaja!

Im sorry Pls forgive me thank you i love u

Tuesday, October 16, 2012

LIVE YOUR LIFE TO THE FULLEST??

Assalamualaikum...Selamat Pagi!

Apa khabar anda hari ni? Rasa luar biasa?? Atau biasa-biasa saja?

Untuk pengetahuan semua, bagaimana hidup kita sehari2 adalah bergantung sepenuhnya dengan apa yg kita fikirkan. Pecaya atau tidak? Tepuk dada tanyalah hati...

Hari ni saya nak berkongsi tentang "How to Live Life to the Fullest?".


 1. Seize the Day. Live each day as if it's your last and overall just do it! Like they say Yesterday is history, Tomorrow is a mystery but today is a gift, that’s why it’s called the present.Life presents us with a lifetime of opportunities but the opportunity of a lifetime is got when right choices are followed. Be present to enjoy the moment. Each day is a fresh start with options just waiting to be explored, so what are you waiting for?

2. Be adventurous. Explore, live on the edge a little, and embrace new challenges. Visit new places with your loved ones. Take the road less traveled. Don’t stick to the same old, same old. Life is more exciting with adventure!

3. Keep a journal. Record your victories in life as well as your delights. Take time to reflect on what has been previously written. Be an inspiration to yourself and others.

4.Love everyone.
  • Love yourself. Focus on your inner and outer beauty to see the same in others. Acceptance comes from within. Don’t focus on the things you don’t like about yourself. Rather, find the things you love about yourself.
  • Love others. Love the ones who treat you right. Give love without expecting it to be returned. Be selfless in your attitude towards others.
 5. Accept everyone. Be kind and courteous. Enjoy the company of others. Acknowledge their goodness rather than the differences in their beliefs. Do not judge others. Treat others as you would like to be treated.

6.Find purpose in life. Find something that gives your life meaning, be it being a great friend, sibling, parent, grandparent, teacher, neighbor, etc. Once you have found something to live for, you’ll live better. If it's not your relationships as a central purpose, maybe it's your occupation or something that you do outside work that makes a difference to others. The meaning of your life is something you decide. Set goals and move toward them in small reasonable steps.

7. Give back. Be selfless in service to others. Begin with your neighbor. Do charitable service outside of your immediate community as well. Giving back will not only make you better as a person, it will help others.

 8. Be realistic. Set attainable goals according to your abilities and talents. Consider each effort to be an attainment. Achieve one step before the other towards stability and security.

9. Be positive. Focus on good thoughts and good things will happen. Don’t be too hard on yourself. Beating yourself up won’t help anything. Be positive. Say, think, and do positive things. Always look on the sunny side of life. Remember that the glass isn’t half empty, it’s half full.

10. Maintain control. Be responsible for your actions and inaction. Be true to yourself. Maintain a personal code in the situation at hand. Find common ground.

11. Listen to your heart and soul. Listen for advice, but be confident in making your own decision. Use your instinct. Don’t let others tell you what to do.

12. Laugh. Laughter is the best medicine. It releases endorphins and promotes longevity. Inner joy is beautiful!

13. List a few daily goals. Meet a new friend, swim at the lake or walk in the park. Enhance your day and initiate fun!

14. Appreciate the little things. Take a walk around your community to experience the wonder in a way that you have never experienced it before. Pretend that you are from a different country and you’re here for the first time. Go out with your family and take time to appreciate them. Take it all in and find the beauty it - it’s all around you, just open up your eyes and look!

15. Forgive yourself and others. Release your negative energy that holds you back, your past failures, embrace whatever life offers you.

16. Erase your negative thoughts. Take actions towards resolving the root cause any bad thoughts (anger, fear, doubt, hate,...). Cancel each one out with a good thought called affirmations: "I'm over that." "I am brave!" "I know I can do it!" "I forgive and I do not hate!" You may not be feeling the best at the moment, but you will feel better once you think about good things. Think about all of the things life has to offer, because though things may be horrible at the moment -- the future holds a lot of hope. It should make you smile and not store negative feelings to be relived later.

17. Maintain a strong foundation of beliefs. However, be humble and respect others opinions (in truth). Stand up for what you believe in and don’t let others push you around. It's possible to do this and still be open to other people's ideas, as they may surprise you. Do not get caught up on little things. Know it when you're facing major conflicts and find creative ways to live with them - does it matter more that you disagree with a loved one or that you love them?

18. Make a bucket list. Make a list of all the things you want to do before you die like learning an adventurous skill, making progress in work or sport, bungee jumping, sky diving, ziplining, etc. Check off your list! This will make you feel like you've accomplished something.

19. Don’t hang onto the past! Don’t stress out about the mistakes you’ve made - take them in stride and learn from them. From each mistake spawns a lesson. Do not worry about the past because it is gone, do not worry about the future because it is yet to come, live in today and embrace it!

20. Follow your dreams. Make a list of everything you’ve ever dreamed of doing and then make it happen. Dreams aren’t achieved by sitting around and waiting. They’re achieved by getting up and working for them! Work hard and make your dreams a reality! Work hard and play harder! You can always fulfill your dreams. If you really want something, find a way to achieve it!

21. Don’t give up. Do not accept defeat, even if it seems like it’s the only option. Look at the obstacles that others have overcome to be who they are and to fight for what they think is right. Translate that into your everyday life and use that mindset to accomplish simple things in life.

22. Be YOU. Have the courage to be yourself. Don’t be shy! You are who you are! Even if society doesn’t like it, you are you, so forget what others think and live your life! Do what you want, because life is what you make it, and your life is yours! Nobody else is going to live your life, so it’s up to you!

23. Accept yourself. Don’t judge yourself. This is the very first step you must take if you really want to live your life to the fullest. Why? Because if you’re judging yourself, or making part of you wrong, you’ll limit yourself. And if you limit yourself you can’t live life to the fullest.

24. Choose your friends and peer group wisely. If you screw this up, you’ll be hanging out with the bunch of losers who will limit you and each other.

25. Always be learning. No matter what the situation you find yourself in always be focused on what you can be learning from it, how you can be growing, what you can be taking away from any situation so that you can respond to similar situations more effectively in the future.

 Yang saya highlight warna tu adalah perkara yg betul2 saya perlu lakukan utk menikmati kehidupan saya sebelum saya mati. Dan saya buat semua tu bukan utk diri sendiri, tetapi demi mengubah nasib anak2 dan juga membalas jasa ibu dan abah serta ibu mertua saya yg sangat saya sayangi.

Itu adalah sebahagian matlamat hidup yg ingin saya kecapi kini. Maybe ada yg berkata "Eleh.. hiporkit!! Takkan tak buat sebab nak duit...?".

Yup!! Saya mengaku saya buat biz Elken sebab saya perlukan duit, tapi perlu ingat, "Duit bukanlah segala2nya, tetapi segala2nya perlukan duit!". Saya buat utk duit sebab saya nak langsaikan hutang piutang yg membelenggu hidup saya skrg ni. Saya tak mau hidup dgn bebanan hutang smpi ke mati, saya nak bebas berbelanja terutamanya memenuhi kehendak anak2 dan memenuhi keperluan ibu abah and mak mertua yg semakin di mamah usia.

Inspirasi kehidupan saya...


Sunday, October 14, 2012

Semangat Pasukan Angsa Laut

Assalamualaikum.. Selamat Pagi!!!

Hari ni saya nak berkongsi kisah tentang angsa laut.

Setiap masa, semasa bersama2 elkenians dan pemimpin-pemimpin elken, kami sentiasa diingatkan tentang semangat angsa laut. Saya sebagai graduan universiti yg memang suka statement berdasarkan fakta dan bukti sehingga rasa berpuas hati, terus mencari info tentang angsa laut ni.

Hari ni saya bertemu dengan web yg menerangkan ttg "Why do geese fly in a 'V'?". Sebelum tu anda tau kisah tentang angsa laut ni?

Saya citer sket la, sblm ni apa yg diwarwarkan kepada kami bahawa kita kena bersatu padu walau berbeza rangkaian, latar belakang, gender, bangsa dan agama. Walaupun saya dari rangkaian SAB MCCM Karen Leong yg mempunyai rangkaian yg besar dan merupakan sideline2 saya, kesemua kami adalah seperti sebuah keluarga, termasuklah dengan rangkaian2 lain dari beratus2 org leader yg lain. Sama seperti angsa laut tersebut.

Saya mula menyelami budaya positif yg diterapkan oleh Elken, sentiasa bersyukur, berterima kasih, jgn sombong walau berstatus dan berpendapatan tinggi, sentiasa suka berkongsi walau dari rangkaian yg berbeza2 dan jangan suka menyebar perkara2 negatif yg menjatuhkan semangat. Pendek kata Elken mengajak rakan2 kongsinya utk menyemai budaya positif dalam kehidupan harian.

Di sini, saya tempelkan web yg bercerita ttg angsa laut itu, kenapa angsa laut? Ia dipilih kerana kehidupan angsa laut itu bertepatan dengan budaya Elken yg positif. Dan kerana itulah saya memilih utk bertahan dengan biz Elken ini. Bukan semata2 kerana harta dan wang ringgit. Tapi saya perlukan anjakan paradigma yg boleh mengubah diri saya daripada seorang negatif ttg kehidupan kepada prinsip "Live Life to the Fullest!!"



Jika anda sudah bosan dengan kehidupan anda yg negatif, penuh propaganda dan hipokrit, penuh tekanan dan hasutan demi memastikan diri sendiri berjaya, budaya bodek-membodek, Elken adalah pilihan yg tepat utk memulakan kehidupan yg baru. Peluang diperolehi sama rata, tiada pilih kasih, tiada diskriminasi dan tiada pilih bulu.

You get what u deserve!

Masa semakin pantas berlalu, jangan teragak2 membuat keputusan.

"Live your Life to The Fullest!"

Saturday, October 13, 2012

Jihah Diserang Sekali Lagi!

Assalamualaikum.. Selamat Pagi!

Pada 06 Oktober 2012, Jihah mula mengalami batuk. Hati mula rasa tak tenang. Esoknya 07 Oktober ajak En. Hubby gi bahagian kecemasan utk pemerikasaan lanjut bl pagi tu saya dapati batuk Jihah agak keras dan tanda nafasnya laju mula kelihatan dan demam tak kebah-kebah.

Jihah di bawa ke Bahagian Kecemasan di GH Ipoh, doktor amik X-ray dan Ujian darah. Yang peliknya dh dapat result darah tanpa ada penjelasan apa2 dari doktor, saya ikut je kata doktor pergi ke bahagian farmasi utk amik ubat. Ubat yg diprekripsikan ialah ubat demam, ubat batuk dan antibiotik.

Keesokkan harinya 08 Oktober 2012, saya tgk pagi tu nafas Jihah turun naik sangat cepat dan panas badannya tak kebah2 dari malam saya bagi ubat demam, saya bawak sekali lagi ke Bahagian Kecemasan. And lastly lepas doktor lain check, dia mintak saya tinggal di ward utk pemerhatian selanjutnya.

Dah masuk ward doktor yang membuat review awal, mendiagnos Jihah ada masalah berkaitan paru-paru. Atau lebih tepat ada jangkitan bakteria di paru2 atau perkataan doktor Bronchopneumonia atau Bacterial Pneumonia.

Hari kedua di hospital Jihah nampak sangat lemah dan most of the time dihabiskan dengan tidur dan tidur je. Rasa sebak jugak tgk sebab dia seorang yg aktif dan lasak and nakal at all time waktu dia sihat.





Dalam tahun ni saja Jihah dah masuk hospital 2 kali. Satu pada bulan Feb yg lepas diagnos sebagai Acute Bronchitis. Dan kali ni kena sekali lagi dengan jangkitan yg berbeza.

Jangkitan kali ni berbeza kerana melibatkan jangkitan bakteria. Serta simptom yg agak lebih sikit dari sebelumnya iaitu suhu badan Jihah panas dan demam lambat kebah. Kaedah rawatan kali ni Jihah diberikan antibiotik, ubat demam, oksigen dan juga nebulizer. Di samping tu, saya tetap bagi MRT treatment kepada dia. Kaedahnya sama jugak macam masa mula2 kena dulu Spirulina, Kington, AOII, Air Tulen dan Guasa.








Mungkin ada yg bertanya kenapa dah makan produk MRT, tapi masih lagi kena penyakit?? Nak tau secara lanjut ajukan terus pertanyaan tu kepada saya melalui call/sms 017-5346280, saya boleh terangkan dengan details ttg pertanyaan itu.

Alhamdulillah, Jihah sangat kuat semangat melawan infection itu. Pada hari ke-3 di hospital, dia dah menunjukkan tanda2 penyembuhan seperti demam dah mulai kebah dan batuk serta pernafasan dah berkurangan dan semakin stabil.

Utk pengetahuan anda, kebanyakan anak2 yg masuk ke wad pediatrik itu adalah disebabkan masalah kesihatan yg sama demam dgn suhu tinggi, jangkitan paru2 dan paling ramai yg dtg sebab asma.

Saya percaya ibu2 semua sayangkan anak2. Jadi, berikan mereka khasiat yg terbaik utk membantu upgrade sistem pertahanan badan mereka yg belum cukup matang utk melawan penyakit berjangkit. Jika sedari awal dh ditemui simptom2 luar biasa pada anak2 terutama sekali kekerapan membuang air besar (contohnya kalu 2 atau 3 hari sekali baru membuang) dan rupabentuk najis yg tidak sihat (berketul2, keras dan warna hitam serta berbau sangat busuk), cepat2 dapatkan nasihat doktor ataupun boleh berhubung dengan saya utk perkongsian ilmu dan pengalaman dengan MRT.

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails