Kita bersama

Daisypath Anniversary tickers

Nur Ilyanie Najwa

Lilypie Kids Birthday tickers

Nur Ilyanie Najihah

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, May 26, 2012

Rutin Penjagaan Kulit Saya

Assalamualaikum..

Dulu saya mempunyai wajah yang tidak menarik. Menyebabkan saya rasa rendah diri, tiada keyakinan diri terutamanya bila nak bergambar. Tetapi bila saya mula mengambil berat soal penjagaan wajah saya, saya mula memilih utk menggunakan produk2 yg berkualiti tinggi.
Jadinya transformasi kulit wajah saya adalah seperti di bawah

 Tapi setelah menggunakan produk tersebut sekian lama (tak lama mana pun belum smpi setahun) saya sangat2 menyukai wajah saya kini.
Ini adalah wajah saya yg terbaru di ambil pada 24 Mei 2012. Hasilnya membuatkan saya tidak merasa rendah diri, berkeyakinan bila nak bergambar dan saya mulai suka senyum nampak gigi bila bergambar.
Dan yg plg penting kulit wajah saya kini lebih bersih, tiada berminyak, tidak lagi berjerawat (kalu berjerawat time period ada cara tuk hilangkan jerawat cepat), parut semakin pudar, kulit semakin lembab, gebu dan tegang serta lembut aje.......
Ini adalah kerana hasil daripada rutin penjagaan kulit yg saya amalkan sejak dari bulan August 2011 yg lalu iaitu
1.Mulakan dengan Pembersih Essential
Essential  Pure Cleanser
2.kemudian diikuti dengan Massage Creme dan juga urutan wajah Eternal Beauty

Eternal Beauty

UPII Massage Creme


bilas dengan air bersih, 3.kemudian sapukan  toner dan lotion siang (utk waktu siang) atau lotion malam (utk waktu malam).

Essential Pure Toning Lotion
Essential Pure Emulsion (utk waktu siang)
Essential Pure Creme

Part yg plg saya suka apabila saya membelai sendiri kulit wajah saya (tak perlu upah org) dengan Eternal Beauty sebab saya telah mendapatkan khidmat 4 pakar kecantikan dalam satu mesin yg menjadikan kulit lebih bersih, licin, lembab, berseri dan yg paling best kulit lebih anjal (say NO to double chin dan kulit mengendur!!).

Anyone yang duduk di Ipoh, berpeluang mempelajari cara penjagaan kulit wajah ini dalam satu sesi Great Skin Workshop yg akan diadakan pada 9 June 2012, RM8 satu sesi anda akan mendapatkan hasil yg sangat instance!! dan memuaskan hati!!! Kalu facial di luar kena bayar harga yg tinggi RM30 ke atas!!

Cepat2 dptkan tiket sebelum kehabisan. Hubungi/sms saya di 017-5346280.
 

Tuesday, May 22, 2012

ANEMIA AKIBAT KEKURANGAN ZAT BESI

Assalamualaikum...Selamat Pagi!!!

Hari ni saya ingin berkongsi ilmu tentang perkara serius yg berlaku dikalangan preggy mommy tetapi ianya tidak diambil serius dan sering dipandang remeh (saya pun gitu juga... kira baru tau le ni).

Di dalam akhbar berita Harian bertarikh 10 Mei 2012, memuatkan artikel bertajuk MUDARAT IBU, ANAK: Anemia boleh ragut nyawa wanita, anak lemah mental.

Apakah itu anemia, kekurangan zat besi??

Anda boleh layari web ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut, Anemia in Pregnancy.

Menurut artikel di dalam akhbar Berita Harian, ramai wanita mengandung yg mengalami masalah seperti letih, emosi terganggu dan lemah badan adalah simptom biasa yg dialami akibat perubahan hormon ketika mengandung.

Tetapi persepsi ini TIDAK BENAR SAMA SEKALI kerana

"kajian menunjukkan satu bagi setiap tiga wanita yang mengalami simptom sebegitu sebenarnya mengalami masalah lebih serius iaitu anemia yang bukan saja kekurangan darah, tetapi kurang zat besi.
Di Malaysia, 35 peratus wanita hamil mengalami anemia ringan dan kebanyakannya kaum India dan Melayu manakala 47.5 peratus wanita luar bandar disahkan anemia ketika lawatan antenatal pertama.
"


Mengapa ibu2 yg mengandung perlu mengambil berat tentang perkara ini?? Ini kerana, menurut pakar kekurangan zat besi boleh mengakibatkan kesan yg serius iaitu

"Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak sering dikaitkan dengan tahap lebih serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat badan bayi rendah dan meningkatnya risiko kematian ibu.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anemia kekurangan darah juga menjadi penyebab keganjilan perangai terhadap anak, lemah tahap pembangunan mental berbanding rakan sebaya"
 

Rupa2nya rutin yg kita selalu buat kat klinik bila dtg utk check up bulanan tu sangat2lah penting kan, terutamanya bila kita kena check HB. HB kurang bukan sst yg biasa bagi ibu2 mengandung, kalu HB kurang dari 11g/dl maksudnya itu petanda bahawa bb kita tidak mendapat khasiat dan keperluan sebenar untuk dia membesar di dalam rahim kita.

Jadi macam mana caranya untuk kita mendapatkan sumber zat besi ini, bagi mengelakkan anemia??

Setiap kali check up pasti kita akan dibekalkan dengan ubat-ubatan berupa pil termasuk iron pills. Tapi ada sesetengah orang yg tak boleh nak masuk pil ini sebab rasa logam dan kesan sampingan yg mungkin boleh dialami iaitu sembelit.

Kita boleh juga mendapatkan dari sumber2 makanan seperti 

  • Green Leafy Vegetables Broccoli
    Spinach
    Greens
    Kale
    Bok Choy
  • Beans Tofu
    Kidney Beans
    Black-eyed peas
  • Whole Grain Bread & Cereal
  • Eggs
  • Brown or Converted Rice
  • Enriched Pasta
  • Lean Red Meats
PERSOALANNYA??? Berapa ramai dan berapa lama masa yg anda ada untuk menyediakan hidangan tersebut setiap hari??? Sedangkan keperluan untuk mendapatkan sumber zat besi itu diperlukan SETIAP HARI?!

Menurut pakar, spirulina adalah sumber terbaik zat besi kerana ia menyumbang 56 kali lebih banyak berbanding sayuran bayam dan juga mengandungi vitamin B12, 2.5 kali lebih banyak daripada hati lembu. 2 sumber khasiat ini membantu menjana darah, membentuk sel darah merah, menambahkan pigmen merah darah dan memulihkan anemia.

Jadi penyelesaiannya adalah ELKEN SPIRULINA!!!! Mengapa ELKEN SPIRULINA??

1. REKOD BERPRESTIJ

2. DISAHKAN 100% ORGANIK

(Memang banyak spirulina di pasaran tetapi risiko keselamatan dan kesihatan perlu diambil berat bila mengambil spirulina sbb dietry supplement, klik utk rujukan).

3. PENGASAS TERKEMUKA (Saya mengenali dan pernah berjumpa pengasasnya).


 4. Anugerah Tempatan dan Antarabangsa

JHFA certification JHFA certification by the Japan Food & Nutritional Food Association
Golden Award - Taiwan Health Food Society Golden Award from the Taiwan Health Food Society
National Biotechnology & Medical Care Quality Award National Biotechnology & Medical Care Quality Award
Golden Award by Taiwan Health Food Society Golden Award by Taiwan Health Food Society
Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association
GMP Food Certification GMP Food Certification
Certified ISO14001 by SGS, UK Certified ISO14001 by SGS, UK
Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM) Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM)
Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant
Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University
Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Association Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Associatio


5. Terbukti dengan Analisis, Kajian Saintifik dan Klinikal


Nak tau lanjut tentang ELKEN SPIRULINA ni, boleh jengah ke blog saya http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/.



Tuesday, May 15, 2012

BAKTERIA BAIK UNTUK IBU HAMIL

Assalamualaikum

Apa kabar anda semua hari ni??

Saya rasa hari ni adalah hari yg sangat luar biasa dari hari-hari yg lain. Kenapa?? Kerana hari ni ada info yang sangat menarik dan sangat2 penting untuk saya sampaikan kepada semua ibu2 yang sedang merancang kehamilan dan juga kepada ibu2 yang sedang hamil, tak kisahlah anak yang ke berapa pun.

Ada tak baca paper utusan pada hari Selasa yang lepas iaitu 8 Mei 2012??

Takde?? Alamak... ruginya... sebab dalam paper aritu ada perkara penting untuk pengetahuan ibu2, terutamanya yang sedang hamil!!

Tapi takpe, saya akan kongsikan kepada anda hari ni.

Satu persoalan hari ini, adakah anda tahu apa itu probiotik?? Tahukah ibu2 sekalian kepentingan probiotik ketika anda hamil? Saya pun tak tau, tapi bila baca artikel kat paper tu baru saya tau.

Antara kebaikan dan manfaat probiotik ialah

 "Menurut Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Natasha Ain Mohd. Nor, ibu-ibu mengandung digalakkan mengambil pemakanan yang mengandungi probiotik seperti tempe, yogurt, minuman berkultur, miso dan sesetengah minuman jus atau soya. 

Ini kerana ulas Dr. Natasha, golongan itu sering menghadapi pelbagai masalah kesihatan seperti sembelit, pedih hulu hati, keputihan, kencing tidak lawas dan sebagainya.

Dengan adanya ‘bantuan’ daripada pengambilan makanan-makanan yang mengandungi probiotik, ia dapat membantu mengurangkan masalah tersebut dengan penambahan bakteria baik di dalam usus.

Ia juga dapat mengekal dan meningkatkan kesihatan ibu-ibu mengandung dan anak yang dikandung kerana lazimnya daya tahan wanita semasa mengandung akan menurun."

 Jadi apa sebenarnya probiotik ini?

"Probiotik ialah bakteria baik yang terdapat pada dinding usus untuk menjadikan badan kuat dan sihat.

Ia menggalakkan kesihatan yang baik, menghasilkan keseimbangan dalam ekosistem usus dan membantu sistem penghadaman berfungsi dengan baik.

Malah sistem ketahanan badan yang baik diperlukan bagi menjaga kesihatan. 

Di sinilah probiotik atau ‘bakteria baik’ dalam usus dilihat memainkan peranan penting bagi memperkuatkan lagi sistem imun. 

Menurut Dr. Natasha banyak kajian klinikal telah dilakukan mengenai makanan tambahan probiotik. Salah satunya oleh seorang profesor dalam bidang perubatan kanak-kanak dari Universiti Turku, Finland, Dr. Erika Isolauri.

  1. Kajian yang dilakukan oleh Dr. Isolauri baru-baru ini telah menemui fungsi terbaru probiotik di mana ia mungkin memainkan peranan penting untuk mengawal paras gula dan juga berat badan bagi ibu-ibu mengandung.

Ini bermakna probiotik mampu mengawal kencing manis dan berat badan wanita ketika hamil dan selepas bersalin."

Wow!! Terlalu banyak manfaat dan kepentingan probiotik ini ye. Apa pulak kesannya kalu ibu-ibu mengandung ni kekurangan probiotik?

"Kekurangan probiotik juga menyebabkan sistem ketahanan badan tidak berkembang dengan baik. Ini boleh membawa kepada gangguan sistem ketahanan, gejala alahan dan obesiti."

Untuk bacaan lanjut artikel BAKTERIA BAIK UNTUK IBU HAMIL.

Jadinya, preggy mommies sekalian adakah anda perlu tanya pada diri sama ada anda perlukan atau tidak probiotik ini? Jawapannya, tak perlu kerana setiap ibu-ibu yang mengandung perlu mengamalkan pemakanan sihat bukan untuk diri sendiri sahaja tetapi untuk bayi yang kita kandung itu yang paling penting. Dialah yang sangat memerlukan khasiat dan kebaikan nutrisi dari apa yang kita makan.

Persoalan kedua? Macam mana nak dapatkan probiotik??

Jangan susah hati, anda tak perlu risau dan tak perlu pening kepala memikirkan makanan apa yang mengandungi probiotik terbaik dan terbanyak. Ini kerana saya dah pun mengamalkan pemakanan suplemen yang mengandungi probiotik ini iaitu PROBYO.


Untuk keterangan lanjut tentang bagaimana cara mendapatkan probiotik sila ke blog kedua saya iaitu Ibu Ilyanie's Health and Beauty Cottage.

Next entry saya akan kongsikan kepada ibu-ibu mengandung tentang bahaya dan kesan anemia (kurang darah) akibat dari kekurangan zat besi dalam badan.

Monday, May 7, 2012

Motivational Quote

Assalamualaikum


Hari ni saya dalam mood nak berkongsi semangat juang saya bersama2 anda.



Hayati dan fahamilah...

Semoga anda akan menemui apa yg anda cari dalam kehidupan

KEBEBASAN KEWANGAN

KEBEBASAN MASA

KESIHATAN

KECANTIKAN

DAN KEBAHAGIAN DALAM KEHIDUPAN...
 

Jom Follow Me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails